Live

România solicită Curții Penale Internaționale să investigheze „genocidul și crimele de război” comise de Rusia în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
O rachetă lansată de forțele armate ale Rusiei a lovit un bloc de locuințe din centrul Kievului. Foto: Profimedia Images

România s-a alăturat altor 37 de state, printre care Marea Britanie și Franța, și a sesizat Curtea Penală Internațională de la Haga pentru a investiga presupusele crime de război, crime împotriva umanității și acte de genocid comise de Rusia în Ucraina, a transmis miercuri ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a anunțat miercuri seară într-un interviu la Sky News că România, alături de alte state, a sesizat Curtea Penală Internațională în legătură cu situația din Ucraina pentru ca procurorul Curții să investigheze ”crimele împotriva umanității, crimele de război și genocidul din Ucraina”.

„Ceea ce vedem este faptul că agresiunea rusă continuă. Din păcate, situația de securitate este din ce în ce mai rea, iar în ciuda încercărilor privind o nouă rundă de negocieri între diplomații ruși și ucraineni, nu există o soluționare previzibilă a conflictului. Asta este foarte regretabil.

Faptul că prima rundă de consultări s-a desfășurat în timpul agresiunii - agresiunile au continuat în timpul discuțiilor - a transmis un mesaj foarte clar că Rusia, de fapt, nu dorește să găsească o soluție pașnică și diplomatică a acestui conflict, ci vrea să continue cu agresiunea împotriva Ucrainei. Acest lucru produce mult rău oamenilor, civililor. Sunt multe victime printre civili.

Cred că președintele Putin ar trebui să audă apelul comunității internaționale ca această agresiune – care este ilegală, care este o încălcare flagrantă a dreptului internațional – să înceteze imediat”, a transmis Bogdan Aurescu.

Aurescu a enumerat România alături de Marea Britanie, Franța, Danemarca și Polonia.

„România se alătură altor țări, printre care Marea Britanie, Franța, Danemarca, Polonia, dar și altele, într-un demers pe care îl vom face astăzi, în această seară, pentru a sesiza situația din Ucraina Curții Penale Internaționale, procurorului Curții Penale Internaționale pentru a-i permite, astfel, să investigheze crimele împotriva umanității, crimele de război și genocidul din Ucraina, în timpul acestui conflict.

Cred că acesta este un demers care ar trebui să transmită un semnal foarte puternic: comunitatea internațională este pregătită, inclusiv cu instrumentele dreptului internațional, cu instrumentele justiției internaționale, să răspundă autorităților ruse”, a mai adăugat ministrul de Externe.

Ulterior, ministrul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, a anunțat într-o postare pe Twitter că Marea Britanie și alte 37 de state au formulat o sesizare oficială la Curtea Penală Internațională în legătură cu atrocitățile din Ucraina.

Curtea Penală Internațională de la Haga a anunțat deja de la începutul săptămânii, pe 28 februarie, că va deschide o anchetă cu privire la invazia Ucrainei de către Rusia cât mai „rapid posibil”. Și președintele Ucrainei a anunțat , duminică, 27 februarie, că va depune plângere la Haga pentru genocidul Rusiei în Ucraina.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Cum arată și ce știe să facă Wolly, sistemul ucrainean telecomandat cu termoviziune și țintire automată

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețuit după un atac masiv cu drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Scenariile FMI: Când ar putea să se încheie războiul din Ucraina

Partenerii noștri