România își întărește apărarea aeriană. Ce reprezintă Inițiativa European Sky Shield, coordonată de Germania
Ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, a semnat, joi, la Bruxelles, alături de reprezentanții altor 14 state, scrisoarea de intenţie pentru participarea României la European Sky Shield Initiative (ESSI), un proiect de apărare aeriană propus şi coordonat de Germania. La ceremonie a participat şi secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.
Noile dotări de apărare aeriană de care vor beneficia state membre NATO prin intermediul European Skyshield Initiative (ESSI) sunt „pe deplin interoperabile şi integrate fără probleme în sistemul aliat de apărare aeriană şi antirachetă şi vor spori semnificativ capacitatea de apărare” a Alianţei de toate ameninţările aeriene şi cu rachetă, a declarat joi secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, cu prilejul ceremoniei de semnare a scrisorii de intenţie pentru dezvoltarea ESSI.
Semnarea scrisorii de intenţie de către România, alături de alte 14 state - Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Finlanda, Germania, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Norvegia, Slovacia, Slovenia, Ţările de Jos şi Ungaria, va facilita iniţierea detaliilor şi a procedurilor aferente iniţiativei. Pe perioada derulării proiectului şi alte state NATO au posibilitatea de a adera la iniţiativă, arată MApN.
ESSI este un proiect de cooperare în domeniul apărării aeriene prin care se oferă sprijin statelor participante în procesul de achiziţie, integrare şi sustenabilitate a viitoarelor sisteme componente, realizarea obiectivelor privind standardele de interoperabilitate şi creşterea gradului de implicare a industriilor naţionale de apărare, astfel putând fi reduse costurile specifice, arată un comunicat al Ministerului Apărării Naționale.
„Acest angajament este chiar mai crucial astăzi, în contextul în care asistăm la atacurile cu rachetă necruţătoare şi nediscriminatorii ale Rusiei în Ucraina, care ucid civili şi distrug infrastructură critică. În acest context, salut cu putere leadership-ul Germaniei în lansarea European Sky Shield Initiative”, a declarat Mircea Geoană, potrivit Agerpres.
Scrisoarea de intenție a fost semnată în marja reuniunii ministeriale NATO care a avut loc la Bruxelles.
Ministrul apărării, Vasile Dîncu, declarase într-un interviu pentru agenția EFE realizat via e-mail şi difuzat joi de agenţia de presă spaniolă că România ia măsuri pentru a se echipa cu tehnologii militare, cum sunt dronele turce Bayraktar şi sistemul antiaerian israelian „Domul de Fier” (Iron Dome), cu scopul de a-şi îmbunătăţi capacitatea defensivă în faţa expansionismului Rusiei.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News