România, avertizată de Comisia Europeană din cauza pesticidelor și a animalelor vii transportate vara în Turcia
Uniunea Europeană avertizează din nou România pentru că nu a luat măsuri suficiente pentru a reduce utilizarea pesticidelor, arată un document obținut în exclusivitate de Digi24.
Sunt în continuare folosite și comercializate substanțe periculoase pentru sănătate și astfel se întârzie accesul fermierilor la produse mai sigure.
O altă prioritate pentru România este bunăstarea animalelor. Comisia atrage atenția că se fac în continuare transporturi de animale vii către Turcia în timpul verii, la temperaturi foarte mari, fără a se ține cont de standardele europene.
România rămâne printre primele țări ale Uniunii Europene în ceea ce privește vânzarea și consumul de pesticide. Primele patru locuri în top sunt ocupate de Franţa, Spania, Italia, Germania - principalii producători agricoli din Uniune - după care urmează Polonia și România, potrivit datelor Eurostat, publicate săptămâna trecută.
În perioada 2011-2018, vânzările de pesticide au rămas stabile la aproximativ 360 de milioane de kilograme pe an în UE. Patru țări (Franța, Spania, Italia și Germania) au reprezentat peste două treimi din vânzările de pesticide din UE. Aceste țări sunt, de asemenea, principalii producători agricoli din UE, reprezentând împreună 51% din totalul suprafeței agricole utilizate de UE și 49% din totalul terenurilor arabile din UE .
Cele mai mari volume de vânzări au fost înregistrate la fungicide şi bactericide (45%), urmate de ierbicide (32%), insecticide şi acaricide (11%).
În 2018 comparativ cu 2011, datele Eurostat arată că cele mai mari creşteri ale vânzărilor de pesticide a fost înregistrate în Cipru (94%), Austria (53%), Franţa (39%) şi Slovacia (38%). Pe de altă parte, cele mai mari scăderi ale vânzărilor de pesticide au fost înregistrate în Portugalia (minus 43%), Irlanda ( minus 28%) şi Cehia (minus 27%). Alte state care au înregistrat scăderi ale vânzărilor de pesticide sunt Italia, Olanda, Belgia şi România.
Franţa, Spania, Italia şi Germania sunt principalii producători agricoli din UE, reprezentând împreună 51% din suprafaţa totală utilizată în agricultură în UE şi 49% din terenul arabil din UE.
Redactare Georgiana Marina
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News