Live

Românca pe care refugiații o opresc pe stradă pentru a-i mulțumi: „Este o bucurie imensă”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Adevarul.ro

O româncă din Gorj este una dintre aliatele refugiaților care ajung până în sudul Germaniei, lângă graniția cu Elveția. Oana Ilici are 32 de ani și trăiește într-un orășel din Germania de mai bine de opt ani, scrie Adevărul.ro.

Oana este funcționară la Prefectura județului Konstanz și se ocupă de consilierea refugiaților. Mai exact, misiunea ei este de a-i ajuta pe oamenii care au fugit din țările lor curpinse de războaie să se integreze în comunitate și să se adapteze la noua lor viață.

„Lucrez ca asistent social şi mă ocup de consilierea refugiaţilor în vederea integrării acestora în societate implicând toate aspectele vieţii acestor oameni: educaţie (cursuri, şcoală, cooperare cu instituţiile de învăţământ şi diverşi actori, întocmirea de formulare), muncă (dosare de angajare, căutare locuri de munca, cooperare cu agenţia de şomaj, angajatori, voluntari şi întocmirea de formulare), procesul permisiunii de şedere în Germania (cooperare cu instituţiile responsabile pentru migranţi şi refugiaţi, avocaţi etc) activităţi de recreere şi sănătate (contact cu cadrele medicale şi instituţiile de sănătate în funcţie de necesitatea medicală)“, a declarat Oana Ilici pentru Adevărul.

Ea spune că în Konstanz ajung refugiați din întreaga lume, din Siria, Iran, Irak, Pakistan, Nigeria, Afganistan, Gambia, Sri Lanka, China, India, Macedonia, Albania, Serbia, Turcia sau Rusia. Oamenii invocă drept motive pentru care au plecat đin țările lor de origine conflictele sociale, războaiele civile, catastrofele naturale, foametea, persecuția sau economia.

Cea mai mare problemă cu care se confruntă refugiații în procesul lor de adaptare este legat de fapul că mulți nu cunosc limba germană. De asemenea, în multe situaţii, diferenţa de cultură este o piedică în calea integrării lor. O problemă întâlnită la o mare parte dintre refugiaţi se referă la faptul că nu au drept de muncă.

„Este, întra-devăr, o mare mulţumire atunci când sunt oprită pe stradă ca să mi se aducă recunoştinţă. Este o bucurie imensă atunci când persoanele care se refugiază în Germania ajung să se integreze şi să trăiască pe propriile picioare. Munca în acest domeniu este foarte diversificată, încarcată emoţional, însa foarte importantă, deoarece printr-un proces de integrare reuşit aceşti oameni pot da societăţii ceva productiv inapoi“, adaugă Oana.

Citește mai multe pe Adevărul.ro

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Angajații Volkswagen se oferă să accepte reducerea salariilor, cu condiția să nu fie închise fabricile din Germania

Evreii și homosexualii ar trebui să-și ascundă identitatea în „cartierele arabe” din Berlin, spune șefa poliției din Capitala germană

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Plan de pregătire a Germaniei în cazul unui război cu impact mai direct decât invazia din Ucraina

Cancelarul Olaf Scholz este presat să trimită rachetele Taurus în Ucraina. Cine ar trebui să ia, de fapt, această decizie

Partenerii noștri