Live

Reuters: Discursul lui Putin a fost în mare parte remarcabil pentru ceea ce nu a spus

Data publicării:
Sursa foto: Profimedia Images

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a evocat memoria eroismului sovietic din cel de-al Doilea Război Mondial pentru a-şi inspira armata care luptă în Ucraina, dar nu a oferit o nouă foaie de parcurs pentru victorie şi a recunoscut costul în vieţile soldaţilor ruşi, relatează Reuters.

Adresându-se unei prezenţe masive de personal militar în Piaţa Roşie la cea de-a 77-a aniversare a victoriei asupra Germaniei naziste, Putin a condamnat ceea ce el a numit ameninţări externe de slăbire şi divizare a Rusiei şi a repetat argumente familiare pe care le-a folosit pentru a justifica invazia Rusiei la 24 februarie, respectiv că NATO creează ameninţări chiar lângă graniţele sale.

El s-a adresat direct soldaţilor care luptă în regiunea Donbas din estul Ucrainei, pe care Rusia s-a angajat să o "elibereze" de sub controlul Kievului, spunându-le că luptă ''pentru Patrie'', pentru viitorul ei, pentru ca nimeni să nu uite lecţiile celui de-al Doilea Război Mondial, scrie Agerpres.

Discursul său a inclus un minut de reculegere. ''Moartea fiecăruia dintre soldaţii şi ofiţerii noştri este durerea noastră comună şi o pierdere ireparabilă pentru prietenii şi rudele lor'', a spus Putin, promiţând că statul va avea grijă de copiii şi familiile lor.

El s-a adresat Rusiei cu ocazia uneia dintre cele mai importante sărbători anuale, când naţiunea îi onorează pe cei 27 de milioane de cetăţeni sovietici care şi-au pierdut viaţa în lupta pentru a-l învinge pe Adolf Hitler - o sursă de mândrie şi identitate naţională, scrie Reuters.

Dar Putin nu a avut nicio victorie de anunţat în Ucraina, iar discursul său de 11 minute, în ziua 75 a invaziei, a fost în mare parte remarcabil pentru ceea ce nu a spus, observă agenţia de presă britanică.

El nu a menţionat numele Ucrainei, nu a făcut nicio evaluare a progreselor înregistrate în război şi nu a oferit nicio indicaţie cu privire la cât timp ar putea continua. Nu a făcut nicio referire la bătălia sângeroasă pentru Mariupol, unde apărătorii ucraineni ascunşi în ruinele combinatului siderurgic Azovstal încă mai sfidau asaltul Rusiei.

Putin a comparat în repetate rânduri războiul - pe care îl prezintă ca o luptă împotriva naţionaliştilor periculoşi de inspiraţie "nazistă" din Ucraina - cu provocarea cu care s-a confruntat Uniunea Sovietică atunci când Hitler a invadat în 1941.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia este cea care pune în scenă o "reconstituire sângeroasă a nazismului" în Ucraina, într-un război de agresiune neprovocat.

Discursul lui Putin a fost urmat de o paradă în Piaţa Roşie cu cele mai recente tancuri ruseşti Armata şi T-90M Prorîv, sisteme de rachete cu lansare multiplă şi rachete balistice intercontinentale. Un zbor planificat a fost anulat din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Putin a depus apoi o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut şi a aşezat garoafe roşii pe monumentele care comemorează oraşele eroilor sovietici care au rezistat forţelor lui Hitler. Printre acestea se numărau Kiev şi Odesa - o amintire a pierderilor uriaşe suferite de ucraineni, dar şi de ruşi, în timpul războiului.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Statele NATO au început deja transferul de avioane F-16 către Ucraina, anunță Blinken

SUA critică China pentru că sprijină războiul Rusiei în Ucraina: „Trebuie să înceteze”

Jens Stoltenberg: Paradoxal, dar calea spre pace trece prin mai multe arme pentru Ucraina

Summitul care poate decide soarta războiului din Ucraina începe azi în Elveția. Cine participă la discuţii şi cine reprezintă România

Partenerii noștri