Live

Reuters: De ce „axa de rezistență” a Iranului împotriva Israelului nu intră în luptă cu Hamas după atacul din octombrie

Data publicării:
Șeful biroului politic al Hamas Ismail Haniyeh (st) și liderul suprem al Iranului Ayatollah Ali Khamenei (dr). Sursa foto: Profimedia Images

Iranul și „axa de rezistență” împotriva Israelului nu s-au alăturat grupării Hamas în luptă, după atacul mortal din 7 octombrie pe care teroriștii palestinieni l-au lansat asupra israelienilor. Motivul a fost transmis clar și răspicat șefului Hamas, de către liderul suprem al Iranului, la începutul lunii noiembrie, în timpul unei întâlniri la Teheran, informează Reuters.

Ayatollahul Ali Khamenei i-a spus lui Ismail Haniyeh că Iranul - un susținător vechi al Hamas - va continua să acorde grupării sprijinul său politic și moral, dar nu va interveni direct în acest conflict, au spus oficiali iranieni și reprezentanți ai Hamas, familiarizați cu discuțiile, care au cerut să rămână anonimi.

Liderul suprem l-a presat pe Haniyeh să reducă la tăcere acele voci din grupul palestinian care solicită public Iranului și puternicului său aliat libanez Hezbollah să se alăture în forță luptei împotriva Israelului, a declarat un oficial Hamas pentru Reuters.

Hezbollah, de asemenea, a fost luat prin surprindere de atacul devastator al Hamas luna trecută, care a ucis 1.200 de israelieni; luptătorii săi nici măcar nu erau în alertă în satele din apropierea graniței care au fost linia de front în războiul său din 2006 cu Israelul și au trebuit să fie chemați rapid, au declarat trei surse apropiate grupului libanez.

„Ne-am trezit într-un război”, a spus un comandant Hezbollah.

Criza care se desfășoară marchează o premieră când așa-numita „Axă a Rezistenței” - o alianță militară construită de Iran timp de patru decenii pentru a se opune puterii israeliene și americane în Orientul Mijlociu - s-a mobilizat pe mai multe fronturi în același timp.

Hezbollah s-a angajat în cele mai dure ciocniri cu Israelul de aproape 20 de ani. Milițiile susținute de Iran au vizat forţele SUA din Irak şi Siria. Houthis, rebelii din Yemen, au lansat rachete și drone asupra Israelului.

Conflictul testează, de asemenea, limitele coaliției regionale ai cărei membri - care includ guvernul sirian, Hezbollah, Hamas și alte grupuri militante din Irak până în Yemen - au priorități și provocări interne diferite.

Mohanad Hage Ali, un expert în Hezbollah la un think-tank din Beirut, a declarat că organizația Hamas i-a făcut pe partenerii axei să se confrunte cu alegeri dificile, după atacul asupra Israelului pe 7 octombrie, fără să-și anunțe aliații, în confruntarea cu un adversar cu o putere armată mult superioară.

„Când trezești ursul cu un astfel de atac, este destul de dificil pentru aliații tăi să stea în același rând cu tine”.

Hamas cere aliaților axei să se alăture luptei

Hamas luptă pentru supraviețuirea sa împotriva unui Israel răzbunător, care promite să-l distrugă și care a lansat un atac de represalii asupra micuței enclave, în care au fost uciși peste 11.000 de palestinieni.

Pe 7 octombrie, comandantul militar al Hamas, Mohammed Deif, le-a cerut aliaților axei să se alăture luptei. „Frații noștri din rezistența islamică din Liban, Iran, Yemen, Irak și Siria, aceasta este ziua în care rezistența voastră se unește cu poporul vostru din Palestina”, a spus el într-un mesaj audio.

Indicii de frustrare au apărut în declarațiile publice ulterioare ale liderilor Hamas, inclusiv Khaled Meshaal, care într-o declarație din octombrie pentru 16 TV a mulțumit Hezbollah pentru acțiunile sale de până acum, dar a spus că „bătălia necesită mai mult”.

Cu toate acestea, liderul alianței, Iranul, nu va interveni direct în conflict decât dacă acesta este el însuși atacat de Israel sau Statele Unite, potrivit a șase oficiali care cunosc direct logica Teheranului, și care au refuzat să fie numiți.

În schimb, conducătorii clericali ai Iranului intenționează să continue să folosească rețeaua lor de aliați armați, inclusiv Hezbollah, pentru a lansa atacuri cu rachete și drone asupra țintelor israeliene și americane din Orientul Mijlociu, au spus oficialii.

Strategia este un efort calibrat de a demonstra solidaritatea pentru Hamas în Gaza și de a forța armata israeliană fără a se angaja într-o confruntare directă cu Israelul care ar putea atrage în Statele Unite, au adăugat ei.

„Acesta este modul lor de a încerca să descurajeze”, a spus Dennis Ross, un fost diplomat specializat în Orientul Mijlociu, din SUA, care lucrează acum la Institutul de la Washington pentru Politica Orientului Apropiat. „Un mod de a spune: uite, atâta timp cât nu ne ataci, așa va rămâne. Dar dacă ne ataci, totul se schimbă”.

Iranul a spus în repetate rânduri că toți membrii alianței iau propriile decizii în mod independent.

Ministerul iranian de externe nu a răspuns unei solicitări de comentarii cu privire la răspunsul său la criză și rolul Axei Rezistenței, un termen de origine disputată care a fost folosit de oficialii iranieni pentru a descrie coaliția.

Hamas nu a răspuns imediat la întrebările trimise consilierului de presă al lui Haniyeh, în timp ce Hezbollah nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Problemele pe care le are Hezbollah

Hezbollah, cel mai puternic grup din axă, cu 100.000 de luptători, a făcut schimb de focuri cu forțele israeliene peste granița Liban-Israel aproape zilnic de când Hamas a intrat în război cu Israelul și peste 70 dintre luptătorii săi au fost uciși.

Cu toate acestea, la fel ca susținătorul său Iran, Hezbollah a evitat o confruntare totală.

Grupul și-a calibrat atacurile într-un mod care a menținut violența în mare măsură pe o fâșie îngustă de teritoriu la graniță, chiar dacă a escaladat în ultimele zile, potrivit oamenilor familiarizați cu gruparea.

Una dintre surse a spus că Hamas dorea ca Hezbollah să lovească mai adânc în Israel cu arsenalul său masiv de rachete, dar că Hezbollah credea că acest lucru va determina Israelul să distrugă Libanul fără a-și opri atacul asupra Gaza.

Hezbollah, care este, de asemenea, o mișcare politică profund implicată în afacerile guvernamentale libaneze, știe că Libanul nu își poate permite un alt război cu Israelul, la mai bine de patru ani de criză financiară care a crescut sărăcia și a golit instituțiile de guvernare ale țării.

Libanul a avut nevoie de ani de zile pentru a se reconstrui după războiul din 2006, în timpul căruia bombardamentele israeliene au lovit sudul țării controlate de Hezbollah și au distrus porțiuni din suburbiile de sud ale capitalei Beirut.

Liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a declarat într-un comunicat din 3 noiembrie că Hamas a ținut secret atacul asupra Israelului față de aliații săi și asta i-a asigurat succesul și nu a „supărat pe nimeni” din axă. Atacurile Hezbollah la granița israeliană au fost fără precedent și au reprezentat „o adevărată bătălie”, a spus el.

Nici SUA nu vor ca războiul să se extindă

Statele Unite, de asemenea, sunt dornice să evite războiul care s-ar putea întinde dincolo de Fâșia Gaza. Mai ales că a dus două războaie costisitoare și nefaste în Irak și Afganistan în ultimele două decenii, iar acum finanțează apărarea Ucrainei împotriva invaziei Rusiei.

Președintele Joe Biden a încercat până acum să limiteze rolul SUA în criza din Gaza mai ales pentru a asigura ajutor militar Israelului. El a mutat, de asemenea, două portavioane și avioane de luptă în estul Mediteranei, parțial ca un avertisment către Teheran.

Temperatura însă crește; cel puțin 40 de atacuri cu drone și rachete au fost lansate în forțele SUA din Orientul Mijlociu de miliții arondate axei, în Irak și Siria mai exact, de când războiul din Gaza a început, ca răspuns la sprijinul american pentru Israel, potrivit Pentagonului.

Luni, Secretarul Apărării al SUA Lloyd Austin a subliniat riscul deschiderii unui alt front major în conflict.

„Ceea ce am văzut de-a lungul acestui conflict, de-a lungul acestei crize, sunt schimburi echitabile cantitativ între Hezbollah-ul libanez și forțele israeliene”, a declarat el într-o conferință de presă la Seul. „Nimeni nu vrea să vadă un alt conflict izbucnind în nord”.

Dușmănia dintre Israel și Iran are rădăcini adânci

Austin a subliniat necesitatea de a evita orice escaladare regională atunci când a vorbit cu omologul său israelian Yoav Gallant în weekend, potrivit unei transcrieri a apelului.

Biroul premierului israelian nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii pentru acest articol.

Două surse de securitate israeliene, care au refuzat să fie identificate, au spus că Israelul nu a căutat nicio răspândire a ostilităților, dar au adăugat că țara este pregătită să lupte pe noi fronturi dacă este nevoie, pentru a se proteja. Ei au spus că oficialii de securitate consideră că cea mai puternică amenințare imediată pentru Israel a venit din partea Hezbollah.

Iranul nu recunoaște existența Israelului, în timp ce Israelul a amenințat Iranul cu acțiuni militare dacă diplomația nu va reuși să-i limiteze activitatea nucleară disputată.

În criza actuală, politica reală ar putea prevala pentru Teheran, potrivit lui Karim Sadjadpour, un specialist în problemele iraniene, în cadrul think-tank-ului Carnegie Endowment for International Peace.

„Iranul a demonstrat un angajament de patru decenii pentru a lupta împotriva Americii și Israelului fără a intra în conflict direct. Ideologia revoluționară a regimului se bazează pe opoziția față de America și Israel, dar liderii săi nu sunt sinucigași, vor să rămână la putere”.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mesajele soldaților ruși către cei dragi, înainte să moară. „Există deja un munte de cadavre înalt de doi metri, lângă adăpost”

Papa Francisc condamnă „cruzimea” raidurilor israeliene soldate cu moartea unor copii în Gaza

O rachetă trasă din Yemen a lovit un parc din Tel Aviv. 30 de răniți, în urma atacului

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

Partenerii noștri