Live

Analiză Reuters: David și Goliat. De ce este atât de important orașul Mariupol în războiul din Ucraina?

Data publicării:
Dezastrul lăsat în urmă de bombardamentele ruești din Mariupol. Foto: Profimedia Images

Orașul-port din sudul Ucrainei, Mariupol, este sub bombardament din primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina. Aproape 5.000 de oameni și-au pierdut viața, iar clădirile orașului sunt la pământ, potrivit primarului. El spune că 290.000 de oameni au părăsit orașul până pe 27 martie, dar alți 160.000 sunt încă prinși în oraș, fără electricitate și cu puține rezerve de hrană. De ce este orașul atât de important?

Reuters pune în perspectivă strategică și economică importanța orașului-port Mariupol, dar nu omite și rolul capital pe care îl joacă pentru psihologia războiului: dacă pică în mâinile rușilor, ar fi o grea lovitură pentru moralul ucrainenilor și, în același timp, ar constitui o primă victorie importantă pentru Vladimir Putin, ale cărui trupe sunt blocate după mai bine de o lună de invazie

Așezare strategică

Mariupol este cel mai mare oraș ucrainean de la Marea Azov, care este conectată cu Marea Neagră prin strâmtoarea Kerci. Numele orașului vine de la Maria Feodorovna, soția împăratului Alexandru al III-lea, și este situat la circa 70 km de granița cu Rusia.

De asemenea, orașul este la doar câțiva kilometri de teritoriile din estul Ucrainei controlate de separatiștii pro-ruși, care se luptă cu forțele guvernamentale ucrainene din 2014.

Capturarea Mariupolului i-ar permite Rusiei să creeze un culoar pe uscat între cele două autoproclamate republici populare din Donbas și Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

De asemenea, Rusia ar căpăta control asupra coastei ucrainene la Marea Azov, Moscova încercând totodată să taie accesul Ucrainei și la Marea Neagră. 

Forțele ruse au câștigat deja controlul asupra orașului Herson, port la Marea Neagră, la circa 380 km de Mariupol, iar acum Rusia controlează porturile la Marea Neagră din Crimeea. 

Dacă Rusia câștigă Mariupolul și realizează un culoar pe uscat, forțele ruse ar putea încercui trupele ucrainene care înaintea războiului erau concentrate pe linia de contact în jurul teritoriului controlat de separatiști.

Capturarea Mariupolului ar elibera trupele ruse blocate acolo pentru noi misiuni, cum ar fi întărirea altor fronturi.

Rolul economic

Mariupolul este important pentru economia Ucrainei, ca port de unde se exportă fier, oțel, cereale, mașini grele. Este o sursă importantă de venituri pentru guvernul de la KIev.

Un oficial ucrainean a declarat pe 21 martie că țara ar putea pierde 6 miliarde de dolari, din exportul de cereale, ca urmare a blocadei instaurate de Rusia asupra porturilor ucrainene, inclusiv Mariupol. 

Printre țările care se bazează pe importul de grâu din Ucraina se numără Egipt, Turcia, Yemen. Războiul va contribui la scumpirea alimenetelor pe plan global.

În Mariupol se află, de asemenea, Illich Iron and Steel Works, a doua cea mai mare companie metalurgică din Ucraina, și Azovstal - una din cele mai mari fabrici de plăci de oțel din țară.

Dacă preia Mariupolul, Rusia va putea transporta echipamente, bunuri și personal mai repede și mai ușor între Rusia, Donbas și Crimeea.

David și Goliat

Mariupol a devenit un simbol al rezistenței Ucrainei, apărătorii orașului fiind văzuți ca niște eroi care duc o luptă inegală, asemănătoare cu confruntarea biblică dintre David și Goliat.

Unii dintre liderii străini și ucraineni au comparat distrugerile din Mariupol cu devastările provocate de Rusia în orașele Alep din Siria și Groznîi, din Cecenia.

Mariupol ar fi primul mare oraș ucrainean care ar cădea în mâinile invadatorilor ruși. Pierderea lui ar putea constitui o puternică lovitură psihologică pentru moralul ucrainenilor.

De partea cealaltă, ar putea ridica moralul în Rusia și ar fi prezentat de președintele Vladimir Putin ca ca o victorie importantă într-un război în care - spun experții militari occidentali - se chinuie să-și atingă obiectivele.

Rusia a denigrat batalionul Azov, o miliție de extremă dreapta care acum face parte din Garda Națională a Ucrainei și care ajută la apărarea Mariupolului. Unul dintre scopurile declarate ale „operațiunii speciale” a lui Putin este „denazificarea” Ucrainei. Liderii occidentali spun că este un pretext pentru un război nejustificat, dar Putin probabil va continua să insiste pe importanța înfrângerii acestui Batalion Azov sau pe capturarea luptătorilor săi.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

General britanic: „Suntem pregătiți să luptăm cu Putin în Europa de Est. Chiar în seara asta”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Putin folosește Ucraina ca teren de antrenament”. Ce spune Zelenski despre atacul rusesc cu rachete asupra orașului Dnipro

„Trump părea complet fascinat de Putin”. Ce spune fostul cancelar german Merkel despre întâlnirile avute cu liderul american

Partenerii noștri