Retragerea Africii de Sud din CPI, anunțată din „greșeală” de președintele Ramaphosa. Țara rămâne membră a Curții Penale Internaționale
Preşedinţia Africii de Sud a anunţat că nu va părăsi Curtea Penală Internţaional (CPI), care a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, şi a invocat o „greşeală” de comunicare a Congresului Naţional African (ANC), partidul aflat la putere, relatează AFP, potrivit News.ro.
„Preşedinţia vrea să clarifice faptul că Africa de Sud rămâne semnatară a Statutului de la Roma”, a anunţat marţi seara, într-un comunicat, preşedinţia Africii de Sud.
„Această clarificare are loc în urma unui comentariu greşit în timpul unei conferinţe de presă a ANC”, precizează ea.
Congresul Naţional African (ANC), partidul aflat la putere, a cerut ca Africa de Sud, criticată de la începutul Războiului rus în Ucraina din cauza apropierii sale faţă de Moscova, să părăsească Curtea Penală Internaţională.
CPI, cu sediul la Haga, a emis în martie un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin, pe care-l acuză de crima de război de ”departare” a unor copii ucraineni.
Pretoria urmează să găzduiască în august un summit BRICS - un grup al puterilor emergente din care fac parte Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud.
Africa de Sud, un stat membru CPI, are obligaţia să-l aresteze pe liderul de la Kremlin la intrarea în ţară.
„Partidul la putere a tranşat, apreciind că este prudent ca Africa de Sud să se retragă din CPI”, a anunţat marţi Cyril Ramaphosa într-o conferinţă de presă, la finalul unei vizite a preşedintelui finlandez Sauli Niinistö.
Congresul Naţional African s-a reunit în acest weekend.
Problema arestării sau nu a lui Vladimir Putin în Africa de Sud este „studiată”, anunţă şeful statului sud-african.
Cyril Ramaphosa a anunţat că această decizie a fost luată „în mare parte” din cauza a ceea ce denunţă drept un tratament nedrept aplicat de către CPI unor ţări.
Africa de Sud a vrut să se retragă din CPI în 2016, în urma unei vizite a fostului preşedinte sudanez Omar el-Bechir.
Pretoria a refuzat să-l aresteze pe Omar el-Bechir, vizat, la rândul său, de un mandat de arestare al Curţii Penale Internaţionale.
Însă retragerea Pretoriei a fost contracartă de către justiţia sud-africană, care a stabilit că această decizie este neconstituţională.
Africa de Sud - o putere diplomatică africană - refuză să condamne Rusia, după ce Kremlinul a invadat Ucraina, susţinând că adoptă o poziţie neutră.
Ea a găzduit, în februarie, exerciţii navale comune cu Rusia şi China, în largul coastelor sud-africane, proviocând ”îngrijorări” pe scena internţaională.
Legăturile Africii de Sud cu Rusia datează din perioada apartheidului, când Kremlinul a susţinut ANC în lupta împotriva acestui regim rasist.
Editor : R.K.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News