Live

Republica Moldova nu va împiedica livrările de gaze ruseşti către Transnistria: „Nu vrem ca lucrurile să explodeze”

Data publicării:
Transnistria „ar intra în colaps” dacă livrările de gaze ar fi oprite. FOTO: Shutterstock

Republica Moldova nu va împiedica livrările de gaze ruseşti în regiunea separatistă Transnistria, după ce acordul referitor la tranzitul acestor gaze prin Ucraina va expira în acest an, a declarat marţi ministrul Energiei, Victor Parlicov, transmite Reuters.

Autorităţile de la Kiev nu intenţionează să prelungească un acord referitor la transportul gazelor ruseşti spre Europa via Ucraina, acord care expiră la finele acestui an, ceea ce înseamnă că şi livrările spre Transnistria ar putea înceta.

Cu prilejul unei vizite de stat în Norvegia, având drept scop creşterea cooperării, inclusiv în domeniul energiei, Victor Parlicov a spus că Guvernul de la Chişinău nu va sta în calea livrărilor de gaze ruseşti către Transnistria.

„Nu vom împiedica livrarea de gaze ruseşti către regiune. Credem că, împreună cu Ucraina, putem găsi o modalitate pentru a menţine calmul în regiunea Transnistria”, a declarat Victor Parlicov.

Transnistria „ar intra în colaps” dacă livrările de gaze ar fi oprite

Ulterior, la o întâlnire cu oameni de afaceri şi oficiali din Guvernul norvegian, Victor Parlicov a spus că Transnistria „ar intra în colaps” dacă livrările de gaze ar fi oprite.

„Vom acţiona cu calm, nu vrem ca lucrurile să explodeze”, a precizat oficialul moldovean.

În trecut, Republica Moldova s-a bazat aproape în exclusivitate pe gazele naturale ruseşti, pe baza unui acord convenit cu grupul Gazprom, dar după izbucnirea războiului din Ucraina şi-a accelerat eforturile vizând diversificarea surselor de aprovizionare şi în prezent importă gaze naturale via România. De asemenea, Republica Moldova a construit şi o linie electrică de înaltă tensiune care interconectează sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României, dar cu toate acestea îşi asigură cea mai mare parte a necesarului de electricitate de la o centrală pe gaze amplasată în Transnistria, care livrează electricitate la un preţ fix, relativ scăzut.

Norvegia furnizează deja sprijin financiar Republicii Moldova, prin programul său de ajutor în valoare de mai multe miliarde de dolari acordat Ucrainei, care a inclus şi 400 milioane de coroane (36,87 milioane de dolari) pentru achiziţionarea de gaze în 2023.

Editor : B.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia va inspecta partea ocupată a regiunii Herson din cauza sinuciderilor în rândul militarilor săi, spun partizanii ucraineni

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

„Ultima vizită în Ucraina în calitate de director CIA”. Volodimir Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu William Burns

Rusia a lăsat Abhazia în „întuneric total, la propriu și la figurat”. Liderul regiunii separatiste cere ajutor

Partenerii noștri