Live

Republica Africană Unită - noul nume propus pentru Nigeria

Data publicării:
Sursa foto: Profimedia Images

În ultimele două săptămâni, nigerienii dezbat propunerea mai puțin obișnuită făcută de un consultant fiscal parlamentarilor: schimbarea numelui țării.

Parlamentarii nigerieni s-au plimbat prin țară pentru a aduna păreri despre felul în care ar putea fi modificată constituția, scrie BBC.

Ideea din spatele acestui proces era ca aleșii să primească de la simpli cetățeni sugestii pentru amendamente care ar putea modifica legea fundamentală.

Adeleye Jokotoye, un consultant fiscal, a propus o schimbare uriașă la audierea din Lagos. El vrea să fie schimbat numele țării, întrucât actualul nume a fost impus de foștii stăpâni coloniali.

Numele Nigeria a fost sugerat la sfârșitul secolului 19 de jurnalista britanică Flora Shaw, care avea să se căsătorească ulterior cu administratorul colonial britanic Lord Frederick Lugard.

Provine din denumirea râului Niger, care intră în țară din nord-vest și curge până în Delta Nigerului, unde se varsă în oceanul Atlantic.

Adeleye Jokotoye vrea să fie schimbat numele Nigeria, iar varianta propusă de el - Republica Africană Unită (pentru a reflecta sutele de grupuri etnice din țară) - a provocat interes mare în mediul online.

Unii oameni au găsit în propunerea lui Jokotoye un motiv de glumă, vorbind spre asemănarea cu alte state bogate care folosesc sintagma "Unite/Unit", precum SUA, Regatul Unit sau Emiratele Arabe Unite, dar alții au cerut parlamentarilor să se concentreze pe probleme mai presante ale țării africane: infrastructură, spitale, alimentare cu energie, securitate.

 

Totodată, s-a propagat denumirea Uranium pentru un locuitor al Republicii Africane Unite (UAR), iar asta a declanșat un nou val de glume.

Presupunând că noul nume propus pentru Nigeria nu îi va impresiona pe cetățeni, Adeleye Jokotoye a venit și cu o denumire de rezervă: Republica Unită Alkebulan (UAR), care se traduce Republica Unită Mama Umanității.

Jokotoye a făcut și alte sugestii parlamentarilor, pentru modificarea stucturii de guvernare, dar și modificări la colectarea taxelor, însă acestea nu s-au bucurat de același succes la public.

În următoarele săptămâni, parlamentarii nigerieni urmează să analizeze și restul sugestiilor primite de la cetățeni, însă este puțin probabil să existe vreodată Republica Africană Unită.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Mi-ai distrus viața! Ești o mincinoasă”. A intrat în casă peste fosta sa soție și a pornit scandalul. Divorț de 60.000.000 €

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

29 de adolescenți din Nigeria ar putea fi condamnaţi la moarte , după ce au fost trimiși în judecată pentru participarea la un protest

Explozia unei cisterne cu combustibil, în Nigeria, a ucis cel puțin 59 de oameni și a ars de vii zeci de animale. Cauza deflagrației

O femeie a fost în comă două săptămâni, a suferit 47 de operații și și-a pierdut ambele picioare de la o mușcătură de țânțar

Zeci de persoane au murit sau au fost rănite, după ce o școală din Nigeria s-a prăbușit în timpul examenelor

Partenerii noștri