Live

Reportaj Reuters: Talibanii au început să asasineze piloți afgani antrenați de americani

Data publicării:
Pilot al aviației afgane într-un UH-60 Blackhawk. Foto: Profimedia Images.

Situația se înrăutățește din ce în ce în Afganistan, în condițiile în care nu doar că talibanii au reușit să ocupe o parte semnificativă a țării, dar și ca urmare a misiunilor lor secrete de destructurare și distrugere a armatei afgane - talibanii țintesc în ultima vreme piloții aviației afgane, o „resursă” extrem de rară pentru forțele guvernamentale și de o importanță mare pentru eforturile acestora de a câștiga un război care pare că nu se mai termină. Reuters a scris despre situația piloților din Afganistan și despre felul în care acționează talibanii - cel puțin șapte piloți au fost asasinați în afara bazelor, în ultimele luni, în Afganistan.

Dastagir Zamaray a fost maior în aviația afgană, iar înainte să fie ucis, devenise atât de înfricoșat de asasinatele comise de talibani împotriva piloților militari din Kabul încât a decis să-și vândă casa și să se mute într-o zonă ceva mai sigură din capitala afgană.

Însă în momentul în care trebuia să se întâlnească cu un potențial cumpărator la o agenție care facilita transferurile de imobiliare, pilotul de 41 de ani a fost întâmpinat de un asasin care fără să rostească un cuvând l-a împușcat în față.

Zamaray n-a mai avut timp să-și scoată și el arma pentru că a murit pe loc – s-a prăbușit pe fiul său de 14 ani care îl acompaniase. Copilul a fost cruțat de asasini, însă evenimentul l-a marcat iar acum aproape că nu mai poate vorbi.

„S-a dus acolo pentru că îl cunoștea personal pe agentul imobiliar și a crezut că este în siguranță. Nu am crezut că nu se va mai întoarce niciodată”, spune Samiullah Darman, cumnatul lui Zamaray.

Zamaray este doar unul dintre cel puțin alți șapte piloți care au fost asasinați în ultimele luni, conform unor oficiali guvernamentali afgani. Această serie de asasinate, despre care nu s-a mai scris până acum, ilustrează ceea ce oficialii afgani și americani consideră că este un efort deliberat al talibanilor de a distruge unul dintre cele mai mari avantaje la armatei afgane – corpul său de piloți antrenați de SUA și NATO.

Astfel, talibanii, care nu au o aviație, încearcă să reducă decalajul de forțe în contextul în care lansează ofensive terestre majore. Talibanii ocupă cu mare viteză teritoriu controlat până acum de guvernul președintelui afgan Ashraf Ghani, susținut de SUA, și există deja temeri că vor încerca la un moment dat să preia controlul Kabulului.

Reuters scrie că a confirmat identitatea a doi piloți uciși cu ajutorul membrilor familiilor acestora. Nu a putut, însă, verifica în mod independent numele celorlalți cinci care ar fi fost atacați.

Ca răspuns, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid a confirmat că Zamaray a fost ucis de grupul militant și că talibanii au început un „program” pentru anihilarea piloților Forțelor Aeriene Afgane – „Vor fi țintiți și eliminați pentru că toți și-au bombardat propriul popor”, a spus el.

Guvernul afgan nu a făcut public numărul piloților asasinați de talibani. Ministerul Apărării din țară nu a răspuns încercărilor jurnaliștilor Reuters de a afla mai multe.

Pentagonul, în schimb, a precizat că are cunoștință despre situație dar nu a comentat în ce privește investigațiile serviciilor de informații americane.

Piloții militari afgani sunt o țintă foarte importantă pentru talibani, spun inclusiv foști oficiali americani și afgani. Ei reprezintă o forță care poate lovi forțele în formare pentru atacuri ale talibanilor, pot transporta forțe de commando pentru misiuni și pot oferi acoperire pentru trupele terestre.

Mai mult decât atât, piloții sunt o „resursă rară și valoroasă” pentru că antrenamentul lor durează ani de zile ceea ce înseamnă că sunt foarte greu de înlocuit, iar uciderea fiecăruia dintre ei reprezintă o lovitură foarte dură pentru autoritățile afgane.

Piloții sunt cei mai vulnerabili pe străzile propriilor cartiere, acolo unde atacatorii pot veni de oriunde: „Vieților lor se află în cel mai mare pericol atunci când sunt în afara programului militar decât atunci când sunt în misiuni”, spune David Hicks, militar american ieșit la pensie.

Aviația afgană nu ar mai fi operațională fără sprijinul contractanților SUA

Forțele Aeriene Afgane sunt dependente de SUA pentru antrenamente, furnizarea de echipament, mentenanță și pentru logistică dar și pentru furnizarea de alte obiecte de natură militară – muniții și piese de schimb.

Pentagonul nu a detaliat încă cum va menține funcțională aviația afgană după retragerea trupelor americane în următoarele săptămâni, anunțată de președintele Joe Biden. Pentagonul a precizat, totuși, pentru Reuters, că va furniza aeronave adiționale pentru a ușura povara dusă de armata afgană.

Alți doi piloți afgani au fost uciși în 7 iunie în timp ce încercau să evacueze soldați răniți în timpul unui atac al talibanilor. Talibanii au revendicat atacul asupra elicopterului, ulterior. Presa i-a identificat pe piloții ucili – Milad Massoud și Abdul Alim Shahrayari.

Conform informațiilor cunoscute, întreagă aviație afgană este compusă din 339 de echipaje de zbor calificate și 160 de aeronave, mai mică decât un sfert din flota comercială a companiei americane Southwest Airlines.

Flota utilizabilă este chiar mai mică – în jur de 140 de aeronave, având în vedere că la unele dintre ele se efectuează lucrări de reparație și mentenanță.

Forțele Aeriene Afgane sunt echipate cu elicoptere UH-60 Black Hawk și avioane de transport C-130H, iar niciunul dintre acestea nu pot fi întreținute de afgani, fiind nevoie de contractanți finanțați de SUA pentru a asigura mentenanța, conform unui raport al Pentagonului.

Un alt raport, din 2020, arăta că flota aeriană afgană nu va mai putea realiza misiuni militare „în câteva luni”, dacă va pierde sprijinul contractanților. Pentagonul nu a precizat câți astfel de contractanți vor mai rămân în Afganistan după retragerea trupelor.

Biden anunță că SUA își încheie retragerea din Afganistan mai devreme

De la anunțul lui Joe Biden din luna aprilie, militanții talibani au reușit să ocupe peste două ori mai multe districte, ajungând la 203, ceea ce înseamnă aproape jumătate din cele 407 de districte ale țării.

Oficialii de securitate din Occident spun că insurgenții au capturat mai mult de 100 de districte în ultima perioadă, însă talibanii susțin că au capturat mai mult de 200. Armata americană, în schimb, nu mai face publice rapoartele sale în această privință și spune că informațiile sunt clasificate.

Președintele Joe Biden a declarat, joi, că misiunea militară americană din Afganistan se va încheia la 31 august, mai devreme decât era prevăzut. 

„Nu voi mai trimite încă o generație de americani să lupte în Afganistan fără a avea vreo așteptare pentru un rezultat. Situația de securitate actuală din țară ne-a confirmat că încă un an de luptă în Afganistan nu este o soluție ci una pentru a rămâne acolo pe termen nedeterminat”, a adăugat președintele american.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Administrația Biden vrea să trimită Israelului un transport de arme în valoare de 8 miliarde de dolari, înainte de învestirea lui Trump

Joe Biden îi decorează pe Anna Wintour, Bono, George Soros și alte personalități cu Medalia Libertății

Trump, supărat că moartea fostului preşedinte Jimmy Carter îi afectează învestirea la Casa Albă. „Niciun american nu poate fi fericit”

Jill Biden a primit un diamant de 20.000 de dolari de la premierul Indiei în 2023. Cadourile primite de șefii CIA sunt distruse

Partenerii noștri