Live

"Reglementarea roboţilor ucigaşi". Reprezentanţii a 50 de state vor dezbate cum poate fi utilizată inteligenţa artificială în război

Data publicării:
Organizatorii conferinței vor ca armele autonome dotate cu programe de inteligență artificială, precum dronele, să nu poată lua decizii "de viaţă şi de moarte" fără intervenție umană. Foto: Profimedia Images

Prima conferinţă internaţională privind utilizarea responsabilă a inteligenţei artificiale (AI) în domeniul militar, care vizează în special menţinerea rolului uman în procesul de luare a deciziilor cu privire la chestiuni de "viaţă sau moarte", va avea loc în Ţările de Jos, săptămâna viitoare, informează Agerpres.

Conferinţa va reuni la Haga aproximativ 50 de ţări, între care Statele Unite şi China. Rusia nu a fost invitată din cauza invaziei din Ucraina.

"Vedem într-adevăr acesta ca un moment definitoriu pentru viitorul AI în armată", a declarat joi ministrul olandez al Afacerilor Externe, Wopke Hoekstra.

"Într-un domeniu în care este vorba într-adevăr despre viaţă sau moarte, doriţi să vă asiguraţi că oamenii, indiferent de defectele ADN-ului nostru, fac parte din procesul de luare a deciziilor", a explicat Wopke Hoekstra.

Din punct de vedere militar, programele de inteligenţă artificială sunt deja folosite pentru recunoaşterea, supravegherea şi analiza situaţiei din teren.

Deşi una dintre sesiunile conferinţei este intitulată "Reglementarea roboţilor ucigaşi", perspectiva unor maşini de ucidere complet independente rămâne îndepărtată.

Dar în curând va fi posibil să lăsăm AI, inclusiv care operează drone, să aleagă ţinte în mod autonom.

Conferinţa îşi propune să facă un prim pas către reguli internaţionale privind "ceea ce este acceptabil şi ce nu este" în utilizările militare ale inteligenţei artificiale, a declarat ministrul olandez.

"Vedem deja ca AI este folosită în războiul Rusiei împotriva Ucrainei", a explicat el.

Ministrul a comparat această dezbatere cu discuţiile referitoare la utilizarea de chatbots precum ChatGPT, care au utilizări benefice, dar care au fost folosite şi de studenţi în alte scopuri.

China este invitată la conferinţă ca actor cheie în sectorul tehnologiei şi al AI, potrivit oficialilor olandezi.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

China își adaptează tacticile de luptă, în urma monitorizării războiului din Ucraina. Lecțiile învățate de Beijing

Armele din Siria vor fi puse sub controlul statului. Anunțul făcut de Ahmed al-Sharaa, noul lider sirian

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețuit după un atac masiv cu drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

Partenerii noștri