Live

Regele Iordaniei vrea să participe la formarea unei alianțe militare de tip NATO în Orientul Mijlociu (CNBC)

Data actualizării: Data publicării:
Regatul Iordaniei se consideră un partener al alianței care a luptat „umăr la umăr” cu trupele NATO timp de mai multe decenii, a spus regele Abdullah al II-lea. Foto: Profimedia Images

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a spus că sprijină ideea formării unei alianțe militare în Orientul Mijlociu asemănătoare cu NATO și că inițiativa s-ar putea realiza împreună cu alte țări care gândesc la fel, potrivit CNBC.

Regatul Iordaniei lucrează în mod activ cu NATO și se consideră un partener al alianței care a luptat „umăr la umăr” cu trupele NATO timp de mai multe decenii, a declarat miercuri monarhul pentru CNBC.

„Aș vrea să văd că mai multe țări din regiune se alătură. Aș fi una dintre primele persoane care ar sprijini un NATO al Orientului Mijlociu”, a spus Abdullah, care a adăugat că viziunea unei astfel de alianțe militare ar trebui să fie foarte clară și rolul ei unul bine definit.

„Obiectivele misiunii trebuie să fie foarte, foarte clare, altfel toată lumea va fi confuză”, a explicat regele Iordaniei.

Cooperarea în Orientul Mijlociu, extinsă după izbucnirea războiului din Ucraina

În afară de o potențială cooperare militară și de securitate, țările din Orientul Mijlociu au început să lucreze împreună pentru a răspunde provocărilor care au apărut în urma războiului din Ucraina, a spus regele.

„Noi, toți, ne strângem laolaltă și spunem: Cum putem să ne ajutăm unii pe ceilalți?” a spus Abdullah, care a subliniat că „ajutorul reciproc” nu este ceva ce se practică în mod normal în această regiune.

În afară de o potențială cooperare militară și de securitate, țările din Orientul Mijlociu au început să lucreze împreună pentru a răspunde provocărilor care au apărut în urma războiului din Ucraina, a spus regele Iordaniei. Foto: Profimedia Images

Prețurile la energie și a produselor din magazine au explodat după invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina. Iordania este un importator de energie, dar Abdullah a avertizat că și o țară care are mult petrol, dar nu produce destule cereale va avea nevoie de ajutor.

Statele din regiune recunosc faptul că obiectivul trebuie să fie o soluție de tip „win-win”, a spus regele. „Dacă eu sunt bine, dar tu nu ești, eu voi ajunge să plătesc prețul” din cauză că proiectele regionale vor fi afectate.

„Sper că ceea ce vedem în 2022 este o noua modă în regiune de a ne întreba cum putem să ne conectăm între noi și să cooperăm”, a adăugat Abdullah.

Obstacolele principale: Iranul și conflictul israeliano-palestinian

Unul dintre marile obstacole din calea cooperării în Orientul Mijlociu îl reprezintă conflictul israeliano-palestinian. „Dacă nu vorbesc între ei, asta creează instabilitate și nesiguranță, ceea ce va afecta proiectele regionale”.

Rolul Iranului în regiune este și el pus sub semnul întrebării. „Nimeni nu vrea război, nimeni nu vrea conflict”, a spus Abdullah, dar rămâne de văzut dacă țările din Orientul Mijlociu pot coopera pentru realizarea unei viziuni în cadrul căreia „prosperitatea este numele jocului”.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia redenumește divizia care se ocupă de relațiile cu UE și NATO: Departamentul Problemelor Europene

SUA au trimis bombardiere strategice B-52 în Orientul Mijlociu pentru a descuraja Iranul

„Nu mi-am putut plânge copiii”. Povestea jurnalistului palestinian care a ales să rămână pe front după o pierdere devastatoare

România și Franța au simulat activarea articolului 5 din NATO. Exercițiu militar uriaș pentru scenariul în care țara noastră e atacată

Partenerii noștri