„Rege” pentru oamenii străzii. Cum a făcut un ziarist ca 150 de persoane fără adăpost să primească salariu
În Grecia, oamenii fără adăpost continuă să fie o mare problemă. Mulți dintre cei ce trăiesc pe străzi sunt, desigur, victime ale crizei economice care a cutremurat țara în ultimii ani. Au vreo șansă de a-și readuce viața pe linia de plutire? Da, spune Christos Alefantis, omul cunoscut drept „Regele oamenilor străzii”. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 21:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.
De ce 8 suporteri FCSB au fost arestați în Grecia
Insula grecească pe care anticii o considerau cea mai sacră dintre toate se scufundă rapid
Cât ne costă vacanțele în străinătate. Destinațiile cu cea mai ieftină mâncare
Pericol de incendiu în Halkidiki. Focul din jurul Atenei a fost stins după trei zile. Dezastrul ar fi pornit de la un scurtcircuit
Insulele grecești, lovite de o nouă criză
Podul Prieteniei intră în reparații luna aceasta. Ce spun românii care vor să își petreacă vacanța în Bulgaria sau Grecia
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei păduri
Incendii devastatoare în Turcia și Grecia
Vacanța unor români în Grecia s-a transformat într-un coșmar
Christos Alefantis vizitează adesea Atena sa. Nici nu trebuie să meargă prea departe ca să dea de oamenii fără adăpost sau de locurile lor de dormit pustii. Chiar și în centrul capitalei, din ce în ce mai mulți oameni trăiesc în condiții grele. A devenit misiunea vieții sale să-i ajute măcar pe câțiva dintre ei. Mulți îi spun „Regele celor fără adăpost”.
„Înainte de criză vedeam oameni fără adăpost în clădiri abandonate din centrul orașului”, povestește Christos Alefantis, redactor-șef al ziarului Shedia.
Vânzători de ziare
Christos Alefantis a asigurat un salariu pentru aproximativ 150 de persoane fără adăpost în ultimii ani - în calitate de vânzători ai ziarului „Shedia” - în română, „Raft”.
Fotis Adamopoulos este unul dintre acești distribuitori. Nu mai are casă demult și doarme într-o fabrică unde nu este loc pentru el în timpul zilei.
„Sunt fericit că pot lucra și nu mai trebuie să cerșesc. Să vorbesc cu oamenii, munca, e ca un medicament!” - spune Fotis Adamopoulos.
Fotbalul ca terapie
Iată cum arată viața celor fără adăpost cu ajutorul lui Christos Alefantis: joacă fotbal. Cei care se antrenează aici nu au domiciliu. Dar să joace împreună le oferă un sentiment de susținere și apartenență. Se întâlnesc săptămânal. Și participă adesea la turnee.
„Este minunat să vezi că acești oameni încep să zâmbească din nou când le dai o minge!” - spune Christos Alefantis, redactor-șef al ziarului Shedia.
Yiannis Kotsos este antrenorul echipei celor fără adăpost. Încearcă să-i învețe tactica și disciplina de joc - și bineînțeles să-i motiveze. Știe despre ce vorbește: ani de zile, Yiannis Kotsos a fost și el un om al străzii.
Afacere de catering pentru oamenii străzii
Kotsos nu câștigă bani din fotbal, ci aici, în bucătăria restaurantului Shedia - ca bucătar. Christos Alefantis e șef și aici. Afacerea de catering din mijlocul Atenei este în mare parte condusă de foști oameni ai străzii- precum Yiannis.
„La început, multora dintre colegii mei le-a fost greu să revină la un program obișnuit de lucru. Ca oameni fără adăpost au uitat cum să o facă, ca să zic așa, și oboseau repede”, povestețte Yiannis.
La exterior, „Restaurantul oamenilor fără adăpost” din Atena arată ca un restaurant obișnuit. Ce nu se poate vedea: La etaj se află redacția ziarului și un atelier pentru foști oameni ai străzii.
Case mici din metal atârnă de tavanul restaurantului - 45 în total. Fiecare pentru câte o persoană fără adăpost care și-a găsit un loc de muncă și o locuință datorită lui Christos Alefantis.
„Facem toate eforturile pentru a ne asigura că oaspeții noștri se simt confortabil în acest loc al solidarității”, dă asigurări Christos Alefantis, manager al restaurantulului Casa Shedia.
„Îmi place acest loc. E mai mult decât un restaurant”
Mulți clienți vin aici nu doar pentru mâncare sau băuturi. Vor să susțină proiectul pentru persoanele fără adăpost prin veniturile pe care le generează.
„Îmi place acest loc. E mai mult decât un restaurant. E conceput să ajute oamenii nevoiași!”, spune Eleni Marneri.
„Regele celor fără adăpost”, Christos Alefantis, locuiește doar la Atena de câțiva ani. Este jurnalist de profesie, redactor la „Shedia” și de câteva luni gastronom cu jumătate de normă.
„Oamenii pe care îi angajăm trebuie să îndeplinească anumite criterii: să nu aibă locuință și să aibă cel puțin 50 de ani. Și trebuie să fi fiert măcar un ou în viața lor și să-și dorească cu adevărat să muncească!” - spune Christos Alefantis.
După-amiaza, Christos Alefantis se întoarce în lumea celor fără adăpost. Viața lor este deosebit de grea în Grecia. Statul nu face mai nimic pentru ei.
„Nu e suficient să oferi acestor oameni mâncare și un pat. Trebuie să-i faci să se simtă și membri ai societății”, completează Christos Alefantis
Christos Alefantis, „Regele celor fără adăpost” din Atena, are planuri mari: În viitor vrea să ia și mai mulți oameni de pe străzi.
Editare web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News