Video Realitatea crudă din spatele sistemului public de sănătate din Turcia. Erdogan: „Lăsați-i să plece! Vom continua cu noi doctori”
Președintele Recep Erdogan, prezent la deschiderea unui spital din Ankara, se lăuda cu sistemul sanitar al țării sale. În realitate, lucrurile arată cu totul altfel. Şeyhmus Baraş este medic. Chiar dacă își iubește meseria, el a plecat din spitalul în care lucra pentru că a fost martor al unor lucruri îngrozitoare. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată sâmbăta la ora 00:30 și în reluare de la ora 19:30.
Concurență mare la rezidențiat. Jumătate dintre candidați vor ajunge șomeri
Ambasadorul Turciei critică România pentru lipsa autostrăzilor
Val de anchete în Târgu Jiu, după moartea băiatului de 16 ani în camera de gardă
Consum uriaș de suplimente alimentare și vitamine în rândul românilor
Protest al medicilor în Piața Victoriei, după scandalul Sf. Pantelimon
Cât ne costă vacanțele în străinătate. Destinațiile cu cea mai ieftină mâncare
Un tânăr a înjunghiat cel puțin 5 oameni la o moschee din Turcia. A filmat atacul și a postat imaginile pe X
Motivele pentru care românii sunt tot mai nemulțumiți de sistemul de sănătate
Incendii devastatoare în Turcia și Grecia
În fiecare dimineaţă, Şeyhmus Baraş îşi pune şorţul și își ajută mama în restaurantul familiei. E un sentiment necunoscut. Baraș e medic și, în mod normal, ar purta un halat alb. În urmă cu doar câteva luni, încă lucra la Unitatea de Primiri Urgențe a unui spital din estul Turciei.
„Au început să mă bată cu toții”
Apoi, într-o bună zi, a fost atacat și fugărit pe coridoare de familia unui pacient. Camerele de supraveghere au înregistrat totul. Înainte de incident, pacientul se plânsese de îngrijirile pe care le primea în spital.
„Când l-am atenționat să fie politicos, a venit după mine. M-am apărat, dar soția lui a adus restul familiei de afară. Au început să mă bată cu toții”, povestește medicul Şeyhmus Baraş.
A fost o experiență traumatizantă care și-a pus amprenta asupra lui. Baraș își iubește meseria, dar de la acel incident nu s-a mai putut întoarce la muncă.
Potrivit unui sondaj, unul din patru angajați ai sistemului medical din Turcia a fost victima violenței fizice. Anul trecut, cadrele medicale din întreaga țară au fost nevoiți să ceară ajutorul poliției de peste 100 de mii de ori.
Un medic are de îngrijit chiar și 150 de pacienți pe zi
La un miting al sindicatelor, Baraş şi-a rupt diploma şi halatul, în semn de protest.
„Pregătirea academică nu a fost tratată niciodată cu atât de mult dispreț cum e în ziua de azi”, spune el.
Există și alte motive pentru creșterea violenței împotriva angajaților din domeniul sanitar. Baraș participă la o întâlnire a sindicatului medicilor. Pe perete este o poză cu un coleg ucis cu puțin timp în urmă. Fenomenul are legătură și cu condițiile grele de muncă, în special în spitalele de stat.
„Când un medic trebuie să îngrijească până la 150 de pacienți pe zi, desigur că apar nemulțumiri. Așteptările pacienților în privința unui sistem de sănătate funcțional nu pot fi îndeplinite atunci când lucrăm în astfel de condiții”, spune medicul Bulut Ezer.
Turcia, pândită de un exod al medicilor tineri
Pentru Baraș, solidaritatea arătată de colegi a fost de mare ajutor. A primit chiar un telefon din Finlanda. Un medic de origine turcă i-a oferit un loc de muncă la cabinetul său. Acum, Baraș învață limba finlandeză.
„Inițial, am vrut să merg în străinătate doar pentru specializare. Dar am decis să plec definitiv din țară”, mărturisește el.
Nu ar fi primul care face asta. Experții spun că se anunță un exod de medici tineri și bine pregătiți. O fotografie, făcută în Germania, arată o întâlnire a unor doctori turci expați.
Exodul medicilor nu pare să-l îngrijoreze pe președinte.
„Dacă vor să plece, lăsați-i să plece! Ne vom continua drumul cu noi doctori de la universitățile noastre”, a spus el disprețuitor.
„Le e frică să mai vină la muncă”
Pentru medicii suprasolicitați și subapreciați, această declarație sună a batjocură. Agresiunile fizice, insultele și amenințările își pun amprenta.
„Devin precauți în privința pacienților, retrăiesc incidentele, chiar le e frică să mai vină la muncă. Doar sunetul cuiva care vorbește tare îi poate face să intre în panică”, arată medicul Derya Bulgur Kirbas.
Şeyhmus Baraş încă suferă de pe urma atacului. Cel puțin, acum există pedepse mai mari pentru agresiunile comise împotriva cadrelor medicale. Atacatorii lui Baraş au fost condamnaţi la trei ani și jumătate de închisoare. Asta l-a făcut pe doctor să se simtă puțin mai bine.
„Am începul să dorm puțin mai bine. În primele săptămâni după incident, nu reușeam să mă odihnesc mai mult de două ore pe noapte”, mărturisește medicul Şeyhmus Baraş.
El spune că, în contextul crizei medicale din Turcia, politicienii ar trebui să fie cei care nu pot dormi noaptea. Până va pleca în Finlanda, medicul va continua să lucreze în restaurantul familiei.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News