Live

Reacția Rusiei, după avertismentul SUA în legătură cu o capacitate nucleară rusă în spaţiu

Data publicării:
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Foto: Profimedia Images

Rusia a respins joi un avertisment al Statelor Unite cu privire la noile capacităţi nucleare ruseşti în spaţiu, calificându-l drept o "invenţie maliţioasă" şi un truc al Casei Albe menit să-i determine pe congresmenii americani să aprobe mai mulţi bani pentru Ucraina, pentru a contracara Moscova, relatează agenţia oficială rusă TASS.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a spus că articolele din presa occidentală potrivit cărora Rusia ar plănui să desfăşoare arme nucleare în spaţiu sunt doar o altă stratagemă a Casei Albe, scrie News.ro

"Nu pot să comentez acest lucru în niciun fel. Să aşteptăm acel briefing (al consilierului preşedintelui SUA pentru securitate naţională, Jake Sullivan), dacă vor exista informaţii. Dar este clar că Casa Albă încearcă, pe bună dreptate sau nu, să încurajeze Congresul să voteze legea finanţării, asta este evident. La ce trucuri se dedă Casa Albă - vom vedea", a declarat Peskov reporterilor de la Kremlin.

La rândul său, ministrul adjunct de externe serghei Riabkov, a declarat pentru TASS că Washingtonul este angajat în "compuneri maliţioase", atribuind Rusiei acţiuni şi intenţii care nu-i convin.

"Am văzut aceste relatări. Acest lucru se înscrie în tendinţa ultimului deceniu, când americanii se angajează în invenţii maliţioase şi ne atribuie tot felul de acţiuni sau intenţii care nu le convin", a spus el.

"Noi spunem în mod constant în activitatea noastră cu ei că acuzaţiile nefondate de orice fel sunt ceva la care nu vom răspunde în niciun fel. Ei ar trebui, dacă fac fel de fel de afirmaţii, să le însoţească cel puţin de dovezi", a adăugat Riabkov. "Aşadar, vom vedea cum va evolua mai departe această poveste. Deocamdată monitorizăm doar ceea ce se spune pe această temă, diverse versiuni oficiale", a precizat diplomatul rus de rang înalt.

Statele Unite au informat Congresul şi aliaţii din Europa că au informaţii noi legate de capacităţile nucleare ruseşti, care ar putea reprezenta o ameninţare internaţională, a declarat miercuri o sursă informată în acest sens citată de Reuters. Noile capacităţi, legate de încercările Rusiei de a dezvolta o armă spaţială, nu reprezintă o ameninţare urgentă pentru Statele Unite, a precizat sursa.

Jake Sullivan a declarat că va organiza joi o şedinţă de informare în Camera Reprezentanţilor pentru a discuta despre presupusa ameninţare la adresa securităţii naţionale a ţării.

The New York Times a scris că declaraţiile despre ameninţarea la adresa SUA ar putea fi folosite pentru a convinge Congresul să aprobe ajutorul pentru Kiev, în prezent blocat de republicani. Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor din SUA, Mike Johnson, care nu se grăbeşte să supună la vot pachetul de asistenţă financiară pentru Kiev, a indicat că nu vede niciun motiv de "alarmă publică" în legătură cu informaţiie vehiculate despre noua ameninţare rusă la adresa securităţii Statelor Unite.

Rusia şi Statele Unite sunt de cele mai mari puteri nucleare: împreună, arsenalele lor înseamnă aproximativ 90% din armele nucleare din lume şi ambele au sateliţi militari avansaţi care orbitează în jurul Pământului.

Statele Unite indică Rusia şi China drept cei mai mari concurenţi ai lor, iar Washingtonul spune că atât Moscova, cât şi Beijingul dezvoltă o serie de noi sisteme de arme, inclusiv capacităţi nucleare, cibernetice şi spaţiale.

În primii ani ai Războiului Rece, după ce Rusia a făcut un salt înainte în cursa spaţială şi ambele părţi au dezvoltat rachete balistice intercontinentale, Occidentul a propus un tratat care să interzică armele nucleare în spaţiu. Rezultatul final a fost Tratatul privind spaţiul cosmic din 1967, care interzice punerea pe orbită sau în spaţiul cosmic a oricăror arme de distrugere în masă. În ultimii ani, însă, dezacordurile dintre Moscova şi Washington au erodat cadrul tratatelor de control al armelor, care urmăreau să reducă riscul unui război nuclear între ele.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rachete nord-coreene „made in USA”. Toate componentele electronice ale rachetelor Phenianului folosite în Ucraina sunt occidentale

Putin interzice adopțiile de copii ruși în țările care permit tranziția de gen

Fostul comandant al armatei ucrainene: „Europa nu este pregătită pentru un război prelungit cu Rusia”

Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o momeală”

Partenerii noștri