Live

Răzbunarea Americii: Armata SUA a bombardat ținte din Siria și Irak. Biden: „Dacă atingeţi un american, vom răspunde”

Data actualizării: Data publicării:
Un avion SuperHornet F/A-18 decolează de pe portavionul american USS Dwight S. Eisenhower, dislocat în Marea Roșie, imagine de arhivă. Foto: Profimedia Images

Statele Unite au lansat atacuri aeriene asupra grupărilor susținute de Iran din Siria și Irak, ca răspuns la atacul cu dronă de zilele trecute asupra unei baze americane din Iordania, în care trei militari ai SUA au murit, informează BBC. Președintele Joe Biden a declarat că atacurile „continua conform calendarului şi în locurile pe care le vom decide”, avertizând că, „dacă atingeţi un american, vom răspunde”.

Biden a aprobat loviturile încă de luni

ACTUALIZARE 19.13 Imediat după ce oficialii americani de la Washington au fost anunțați că Turnul 22 din Iordania a fost lovit la sfârșitul săptămânii trecute - soldat în cele din urmă cu moartea a trei militari americani - președintelui Joe Biden i s-a prezentat și a aprobat duminică o serie de opțiuni de represalii, spun surse citate de CNN.

Luni dimineață, în cadrul unei întâlniri în Situation Room cu principalii săi consilieri în materie de securitate națională, Biden a dat undă verde pentru primul set de lovituri în Irak și Siria, care a fost executat vineri. SUA au declarat că au fost lovite 85 de ținte.

Oficiali americani au declarat reporterilor vineri seară că vremea din regiunea vizată de atacuri a fost un factor semnificativ pentru care loviturile au fost efectuate când au fost efectuate.

De asemenea, un oficial american de rang înalt a declarat pentru CNN că Iordania participă la operațiunea americană împotriva unor obiective susținute de Iran.

Iran, Irak și Siria, reacții după atacul SUA

ACTUALIZARE 13.40 Iranul a condamnat „cu putere” loviturile întreprinse în cursul nopţii de Statele Unite, denunţând „o încălcare a suveranităţii Siriei şi Irakului”. De asemenea, Siria și Irak au denunțat atacul SUA, spunând că securitatea regiunii este „pe marginea prăpastiei”.

„Atacul de noaptea trecută este o acţiune aventuristă şi o altă eroare strategică din partea americanilor, ce nu va avea alt rezultat decât să intensifice tensiunile şi instabilitatea în regiune”, a reacţionat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externede la Teheran, Nasser Kanani.

Cu aceste lovituri, „securitatea Irakului şi a regiunii se vor găsi pe marginea prăpastiei”, avertizează guvernul de la Bagdad într-un comunicat, care dezminte „alegaţiile mincinoase” legate de o „coordonare prealabilă” cu Washingtonul în privinţa acestor atacuri.

3 locații lovite în Irak, 4 în Siria

Atacurile aeriene au avut loc timp de 30 de minute, vineri, iar trei dintre locurile lovite au fost în Irak şi patru în Siria, a confirmat reporterilor generalul-locotenent Douglas Sims, directorul Statului Major Întrunit.

El a declarat că momentul loviturilor a fost determinat de vreme. „Indicaţiile iniţiale sunt că am lovit exact ceea ce am vrut să lovim, cu o serie de explozii secundare asociate cu locaţiile de muniţie şi logistică”, a spus el.

La rândul său, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, a declarat că ţintele „au fost selectate cu atenţie pentru a evita victimele civile şi pe baza unor dovezi clare şi irefutabile că au legătură cu atacurile asupra personalului american din regiune”.

18 morți în Siria

Bilanţul atacurilor aeriene din estul Siriei se ridică la cel puţin 18 morţi.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, o organizaţie a opoziţiei siriene în extil, a declarat că loviturile din estul Siriei s-au soldat cu moartea a „cel puţin 18 luptători pro-Iran”.

Cel puţin 26 de situri importante care adăpostesc grupuri pro-iraniene, inclusiv depozite de arme, au fost distruse în raidurile în curs de desfăşurare care au lovit o mare parte din estul Siriei, o suprafaţă ce se întinde pe o distanţă de peste 100 de kilometri, de la oraşul Deir ez-Zor până la Albu Kamal, în apropiere de graniţa cu Irakul, a declarat pentru AFP grupul de monitorizare.

Biden: „Dacă atingeţi un american, vom răspunde”

„Răspunsul nostru a început astăzi. Va continua conform calendarului şi în locurile pe care le vom decide”, a declarat vineri preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, într-un comunicat al Acsei Albe, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„Statele Unite nu vor conflicte în Orientul Mijlociu sau oriunde altundeva în lume. Dar să ştie bine acest lucru cei care vor să ne facă rău: dacă atingeţi un american, vom răspunde”, a mai spus preşedintele american, care asistase cu câteva ore mai devreme la revenirea pe pământ american a cadavrelor celor trei soldaţi americani ucişi duminică în Iordania.

Reacția Irakului

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru chestiuni de securitate naţională, a precizat că guvernul irakian a fost informat înainte de loviturile americane.

Un purtător de cuvânt al armatei irakiene a declarat că atacurile aeriene americane au fost lansate în zonele de frontieră irakiene, dar a avertizat că atacurile ar putea declanşa instabilitate în regiune.

„Aceste lovituri aeriene constituie o încălcare a suveranităţii irakiene, subminează eforturile guvernului irakian şi reprezintă o ameninţare care ar putea duce Irakul şi regiunea la consecinţe nefaste”, a spus purtătorul de cuvânt.

Știrea inițială

„Forțele armatei SUA au lovit peste 85 de ținte cu ajutorul a mai multor avioane, inclusiv bombardiere cu rază lungă de acțiune decolate din Statele Unite. În loviturile aeriene au fost folosite peste 125 de muniții de precizie”, se arată într-un comunicat al comandamentului armatei americane din regiune.

Țintele vizate au fost baze de antrenament, depozite de muniții din Irak și Siria folosite de milițiile pro-iraniene care acționează în regiune.

Conform Washingtonului, respectivele miliții sunt echipate și finanțate de Corpul Gardienilor Revoluției din Iran.

Milițiile pro-iraniene au lansat din 7 octombrie, odată cu atacurile teroriste ale Hamas din Israel, și până în prezent peste 170 de atacuri asupra bazelor SUA și militarilor americani dislocați in regiune.

Trei militari americani au fost ucişi şi alţi 40 au fost răniţi într-un atac cu dronă împotriva trupelor SUA staţionate la o bază secretă din nord-estul Iordaniei în apropierea frontierei cu Siria, a anunţat, duminică, preşedintele american, Joe Biden. Conform serviciilor de informații americane, drona folosită în atac a fost produsă în Iran.

Casa Albă a atribuit respectivul atac grupărilor pro-iraniene. „În timp ce adunăm elementele acestui atac, ştim că a fost efectuat de grupări militante radicale susţinute de Iran care operează în Siria şi Irak”, a precizat Biden într-o declaraţie, în care a ameninţat cu represalii. „Cei responsabili vor fi traşi la răspundere într-un moment şi într-un mod pe care le vom alege”, a spus liderul de la Casa Albă.

Editor : Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Dosarul de la CNSAS al lui Dan Șucu: "În 16.08.1984 a semnat un Angajament și a preluat numele conspirativ 'Mircea Crișan'"

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Liderul ISIS, Abu Yusif, a fost ucis într-un atac aerian în Siria, susțin SUA

SUA au expulzat 270.000 de migranţi ilegali într-un an, mai mulți decât în mandatul lui Trump

Pakistanul devine „o amenințare emergentă pentru SUA”. Care este motivul

Antony Blinken: Ucraina trebuie să decidă între „continuarea luptei și negocieri pentru o încetare a focului”

Partenerii noștri