Live

Războiul tehnologic SUA-China continuă: Beijingul a oprit exportul a două elemente rare critice pentru producția de cipuri

Data publicării:
China este responsabilă pentru 80% din producția mondială de galiu și 60% din producția de germaniu. Foto: Profimedia Images

Exporturile a două elemente rare din China esențiale pentru fabricarea de semiconductoare au scăzut la 0 în august, la o lună după ce Beijingul a impus restricții pentru vânzarea celor două resurse din motive de securitate națională, potrivit CNN.

80% din galiul produs la nivel mondial provine din China, precum și 60% din germaniu, potrivit Alianței Materiilor Prime Critice.

Beijingul nu a vândut nicio cantitate din aceste două elemente pe piața internațională luna trecută. În luna iulie, țara exportase 5,15 tone de produse din galiu și 8,1 tone de produse din germaniu.

Noile restricții arată aparenta disponibilitate a Chinei de a riposta împotriva controalelor impuse de SUA asupra exporturilor, în ciuda îngrijorărilor legate de creșterea economică, pe fondul războiului tehnologic care prinde tot mai mult contur.

A doua economie a lumii se confruntă deja cu mai multe probleme economice, inclusiv o cerere internă slabă și o criză imobiliară. Luna trecută, exporturile Chinei au suferit cea mai mare scădere din ultimii trei ani.

Germaniu și galiu, cele două minerale rare esențiale în producția de cipuri. Colaj foto: Profimedia Images

Analiștii spun că limitarea exporturilor este o „sabie cu două tăișuri” care ar putea afecta economia Chinei și ar putea grăbi relocarea lanțurilor de aprovizionare în afara țării.

China este cel mai mare producător al acestor două elemente, dar nu și singurul. În plus, mineralele rare restricționate de Beijing pot fi înlocuite cu alte materiale, potrivit analiștilor de la Eurasia Group.

În luna iulie, Beijingul a spus că exportul celor două elemente, care sunt folosite într-o varietate de produse precum cipuri de calculator și panouri solare, va fi restricționat pentru a proteja „securitatea națională și interesele” țării.

Începând cu 1 august, exportatorii au nevoie de o permisiune specială din partea autorităților pentru a putea exporta produsele de acest tip.

Războiul tehnologic SUA-China: lansarea noului model Huawei va atrage noi restricții din partea Washingtonului

Măsura luată face parte dintr-un război tehnologic tot mai acerb între China și SUA, care se luptă pentru tehnologia avansată de producție a cipurilor vitale pentru multe dintre dispozitivele folosite în toată lumea, de la telefoanele smart la mașini autonome, dar și pentru industria de armament.

Anul trecut, în octombrie, administrația Biden a dezvăluit un set de restricții prin care companiilor din China li s-a interzis să cumpere cipuri echipamente avansate de producție a cipurilor fără o licență.

Dar pentru ca inițiativa Washingtonului să funcționeze, americanii aveau nevoie de participarea altor țări: Japonia și Olanda s-au alăturat acestor eforturi anul acesta, ceea ce a limitat și mai mult importurile de cipuri ale Chinei.

Lansarea noului model de smartphone de la Huawei a produs unde de șoc în toată lumea tehnologiei. Foto: Profimedia Images

Beijingul a ripostat lansând în aprilie o anchetă de securitate cibernetică împotriva producătorului american de cipuri Micron, înainte de a-i interzice să mai vândă produse companiilor chineze care lucrează la proiecte de infrastructură critice.

Washingtonul s-ar putea să introducă și mai multe restricții după ce Huawei a introdus smarphone-ul Mate 60 Pro, care a produs unde de șoc în toată lumea tehnologiei, potrivit CNN.

Modelul de telefon smart are la bază un cip avansat care a fost creat în ciuda sancțiunilor impuse de SUA menite să blocheze accesul Chinei la astfel de tehnologii.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

SUA au expulzat 270.000 de migranţi ilegali într-un an, mai mulți decât în mandatul lui Trump

Pakistanul devine „o amenințare emergentă pentru SUA”. Care este motivul

Partenerii noștri