Live

Războiul pentru apă. Peste o mie de puțuri ilegale au fost forate în mijlocul unei păduri, autoritățile s-au făcut că nu văd

Data actualizării: Data publicării:
Peste o mie de puțuri ilegale au fost forate în mijlocul unei păduri în Spania, autoritățile s-au făcut că nu văd. FOTO: Captură Digi24

Europa a ajuns în fața unor provocări uriașe, fără precedent, iar una dintre ele este canicula. Incendiile de vegetație sunt un fenomen frecvent în acest sezon, în regiunile aride din sud. Însă de această dată sunt afectate și zone întinse din centrul și chiar nordul Europei. Fermierii spanioli din Andaluzia sunt disperați. Au nevoie de multă apă dacă vor să evite distrugerea culturilor de pe plantațiile lor întinse. Dar nu au voie să sape puțuri pentru a avea acces la apa subterană. În plus, acest lucru ar avea un efect negativ asupra zonelor umede precum rezervația naturală Doniana. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată sâmbăta la ora 00:30 și în reluare de la ora 19:30.

Supraviețuirea e din ce în ce mai grea pentru lopătari. Ecologiștii Felipe Fuentelsaz și Juan Romero își fac griji pentru sute de mii de astfel de păsări de apă din Donana, în sudul Spaniei. Pentru că debitele apelor sunt tot mai scăzute.

Juan Romero, activist de mediu: "E o catastrofă pentru biodiversitate. Iar aceasta este o zonă protejată. Donana e ca și secată de doi ani. E o regiune mlăștinoasă, dar rămasă fără apă pentru că apa este risipită, uneori chiar ilegal."

Parcul Național Donana, aflat în Patrimoniului Mondial UNESCO, e înconjurat de fermieri care folosesc apele subterane pentru a-și iriga plantațiile de căpșuni, mure și zmeură.

Porțiunile roșii de pe harta lui Felipe arată plantațiile care au apărut în zonă începând cu anii '80 fără a avea aprobările necesare.

Felipe Fuentelsaz, activist de mediu: "Peste o mie de puțuri ilegale au fost forate în mijlocul pădurii, fără aprobare. Iar autoritățile au fost neglijente. Nimeni nu a oprit acest fenomen."

Juan vrea să ne arate puțurile ilegale. Înțelege situația fermierilor, care așteaptă de ani buni să fie conectați la un sistem de irigații prin care apa să fie adusă în regiune din râuri îndepărtate. Dar crede că este greșit ca ei să foreze puțuri, dacă nu au autorizație.

Juan Romero, activist de mediu:"A izbucnit un război pentru apă, o resursă rară. Este vorba despre cine primește mai multă. Asta e problema. Am dat peste un incendiu de vegetație. O consecință a secetei și a temperaturilor record. E un puț săpat ilegal chiar aici. A fost construit prin fără acte, în afara legii. Chiar lângă albia unui râu secat, care este proprietate publică."

Multe dintre aceste câmpuri au fost plantate fără autorizație. Pur și simplu fermierii au transformat pădurile sau pajiștile în plantații

Echipa Deutsche Welle a vrut să discute cu unii dintre cultivatori, dar au refuzat toți. Nici măcar cei care aveau autorizații nu au vrut să apară în fața camerei. Însă Manuel Delgado, purtătorul de cuvânt al Asociației fermierilor din Donana, a acceptat să stea de vorbă cu jurnaliștii.

Manuel Delgado, purtătorul de cuvânt al Asociației fermierilor din Donana: "Riscăm o reputație proastă când consumatorii cred că toate fructele sunt cultivate ilegal. Acest lucru nu este adevărat."

Partidul Poporului din Spania, conservator, a anunțat o amnistie pentru cultivarea ilegală - ceea ce alimentează și mai mult tensiunile.

Manuel Delgado, purtătorul de cuvânt al Asociației fermierilor din Donana: "Acești fermieri ar trebui pedepsiți, iar terenurile, curățate. Dar se întâmplă exact contrariul. Ei sunt recompensați. După 18 ani de agricultură ilegală, primesc autorizație?!"

Acum, că Partidul Poporului a fost ales cu majoritate absolută în Parlamentul regional andaluz, Juan e îngrijorat că va pune în aplicare ceea ce a promis.

Juan Romero, activist de mediu: "Partidul care va guverna acum aici, în Andaluzia, a promis să legalizeze totul. De aceea, autoritățile așteaptă și nu-i denunță pe cei care au încălcat legea. Iar asta provoacă o mare agitație, pentru că așteptările sunt foarte mari."

Manuel Andres Gonzales este deputat din partea Partidului Poporului în Andaluzia. El nu înțelege criticile și spune că partidul său dorește ca amnistia să garanteze că toate plantațiile vor fi conectate, în viitor, la un sistem de irigații.

Manuel Andres Gonzalez, deputat: "În acest fel vom atinge două obiective. Vom reglementa activitatea și ne vom asigura că nu se va mai extrage apă din subteran atunci când guvernul spaniol își va face în sfârșit datoria și va construi canale de irigații."

Pentru Juan Romero, toate acestea reprezintă o luptă pentru putere, pentru interese politice și economice - în detrimentul naturii.

Juan Romero, activist de mediu: "Vor să planteze și să planteze până când rezervația naturală Donana va dispărea complet. Se vede acest lucru. În loc de mlaștină, avem o stepă, un deșert."

Acum, Comisia Europeană a intervenit și a dat un ultimatum Spaniei. Vor fi aplicate amenzi mari dacă rezervația naturală va continua să fie distrusă din cauza agriculturii care crește consumul de apă. Ar putea fi ultima șansă pentru lopătari.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rețea de asasini minori descoperită în Spania: un cuplu suedez și fiul lor au fost arestați. Cum erau racolați minorii pentru a ucide

Incendiul de vegetație din Vâlcea care a afectat 12 hectare de pădure de fag și stejar a fost localizat

Cum se răspândesc online teoriile conspirației referitoare la inundațiile catastrofale din Spania

Nadal, glumeţ după ce a jucat, probabil, ultima partidă a carierei: Am pierdut primul meci de simplu din Cupa Davis şi ultimul

Partenerii noștri