Live

Războiul din Ucraina și sosirea refugiatilor ucraineni cresc tensiunile etnice în țările baltice

Data publicării:
Imagine sugestivă cu ucraineni care fug din calea războiului. Foto: Profimedia Images

Sosirea în ţările baltice a zeci de mii de ucraineni care au fugit din calea invaziei ruse obligă autorităţile locale să gestioneze probleme logistice, dar şi să protejeze refugiaţii de ostilitatea susţinătorilor Rusiei din rândul numeroasei populaţii rusofone din Letonia şi Estonia, relatează miercuri agenţia EFE.

Ruşii formează aproape un sfert din populaţia Letoniei şi Estoniei, dar numai aproximativ 5% din cea a Lituaniei, foste republici sovietice acum membre ale UE şi NATO. O zonă din estul Estoniei este predominant rusofonă (vorbitoare de limbă rusă - n.red.), astfel că refugiaţii ucraineni sunt reticenţi să meargă acolo.

Până să înceapă războiul din Ucraina, relaţiile etnice în aceste ţări au fost în general paşnice. Dar un sondaj publicat la începutul lunii martie în Letonia a arătat că, în timp ce 90% dintre cetăţenii letoni care au ca limbă maternă letona sunt de partea Ucrainei, procentul celor care spun acelaşi lucru în rândul populaţiei rusofone este de numai 22%. 

Naţionaliştii letoni au profitat de acest sondaj pentru a susţine că în ţară există o coloană a cincea formată din etnici ruşi, mulţi dintre ei fiind descendenţi ai ruşilor relocaţi în Letonia în epoca sovietică în armată sau pentru a lucra acolo ca muncitori în diferite sectoare industriale, transmite Agerpres.

Citește și: LIVE TEXT - Război în Ucraina. Kliciko: Rusia comite un „genocid”. „Nu putem număra cadavrele. Este un coşmar ceea ce se întâmplă aici”

Premierul leton, Krisjanis Karins, a îndemnat de mai multe ori la unitate şi solidaritate între toţi locuitorii ţării şi la evitarea manifestărilor de ură la adresa ruşilor. Însă unii politicieni şi comentatori susţin că un asemenea punct de vedere ignoră necesitatea confruntării celor care-l simpatizează pe Putin şi sprijină invazia rusă.

Şi în interiorul comunităţii ucrainene din Letonia s-au înregistrat tensiuni. Ambasada Ucrainei la Riga a publicat recent o declaraţie în care condamnă mai multe organizaţii locale ucrainene că ar fi pro-Kremlin, ceea ce Uniunea Societăţilor Ucrainene din Letonia a negat vehement. 

Un moment delicat se prefigurează a fi manifestările ce vor marca pe 9 mai victoria sovietică asupra Germaniei naziste, la un monument din Riga considerat de mulţi letoni mai degrabă un simbol al ocupaţiei sovietice.

Citește și: ONU: Aproape un sfert din populația Ucrainei a fost strămutată de războiul provocat de invazia rusă

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Ce i-a scris un fan de la Genoa Dianei Șucu, după ce Dan Șucu a devenit patronul clubului! Reacția soției omului de afaceri

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Ceartă între Zelenski și Fico: Slovacia amenință că taie livrările de curent către Kiev, dacă Ucraina oprește tranzitul gazelor rusești

Replica dură a lui Zelenski la „provocarea” lui Putin: „Un tâmpit”

Soldații nord-coreeni luptă ca în Primul Război Mondial, spune un expert militar. Ce vrea Putin să demonstreze, de fapt

Partenerii noștri