Live

Războiul declarațiilor între China și Taiwan. „Vor provoca un dezastru”

Data publicării:
Foto cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Shutterstock

China a avertizat joi că „provocările" lansate de preşedintele Taiwanului, Lai Ching-te, vor conduce la un „dezastru” pentru poporul său, după ce liderul taiwanez a promis că va „rezista anexării” insulei, relatează AFP.

„Provocările lansate de Lai, care caută să obţină independenţa, se află la originea problemelor pentru pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan, şi vor provoca un dezastru pentru populaţia din Taiwan", a declarat Chen Binhua, purtătorul de cuvânt al Biroului pentru afaceri taiwaneze din China, într-un mesaj publicat pe reţelele sociale.

Preşedintele Taiwanului, Lai Ching-te, a promis joi să se „opună anexării” insulei, pe care China o revendică drept parte a teritoriului său ce ar urma să fie cândva reunificat.

„Voi menţine angajamentul de a mă opune anexării sau încălcării suveranităţii noastre”, a declarat Lai în timpul unui discurs pronunţat în faţa Palatului prezidenţial de la Taipei cu ocazia Zilei Naţionale, care marchează 113 ani de la răsturnarea dinastiei Qing şi fondarea Republicii China.

În ultimii ani, Beijingul şi-a intensificat presiunea militară şi politică asupra Taiwanului şi nu a renunţat niciodată la ideea angajării forţei militare pentru a prelua controlul asupra insulei, organizând trei serii de manevre militare de amploare în ultimii doi ani. De asemenea, Beijingul trimite aproape zilnic nave de război şi avioane de vânătoare pentru a patrula în jurul Taiwanului.

Relaţiile dintre Beijing şi Taipei s-au deteriorat masiv începând din 2016, când preşedintă a Taiwanului a devenit Tsai Ing-wen, care a deţinut această funcţie timp de două mandate, până în mai acest an.

Editor : A.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Alexandru Țiriac a intervenit și nu s-a ferit de cuvinte, după ce Ilie Năstase a spus că Ion Țiriac ”s-a internat” din cauza unei boli

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Kievul a aprobat creșterea „impozitului pentru război”

Primul stat care trimite trupe în ajutorul Rusiei. „Există zeci de nord-coreeni în spatele liniilor rusești”

Rusia avansează în patru zone din Donețk. Ucrainenii se retrag pe axa Pokrovsk

Peste 80% dintre ucraineni cred că pot câștiga războiul, dacă Occidentul oferă un sprijin militar adecvat, arată un sondaj de opinie

Partenerii noștri