Live

Live Text Război în Ucraina, ziua 10. Rusia reia atacurile, după o încetare a focului nerespectată. Premierul israelian a discutat 3 ore cu Putin

Data actualizării: Data publicării:
Clădiri bombardate în Borodianka, oraș de la periferia Kievului Foto: Profimedia Images

După nouă zile de război, forțele ruse încă nu au reușit să cucerească orașele mari ale Ucrainei. Mariupol este supus unei blocade, anunță primarul. La Cernihov, unde vineri noapte s-a înregistrat o explozie uriașă, se aud sirenele, la Sumî au loc lupte de stradă, iar Kievul este în continuare sub amenințarea unei coloane impresionante de vehicule militare care se îndreaptă spre oraș. O echipă de jurnaliști britanici a fost prinsă într-o ambuscadă, doi dintre ei fiind răniți de gloanțe. La ora 9:00, ora României, Rusia a anunțat o încetare a focului pentru evacuarea civililor din orașele Mariupol și Volnovakha. Pentru că bombardamentele nu au încetat, evacuarea civililor a fost amânată, iar cele două părți se acuză reciproc de nerespectarea încetării focului.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina în a noua zi de război poate fi urmarit AICI, cel din a opta zi de război poate fi urmărit AICI, cel din a șaptea zi de război poate fi urmărit AICI, cel din a șasea zi de război poate fi urmărit AICI, din a cincea zi de război poate fi urmărit AICI, din a patra zi de război poate fi urmărit AICI, în a treia zi de război poate fi urmărit AICI, în a doua zi de război AICI, iar derularea evenimentelor începând cu data de 17 februarie poate fi urmărită AICI.

Principalele informații ale zilei:

  • Premierul israelian, Naftali Bennett, pare implicat într-o negociere a conflictului. El a fost sâmbătă la Moscova, a vorbit 3 ore cu Putin, l-a sunat apoi pe Volodimir Zelenski, după care a plecat la Berlin să discute cu cancelarul Olaf Scholz.
  • Rusia a anunțat încetarea focului pentru evacuarea civililor din orașele Mariupol și Volnovakha, dar aceasta nu s-a putut face, părțile s-au acuzat reciproc de nerespectarea acordului
  • Noi negocieri ruso-ucrainene, a treia rundă, ar urma să aibă loc luni
  • Zelenski anunță că nu a părăsit Kievul. El a vorbit cu senatorii americani cărora le-a cerut sprijin
  • Vladimir Putin a avertizat Occidentul că orice țară care va impune o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei va fi considerată „cobeligerantă”
  • Trupele ruse se îndreaptă spre a doua cea mai mare centrală nucleară a Ucrainei
  • Explozie puternică filmată la Cernihov
  • O echipă a postului britanic Sky News a fost atacată, doi jurnaliști răniți
  • Ucraina anunță întoarcerea în țară a peste 66.000 de bărbați care vor sp lupte
  • Ministerul Apărării de la Kiev publică imagini cu doborârea uui elicopter
  • GALERIE FOTO  Războiul din Ucraina: Imagini cu orașele ucrainene înainte și după bombardamentele rusești
  • „Sfânta Javelin”, noua protectoare a Ucrainei. Cum a devenit o memă cu o armă antitanc simbolul rezistenței ucrainene în fața Rusiei
Sursă: Institute for the Study of War

Visa și Mastercard își suspendă operațiunile din Rusia

ACTUALIZARE 6 MARTIE, ORA 1:00 În câteva zile, rușii nu-și vor mai putea folosi cardurile bancare. Visa și Mastercard au anunțat sâmbătă seară că suspendă toate operațiunile în Rusia. Asta înseamnă că oamenii nu vor mai putea folosi nici măcar automatele bancare, nu vor mai putea face plăți online și vor fi nevoiți să retragă banii de la ghișeu, ca în urmă cu câteva decenii.

Zelenski se adresează din nou ucrainenilor

ACTUALIZARE 6 MARTIE ORA 00:30 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis sâmbătă seara un nou mesaj video, la capătul celei de-a 10-a zi a invaziei ruse. Fiecare metru din  pământul nostru, câștigat prin proteste și umilirea armatei ruse, este un pas către victorie pentru întreaga Ucraină, le-a spus compatrioților liderul de la Kiev. El a lăudat curajul poporului ucrainean și le-a cerut locuitorilor din teritoriile ocupate din Donbas să se alăture rezistenței pe care ucrainenii o opun invadatorilor în mai multe orașe.

O nouă noapte de teroare

ACTUALIZARE 5 MARTIE, ORA 23:00 Locuitorii din Harkov raportează explozii. De la ora 22:40, se aud explozii de obuze, iar o clădire înaltă este în flăcări. A fost auzită o explozie puternică în apropierea centrului orașului.

ACTUALIZARE 5 MARTIE, ORA 22:40. Sirenele care dau alarma în privința iminenței unui atac au început să sune la Liov, oraș din vestul Ucrainei.

Imagini dezolante vin și de la Irpin, oraș de la periferia de nord-vest a Kievului, unde au fost bombardamente intense:

Oleksi Kuleba, șeful Administrației Regionale de Stat din Kiev, a declarat că Borodianka, un oraș situat la periferia de nord-vest a Kievului, este „aproape complet distrus”, relatează CNN.

„Nu mai există apă și electricitate... Nu mai există Borodianka. Este aproape complet distrus. Centrul orașului este pur și simplu îngrozitor. Borodianka se află sub controlul trupelor rusești”, a declarat Kuleba.

Oficialul afirmase ceva mai devreme pe contul său de Telegram că trupele rusești au preluat controlul unui spital psihiatric de acolo, unde sunt sute de pacienți, dar spune că acum soldații au plecat din spital, însă stau prin preajmă. „Acești oameni sunt în mare parte bolnavi, sunt în mare parte oameni cu nevoi speciale. Dar sunt semenii noștri și nu putem și nu îi vom părăsi niciodată”, a spus Kuleba. „Nu știm cum să-i evacuăm pe acești oameni, cum să-i ajutăm”, a adăugat el, precizând că au rămas fără medicamente și apă.

Un atac cu rachete a avut loc la 2 martie asupra unui bloc de locuințe din Borodianka, iar Serviciul pentru Situații de Urgență din Ucraina estima vineri că este posibil să mai fie încă oameni prinși sub dărâmături. Borodianka a fost supusă unor bombardamente persistente în ultimele zile, la fel ca și alte orașe mici din jurul capitalei ucrainene.

Antony Blinken s-a întâlnit cu ministrul ucrainean de externe la granița Poloniei cu Ucraina

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a avut o „discuție productivă” cu secretarul de stat american Antony Blinken în legătură cu viitoarele măsuri de sprijinire a Ucrainei în fața invaziei rusești. Într-un mesaj video transmis sâmbătă, Kuleba a anunțat că tocmai s-a întors de la granița ucraineano-poloneză, unde a purtat discuții cu secretarul de stat american în zona neutră a frontierei, relatează CNN.

„Am avut o discuție productivă despre eficiența sancțiunilor impuse deja Rusiei și măsurile luate, dar și, mai important, despre pașii noștri viitori în ceea ce privește furnizarea de arme necesare Ucrainei și impunerea de sancțiuni suplimentare Rusiei”, a anunțat Kuleba într-un mesaj transmis în limba engleză. El a adăugat că este „încrezător” că Ucraina și SUA vor pune în aplicare „în zilele următoare” ceea ce au convenit. El a precizat că SUA își va coordona eforturile cu aliații europeni.

Secretarul american de stat Antony Blinken s-a întâlnit cu ministrul ucrainean de externe la granița Poloniei cu Ucraina Foto: Profimedia Images

Deplasarea lui Antony Blinken la granița polonzo-ucraineană, la punctul vamal Korczowa, reprezintă cea mai apropiată prezență fizică a Americii de Ucraina, notează BBC. Întâlnirea celor doi oficiali a durat aproximativ trei sferturi de oră.

Kuleba a mulțumit SUA pentru ajutor, dar și-a reiterat speranța de a primi mai mult sprijin militar, în special în ceea ce privește instituirea unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei. Răspunsul Occidentului la această solicitare ucraineană a fost însă întotdeauna „nu”, pentru că ar însemna deschiderea unei confruntări directe între NATO și Rusia.

„Ucraina va câștiga acest război și vom fi o țară mai mare decât cea pe care a distrus-o Rusia”, a declarat Kuleba.

Premierul israelian a plecat spre Berlin, după ce a vorbit 3 ore cu Putin

ACTUALIZARE 5 MARTIE: 20:25 Premierul Naftali Bennett se îndreaptă spre capitala Germaniei pentru a se întâlni cu cancelarul Olaf Scholz, după întâlnirea cu președintele rus Vladimir Putin care a durat trei ore, relatează Times of Israel.

Înainte de a pleca spre Berlin, Naftali Bennett a vorbit la telefon cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a confirmat purtătorul său de cuvânt.

La Berlin, Bennett îl va informa pe cancelarul Scholz despre detaliile întâlnirii sale cu Putin.

După ce se va întâlni cu Scholz, Bennett se va întoarce în Israel.

La rândul său, cancelarul Scholz s-a aflat miercuri în Israel pentru o scurtă vizită.

Ministerul rus al Apărării anunță că își reia ofensiva asupra orașelor Mariupol și Volnovaha

ACTUALIZARE 5 MARTIE 20:15 Ministerul rus al Apărării anunță că forțele sale și-au reluat ofensiva în Mariupol și Volnovaha, cele două localități unde ar fi trebuit să funcționeze sâmbătă coridoare umanitare de evacuare a populației.

Într-o declarație pentru agenția rusă de știri TASS, ministerul a precizat că „niciun civil nu a reușit să părăsească Mariupol și Volnovaha prin intermediul coridoarelor de securitate anunțate”.

Ministerul Apărării acuză că „populația din aceste orașe este folosită de naționaliștii ucraineni drept scuturi umane. Batalioanele naționaliste au profitat de această tăcere a armelor pentru a se regrupa și a-și consolida pozițiile”, a declarat generalul-maior Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, scrie CNN.

Ministerul rus al Apărării declarase anterior că va înceta bombardamentele asupra orașelor Mariupol și Volnovaha pentru a permite organizarea unor coridoare umanitare. Locuitorii de acolo s-au refugiat în subsoluri, sunt fără energie electrică și cu provizii limitate de alimente și apă.

La doar câteva ore după anunțul de încetare a focului, un oficial regional ucrainean de rang înalt a acuzat Rusia că a încălcat acordul, iar evacuările au încetat.

Premierul israelian a sosit la Moscova pentru a discuta cu Vladimir Putin

ACTUALIZARE 19:32 Premierul israelian Naftali Bennett se află la Kremlin și la această oră discută cu președintele rus Vladimir Putin, a confirmat biroul său, potrivit Times of Israel.

Potrivit unui comunicat, cei doi discută deja de două ore și jumătate.

„Premierul a decolat spre Moscova la primele ore ale dimineții, după convorbirea telefonică pe care cei doi lideri au avut-o miercuri”, se arată în comunicat.

Biroul premierului precizează că Bennett este însoțit de ministrul locuințelor, Ze'ev Elkin, care îi servește drept translator, alături de consilierul pentru securitate națională Eyal Hulata, consilierul diplomatic Shimrit Meir și purtătorul de cuvânt Matan Sidi.

Comunicatul dat de biroul premierului israelian nu menționează cuvântul Ucraina și nici invazia Rusiei în această țară, precizează Times of Israel.

Bennett, primul premier al Israelului care provine din rândul evreilor ortodocși, a efectuat zborul spre Moscova în ziua de Shabbat, deși acest lucru este interzis evreilor practicanți, în conformitate cu legea evreiască. Se fac însă excepții pentru situații medicale sau de securitate, în care viața este amenințată, precizează publicația israeliană.

Israelul a notificat Casa Albă înainte de călătoria premierului Naftali Bennett la Moscova pentru discuții cu președintele rus Vladimir Putin, potrivit presei israeliene. Și ucrainenii au fost anunțați în avans de călătoria lui Bennett, în condițiile în care sunt interdicții de zbor în acest spațiu.

Rusia și Ucraina vor avea luni o a treia rundă de discuții

ACTUALIZARE 5 MARTIE, ORA 19:20 Rusia și Ucraina vor avea luni o a treia rundă de discuții, relatează Reuters.

Negociatorul ucrainean David Arahamia a declarat într-o postare pe Facebook că discuțiile privind încetarea ostilităților vor fi reluate, dar nu a oferit mai multe detalii.

Joi, ambele părți au convenit să deschidă coridoare umanitare pentru a permite civililor să iasă din unele zone de luptă. Cu toate acestea, acordurile nu au putut fi implementate.

Zelenski a vorbit o oră cu senatorii americani

ACTUALIZARE 5 MARTIE, ORA 19:00 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut ajutorul Statelor Unite pentru instituirea unei zone de interdicție aeriană în țara sa și pentru impunerea unor sancțiuni mai dure împotriva Rusiei într-o discuție prin videoconferință pe care a avut-o sâmbătă cu senatorii americani, relatează CNN.

Zelenski le-a cerut senatorilor americani sancțiuni mai aspre împotriva Rusiei, inclusiv în domeniul energiei, și mai multă asistență militară direcționată către forțele ucrainene. El a mulțumit SUA pentru sprijinul acordat până acum, dar mesajul său general a fost că țara sa are nevoie de mai mult ajutor în timp ce încearcă să țină piept singură invaziei ruse.

Un senator care a participat la discuție a spus, potrivit CNN, că Zelenski a pledat pentru interzicerea importurilor de petrol rusesc, suspendarea tuturor tranzacțiilor comerciale și i-a implorat pe congresmeni să ajute Ucraina să obțină mai multe avioane pe care piloții ucraineni să fie instruiți  să le poată pilota. El a spus că Ucraina poate asigura singură apărarea aeriană, dar are nevoie de avioane.

Convorbirea președintelui ucrainean cu senatorii americani a durat o oră.

Iohannis: „NATO nu va fi implicat în acest conflict militar şi nici România”

ACTUALIZARE 5 MARTIE, 17:18 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă, după ce a vizitat tabăra de refugiaţi de la vama Siret, că România nu va fi implicată în conflictul dintre Rusia și Ucraina.

„Noi pornim de la scenariul în care acest conflict nu se va extinde, NATO nu va fi implicat în acest conflict militar şi nici România”, a spus șeful statului.

Citește și: Klaus Iohannis, în tabăra de refugiaţi din vama Siret: Niciun ucrainean nu va fi refuzat la intrarea în România

Ucrainenii protestează împotriva rușilor, în orașele ocupate

ACTUALIZARE 5 MARTIE, 17:10 Ucrainenii din mai multe orașe cucerite de forțele ruse au ieșit sâmbătă pe străzi și protestează împotriva ocupanților. Ei s-au urcat pe vehiculele rusești și nu s-au retras nici când militarii ruși au tras focuri de intimidare în aer.

Citește și: Corespondență Digi24 din Ucraina: Sirenele sună din ce în ce mai des. Nu se știe care va fi momentul în care vor prevesti o tragedie

Putin: Sancţiunile occidentale împotriva Rusiei sunt asemănătoare unei declaraţii de război. Orice țară care ar participa la o zonă de excludere aeriană va fi considerată cobeligerantă

ACTUALIZARE 5 MARTIE, 16:27 Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat sâmbătă că decizia de a interveni militar în Ucraina a fost foarte „dificilă”. El își susține în continuare decizia și spune că sancţiunile occidentale împotriva Rusiei sunt asemănătoare unei declaraţii de război.

„Legea marţială este pusă în aplicare (...) în caz de agresiune, în special în regiunile în care au loc lupte. Noi nu avem o astfel de situaţie şi sper că nu va interveni”, a mai spus el.

În plus, Vladimir Putin a avertizat Occidentul că orice țară care va impune o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei va fi considerată ca participantă la război (cobeligerantă).

Citește și: Lavrov îl acuză pe Zelenski că vrea să provoace un conflict între Rusia şi NATO

Serviciul de Urgență din Ucraina: Avion rusesc doborât la Cernihov

ACTUALIZARE 5 MARTIE, 15:27 Serviciul de Urgență al Ucrainei a anuțat că un avion rusesc a fost doborât la periferia orașului Cernihov, în nordul țării, unde de o săptămână se înregistrează lupte intense, potrivit CNN.

Avionul s-a prăbușit într-o zonă rezidențială, a precizat Seviciul de Urgență, adăugând că nu se cunoaște dacă există victime. Prăbușirea avionului a provocat incendii la patru case.

Localnicii au fost evacuați, după ce a fost găsită o bombă de 500 de kilograme.

Potrivit autorităților locale, 17 oameni au murit la Cernihov în ultimele 24 de ore, în urma bombardamentelor. O altă persoană a murit într-un incendiu.

Administrația Regională de Stat din Cernihov a declarat că, „în timpul zilei de 4 martie și în noaptea care a urmat, aviația rusă a bombardat sistematic Cernihovul, în special zonele rezidențiale”.

Citește și: Aeroflot suspendă zborurile internaţionale, cu excepţia Belarus

Rusia acuză că ucrainenii au atacat forțele rusești după crearea coridoarelor umanitare

ACTUALIZARE 5 MARTIE, 14:47 Ministerul rus al Apărării afirmă că nimeni nu a folosit sâmbătă cele două coridoare umanitare create în apropierea oraşelor ucrainene Mariupol şi Volnovakha şi a acuzat că „naţionalişti” ucraineni au împiedicat civilii să plece, a relatat agenţia de presă RIA, preluată de Reuters, potrivit Agerpres.

În remarci care au contrastat puternic cu comentariile oficialilor ucraineni, ministerul a declarat că forţele ruseşti au fost atacate după ce a creat coridoarele umanitare în timpul unei încetări parţiale a focului.

Citește și: Josep Borrell propune medierea Chinei în conflictul dintre Rusia și Ucraina. „Nu există alternativă”

Ucraina amână evacuarea civililor din cauza bombardamentelor

ACTUALIZARE 5 MARTIE, 13:55 „Urgent! Evacuarea populației civile din Mariupol se amână! Pentru că rușii nu respectă regimul de încetare a focului și continuă bombardarea Mariupolului și a împrejurimilor, evacuarea populației a fost amînată, din motive de securitate”, a scris pe Twitter guvernatorul regiunii Donețk, Pavel Kirilenko.

Viceprimarul din Mariupol: Rușii nu respectă încetarea focului

ACTUALIZARE 5 MARTIE, 13:03 Viceprimarul din Mariupol afirmă că bombardamentele continuă în oraș, în timp ce localnicii încearcă să plece.

„Oamenii au spus întâi că bombardamentele au încetat pentru scurt timp, dar apoi au fost reluate și se folosesc în continuare artileria grea și rachete pentru a bombarda Mariupol. Oamenii sunt foarte speriați”, a declarat viceprimarul Serghei Orlov pentru BBC. 

Autoritățile orașului au primit informații că au loc lupte „pe drumul drumul spre Zaporojie”, ceea ce face nesigur culoarul de evacuare stabilit. 

„Înțelegem că (încetarea focului) nu este respectată de partea rusă și distrugerea orașului Mariupol continuă. Am decis să aducem înapoi localnicii, pentru că nu sunt în siguranță pe străzi”, a mai arătat viceprimarul.

El spune că bombardamentele și luptele de pe drumul spre Zaporojie „fac imposibilă evacuarea oamenilor”.

Autoritățile locale au decis amânarea evacuării, precizează și The Guardian. Localnii au fost chemați înapoi în adăposturi și li s-a cerut să aștepte îndrumări ulterioare privind evacuarea.

Citește și: CTP: În condițiile în care R. Moldova ar fi ocupată în 24 de ore, ce-ar mai zice „înțelepții” care nu vor să-i întărâtăm pe ruși?

Autoritățile din Mariupol încă negociază pentru evacuarea orașului

ACTUALIZARE 5 MARTIE, 12:30 Consiliul Local din Mariupol arată că partea rusă nu a confirmat încetarea focului pe întreg traseul al coridorului umanitar convenit și că poartă discuții cu forțele ruse în acest sens, scrie Guardian, preluând Reuters.

„Negociem cu partea rusă să confirme încetarea focului de-a lungul întregii rute de evacuare”, se arată într-o declarație a consiliului din Mariupol.

Ruta coridorului umanitar de evacuare a civililor din oraș este Mariupol - Nikolske - Rozivka - Polohi - Orikhiv - Zaporojie.

Autoritățile îi îndeamnă pe civili să părăsească orașul.

„Când orașul nostru este sub focul nemilos al ocupanților, nu avem altă soluție decât să le permitem locuitorilor să părăsească în siguranță Mariupol”, a scris primarul Vadim Boicenko într-un mesaj pe Telegram.

Citește și: Nicolae Ciucă: România a cheltuit până acum 51 milioane de lei pentru a ajuta refugiații ucraineni

ACTUALIZARE 5 MARTIE, 12:16 Ministerul ucrainean al Apărării a publicat un video în care afirmă că apare un elicopter rusesc de atac în momentul în care este doborât de o rachetă.

Citește și: Antony Blinken se declară convins că Ucraina poate câştiga războiul cu Rusia

Rusia și Belarus, suspendate din Consiliul Statelor de la Marea Baltică

ACTUALIZARE 5 MARTIE, 11:26 Uniunea Europeană a anunţat că s-a alăturat membrilor Consiliului Statelor de la Marea Baltică (CBSS) şi a suspendat Rusia şi Belarus din activităţile consiliului, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

„Această decizie face parte din răspunsul unitar al UE şi al partenerilor săi la invazia Rusiei în Ucraina şi la implicarea Belarusului în această agresiune neprovocată şi nejustificată”, a anunţat UE.

„UE este de acord cu ceilalţi membri ai CBSS (Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia şi Suedia) că suspendarea Rusiei şi Belarus va rămâne în vigoare până când va fi posibilă reluarea cooperării, bazată pe respectarea principiilor fundamentale ale dreptului internaţional”, a mai transmis blocul comunitar. 

Reznikov: Peste 66.000 de bărbați s-au întors din străinătate pentru a lupta

ACTUALIZARE 5 MARTIE, 11:08 Ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, a declarat sâmbătă că 66.224 de bărbaţi ucraineni s-au întors în ţară din străinătate pentru a se alătura luptei împotriva invaziei ruse.

„Acesta este numărul bărbaţilor care s-au întors în acest moment din străinătate pentru a-şi apăra ţara de hoardă (rusă - n.r.). Asta înseamnă încă 12 brigăzi de luptă motivate! Ucraineni, suntem invincibili!”, a scris Reznikov într-o postare pe Twitter.

Pe de altă parte, postul de televiziune american CNN a relatat că Rusia intenţionează să trimită încă 1.000 de mercenari în Ucraina în zilele şi săptămânile viitoare, în timp ce un oficial din serviciile de informaţii occidentale a avertizat că Moscova ar putea „bombarda oraşele pentru a le face să se predea”, o escaladare care ar putea duce la un număr semnificativ de victime în rândul civililor.

Forțele ucrainene: Rusia a pierdut peste 10.000 de oameni

ACTUALIZARE 5 MARTIE, 10:45 Forțele ucrainene au prezentat un nou bilanț al pierderilor estimate pe care le-a suferit armata rusă de la declanșare invaziei, cu zece zile în urmă.

  • peste 10.000 de soldați
  • 269 de tancuri
  • 945 transportoare blindate
  • 105 sisteme de artilerie
  • 50 lansatoare de rachete
  • 19 sisteme antiaeriene
  • 39 avioane 
  • 40 elicoptere
  • 409 vehicule de luptă
  • 2 ambarcațiuni
  • 60 de cisterne
  • 3 drone

Potrivit autorităților, bilanțul victimelor în rândul civililor din oraș, de când este asediat, a ajuns la 47.

Jurnaliști împușcați în apropiere de Kiev

ACTUALIZARE 5 MARTIE, 07:38 O echipă de jurnalisști de la postul britanic Sky News a fost prinsă într-o ambuscadă, în timp ce încerca să ajungă să filmeze în orașul Bucha, în apropiere de Kiev.

Doi jurnaliști au fost împușcați: corespondentul Stuart Ramsay în spate, iar operatorul Richie Mockler a primit mai multe gloanțe în armura pe care o purta. Echipa Sky News a fost evacuată înapoi în Marea Britanie.

Echipa, formată din cinci membri, se afla în mașină în timpul atacului. Jurnaliștii spun că au aflat de la ucraineni că au fost atacați de luptători ruși aflați în recunoaștere. Mai multe imagini puteți urmări AICI.

Lupte de stradă la Sumî, alarmă aeriană la Cernihov

ACTUALIZARE 5 MARTIE, 07:28 Pe străzile orașului Sumî au loc lupte de stradă, potrivit relatărilor publicației Kyiv Independent. Populația este sfătuită să stea la adăpost.

La Cernhihov, sâmbătă dimineață se auzeau sirenele, iar locuitorii erau sfătuiți să se îndrepte spre cel mai apropiat adăpost.

Orașul-port Mariupol, supus blocadei

ACTUALIZARE 5 MARTIE, 07:18 Portul strategic Mariupol din estul Ucrainei este supus unei blocade de către armata rusă şi unor atacuri nemiloase, a declarat sâmbătă primarul, care a cerut înfiinţarea unui coridor umanitarâ.

„Deocamdată căutăm soluţii la problemele umanitare şi toate mijloacele posibile pentru a scoate Mariupol din blocada”, a spus Vadim Boitcenko într-un mesaj postat la ora 22:00 GMT pe contul Telegram al primăriei.

„Prioritatea noastră este să stabilim o încetare a focului astfel încât să putem reface infrastructura vitală şi să înfiinţăm un coridor umanitar pentru a aduce alimente şi medicamente în oraş”, a continuat el.

Cucerirea de către forţele ruse a acestui oraş cu o populaţie de aproximativ 450.000 de locuitori, situat pe malul Mării Azov, ar fi un punct de cotitură important în invazia Ucrainei. Ea ar face posibilă realizarea unei joncţiuni între forţele ruse care provin din Crimeea anexată, şi care au ocupat deja porturile cheie Berdiansk şi Herson, şi trupele separatiste şi ruse din Donbas.

Primarul oraşului Mariupol a fost acuzat joi de trupele ruse că vrea ca oraşul să fie asediat pentru că a distrus poduri şi trenuri pentru a împiedica locuitorii să plece.

„De cinci zile, oraşul nostru natal, familia noastră de o jumătate de milion, suportă atacuri nemiloase”, a scris el sâmbătă dimineaţă, făcând apel la continuarea rezistenţei. Potrivit acestuia, oraşul este apărat de unităţi ale armatei ucrainene, de Garda Naţională, de regimentul ultranaţionalist Azov, grăniceri şi infanterie marină.

Volodimir Zelenski, discurs dur la adresa NATO: Au dat undă verde pentru continuarea bombardării Ucrainei

ACTUALIZARE 5 MARTIE, 01:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat vineri decizia „deliberată” a NATO de a nu crea o zonă de excludere aeriană în Ucraina, care să protejeze țara de raiduri aeriene ale Rusiei.

„Astăzi, conducerea Alianţei a dat undă verde continuării bombardamentelor asupra oraşelor şi satelor ucrainene, refuzând să creeze o zonă de excludere aeriană”, a spus preşedintele Zelenski într-o intervenţie video dată publicităţii de preşedinţia ucraineană vineri seara târziu.

Miniştrii de externe din statele NATO, care au participat vineri, la Bruxelles, la o reuniune extraordinară consacrată invaziei ruse în Ucraina, s-au exprimat împotriva creării unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, solicitată de Kiev.

CNN își oprește difuzarea în Rusia

ACTUALIZARE 5 MARTIE, 00:30 CNN va opri difuzarea în Rusia după adoptarea de către Moscova a noii legi care ar putea trimite la închisoare pe oricine răspândeşte ceea ce Moscova consideră a fi ştiri false.

„CNN își va opri difuzarea în Rusia timp în care vom continua să evaluăm situaţia şi următorii noştri paşi de parcurs mai departe”, a declarat un purtător de cuvânt al canalului american de televiziune, citat de Reuters.

Decizia vine după ce BBC şi Canadian Broadcasting Corp și-au suspendat, la rândul lor, transmisiile din Rusia în urma adoptării acestei legi.

Oficialii ruşi au afirmat că inamicii Rusiei, precum SUA şi aliaţii săi occidentali, răspândesc informaţii false cu scopul de a semăna discordie în rândul poporul rus.

Putin se asigură că populația rusă rămâne fără alternative de informare

Parlamentarii ruşi au adoptat vineri amendamente la Codul penal care fac din răspândirea de informaţii false o infracţiune pedepsită cu amenzi sau pedepse cu închisoarea. Sunt, de asemenea, prevăzute amenzi pentru oricine solicită sancţiuni împotriva Rusiei în urma invadării Ucrainei. Pedepsele pot ajunge până la 15 ani de închisoare pentru difuzarea de informaţii care vizează „discreditarea” forţelor armate. Legea a fost promulgată vineri seara de președintele Vladimir Putin.

Pe de altă parte, agenţia rusă pentru supravegherea comunicaţiilor, Roskomnadzor, a ordonat vineri blocarea accesului la reţelele sociale Twitter și Facebook pe teritoriul Rusiei.

Potrivit BBC, nici YouTube nu mai funcționează pentru utilizatorii din Rusia.

La rândul său, publicaţia independentă rusă Novaia Gazeta, al cărei redactor şef este recentul laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Dmitri Muratov, a anunţat vineri seara că elimină unele conținuturi legate de Ucraina pentru a evita sancţiunile, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Parchetul general şi Roskomnadzor ( Serviciul federal pentru control în domeniul comunicaţiilor, tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor în masă) a cerut ca Novaia Gazeta şi alte media independente să elimine conţinuturile care descriu operaţiunile militare pe teritoriul ucrainean drept război, agresiune sau o invazie. În caz contrar, vor fi amenzi uriaşe şi perspectiva închiderii media”, a anunțat publicaţia pe site-ul său.

Kremlinul încearcă să se asigure că versiunea sa asupra războiului din Ucraina ajunge la publicul rus. Postul de radio Eho Moskvî şi canalul de ştiri online Dojd au fost deja închise joi, la scurt timp după ce Parchetul general rus făcuse o recomandare în acest sens, din cauza modului neagreat de putere în care cele mai importante media independente ruse rămase relatau despre invazia militară rusă în Ucraina: vorbeau despre „război” şi victime civile. 

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

Partenerii noștri