Live

Live Text Război în Ucraina. Rușii reiau bombardamentele la Sumî și Cernihiv. Armata ucraineană spune că avansează în Herson-ul ocupat

Data actualizării: Data publicării:
Bahmut. Foto: Profimedia

Este a 95-a zi de război în Ucraina. Statul invadat de Rusia este într-o cursă împotriva timpului pentru a salva regiunea estică Donbas, artileria și raidurile aeriene ale armatei ruse fiind principala amenințare care ar putea influența cursul războiului. Rușii atacă în continuu Severodonețk, una dintre ultimele zone controlate de ucraineni în Lugansk. Președintele Volodimir Zelenski a spus că lupte importante se duc și în Lîsîceansk, Bahmut și Popasna iar Mikolaiv a fost bombardat sâmbătă, ducând la moartea unui civil. Liderul de la Kiev a spus că se așteaptă ca Occidentul să vină cu ajutor militar săptămâna viitoare pentru ca forțele ucrainene să poată lupta împotriva ofensivei ruse din Donbas.

Serghei Lavrov anunță că „prioritatea necondiționată” a Moscovei este eliberarea Donbasului

ACTUALIZARE 23:50. „Eliberarea” Donbasului ucrainean este o „prioritate necondiționată” pentru Moscova, în timp ce alte teritorii ucrainene ar trebui să își decidă singure viitorul, a declarat duminică ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de agenția de presă RIA, relatează Reuters.

„Eliberarea regiunilor Donețk și Lugansk, recunoscute de Federația Rusă ca state independente, este o prioritate necondiționată”, a declarat Lavrov într-un interviu acordat postului francez de televiziune TF1, potrivit RIA.

În ceea ce privește restul teritoriilor din Ucraina, „poporul ar trebui să-și decidă viitorul în aceste zone”, a mai spus șeful diplomației ruse.

Rușii reiau bombardamentele în regiunile Sumî și Cernihiv, în nordul Ucrainei

ACTUALIZARE 23:00 Armata ucraineană a transmis, duminică seară, că rușii au reluat bombardamentele în regiunile nordice Sumî și Cernihiv.

Printre numeroasele orășele și sate lovite în nordul Ucrainei s-au numărat și Hirsk, Hrinivka în Cernihiv și Bacivsk și Seredina-Buda în Sumî. Analiștii spun că rușii atacă aceste regiuni pentru a opri forțele ucrainene de acolo din a se redesfășura în Donbas, acolo unde invadatorii se străduiesc de săptămâni să obțină o victorie.

În nota sa operațională, conducerea armatei ucrainene spune că „principalul obiectiv al dușmanului este să înconjoare trupele ucrainene în zone din Lisiceansk, Severodonețk și să blocheze principalele linii logistice”.

Trupele ucrainene continuă să-și mențină pozițiile în Severodonețk și în Lisiceansk în ciuda bombardamentelor și loviturilor aeriene constante.

Volodimir Zelenski l-a demis pe șeful serviciilor de securitate din Harkov

ACTUALIZARE 22:36 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat, duminică seara, că l-a demis pe şeful serviciilor de securitate din Harkov pentru că „nu a lucrat la apărarea oraşului” de la începutul invaziei ruse.

„Am venit, am văzut şi l-am demis pe şeful serviciilor de securitate din regiune (Harkov), deoarece nu a lucrat la apărarea oraşului din primele zile ale războiului, ci s-a gândit doar la el însuşi”, a declarat Volodimir Zelenski în mesajul său video zilnic, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Președintele Ucrainei a mai declarat că bombardamentele ruseşti au distrus toată infrastructura critică din Severodoneţk şi că scopul principal al Rusiei acum este ocuparea acestui oraş.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat duminică, pentru prima dată de la începutul invaziei ruse, în estul ţării, în regiunea Harkov, de unde Moscova şi-a retras în ultimele săptămâni trupele pentru a le concentra pe alte fronturi. 

Cu toate aceastea, mai multe explozii ar fi fost auzite în cursul serii în orașul Harkov, la doar câteva ore după vizita președintelui Volodimir Zelenski în regiunea din nord-estul Ucrainei. Potrivit presei, nu este clar încă dacă sunt victime și care e originea exploziilor. Corespondenții Reuters din Ucraina spun că la nord de centrul orașului se putea vedea un nor mare de fum. 

Cehia anunță noi livrări de armament pentru Ucraina

ACTUALIZARE 20:47 Cehia intenţionează să trimită în viitorul apropiat armament suplimentar Ucrainei, în valoare de 24-28 de milioane de euro, a declarat ministra cehă al Apărării, Jana Cernochová, la postul public de televiziune CT.

„Este crucial ca ajutorul să fie constant”, a afirmat ea, precizând că Praga a trimis Kievului un ajutor militar de peste 140 milioane de euro de la începutul invaziei ruse din Ucraina.

Cernochová a confirmat că printre echipamentele militare trimise se află şi armament greu, însă nu a oferit detalii exacte despre tipul şi amploarea acestui sprijin, invocând motive de securitate.

Totuşi, presa din Cehia au relatat că, printre altele, au fost furnizate tancuri T-72, vehicule de luptă de infanterie BMP-1, mortiere Dana şi posibil chiar elicoptere de luptă de tip sovietic Mil Mi-24.

Polonia furnizează Ucrainei 18 mortiere

La rândul său, Polonia a oferit Ucrainei 18 mortiere autopropulsate AHS Krab, a transmis duminică postul public de radio polonez, citând o sursă guvernamentală, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Confruntată cu bombardamente intense în provinciile sale din est, Ucraina a făcut apel la Occident să îi ofere mai multe arme cu rază lungă de acţiune pentru a putea schimba cursul războiului. Mortierele AHS Krab au o rază maximă de acţiune de 40 de kilometri.

Agenţia de Informaţii Radio (IAR), care oferă ştiri postului public polonez de radio, a relatat că Polonia a instruit de asemenea circa 100 de artilerişti ucraineni pentru a opera mortierele.

Reuters precizează că guvernul polonez şi Ministerul Apărării ucrainean nu au răspuns încă unei solicitări de a comenta informaţia.

Ucraina a început să primească rachete anti-navă Harpoon din Danemarca şi mortiere autopropulsate de la Statele Unite, a anunţat sâmbătă ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov.

Un vas rusesc care ar fi transportat 30.000 de tone de cereale furate din Ucraina s-a oprit într-un port din Siria

ACTUALIZARE 20:23  Noi imagini din satelit arată că un vas rusesc încărcat cu cereale, despre care se crede că au fost furate de la ucraineni, a ajuns în portul sirian Latakia, în a doua sa călătorie din ultimele patru săptămâni, relatează CNN.

Noile imagini, furnizate de Maxar Technologies, arată sosirea vsului Matros Poznici în Latakia, în data de 27 mai.

Este unul dintre cele trei vase rusești care au fost văzute încărcând cereale în portul Sevastopol, în Crimeea anexată. A fost văzut ultima oară în Sevastopol, în data de 19 mai, și a fost urmărit în timp ce a tranzitat strâmtoarea Bosfor și a călătorit spre sud, de-a lungul coastelor turcești.

Se estimează că vasul transportă 30.000 de tone de cereale. Un alt vas rusesc a încărcat, de asemenea, cereale la Sevastopol, în ultimele două săptămâni.

Anterior, CNN a relatat că mai multe convoaie de camioane au fost văzute transportând cereale de la ferme și silozuri din sudul Ucrainei în Crimeea anexată. Autoritățile ucrainene au estimat, la începutul acestei luni, că invadatorii ruși au furat mai mult de 400.000 de tone de cereale din regiunile pe care le-au ocupat.

Armata ucraineană spune că a reușit să avanseze în regiunea Herson, ocupată de ruși

ACTUALIZARE 18:50 Armata ucraineană spune că a început o contra-ofensivă împotriva rușilor în sud și că a făcut un avans semnificativ în direcția Herson-ului ocupat.

Serhii Hlan, oficial ucrainean din Herson, spune că forțele ucrainene „continuă operațiunile defensive și i-au împins pe dușmani 9 kilometri în districtul Berislav”.

Hlan susține, de asemenea, că unitățile ucrainene au reușit „încercuiască trupele rusești la Davidiv Brid”.

Armata ucraineană a anunțat și duce în continuare „războiul de artilerie cu rușii” în zona Herson-ului.

Zelenski a vizitat linia frontului la Harkov, în prima ieșire din Kiev de la începutul invaziei

ACTUALIZARE 17:15 Volodimir Zelenski a vizitat linia frontului și pe soldații ucraineni din regiunea Harkov în prima vizită a președintelui ucrainean a unei zone din afara Kiev-ului, de când a început invazia rusească.

„Vreau să vă mulțumesc fiecăruia în parte pentru serviciul vostu. Vă riscați viețile pentru noi și pentru statul nostru. Vă mulțumesc că apărați independența Ucrainei. Să aveți grijă de voi”, le-a spus președintele soldaților.

În timp vizitei, Zelenski a primit informații cu privire la situația războiului și a trecut pe la mai multe clădiri distruse de bombardamentele rușilor.

A condus, de asemenea, o întâlnire a oficialilor regionali și militari cu primarul din Harkov.

Zelenski: Toți oficialii și negociatorii ruși sunt niște nimeni. Putin ia toate deciziile

ACTUALIZARE 16:30 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că nicio declarație din partea vreunui oficial rus nu contează și că „toți acești oameni sunt niște nimeni” pentru că singurul care ia decizii este dictatorul rus, Vladimir Putin, scrie Reuters.

Volodimir Zelenski spune că singura persoană cu care are sens să se discute în cadrul negocierilor este Vladimir Putin, pentru că acesta ia toate deciziile.

„Nu contează ce spune ministrul lor de externe. Nu contează ce ne spune nouă vreun grup de negociatori. Toți acești oameni sunt niște nimeni, din păcate”, a spus președintele ucrainean într-un interviu dat unei televiziuni olandeze, vineri.

De asemenea, consilierul principal al președintelui ucrainean și șeful delegației ucrainene în negocierile cu rușii, Mihailo Podoliak, a declarat, sâmbătă, că nu există nicio garanție că vreun acord cu Rusia va fi respectat, adăugând că singura modalitate de a opri invazia rușilor este prin forță.

„Orice acord cu Rusia nu valorează nici măcar un cent rupt. E posibil să negociezi cu o țară care minte cu cinism și propagandistic?”, a spus oficialul ucrainean.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc de blocarea negocierilor de pace, ultima rundă având loc în 29 martie.

„Rusia a dovedit că este o țară barbară care amenință securitatea lumii. Un barbar nu poate fi oprit decât folosind forța”, a mai spus Podoliak.

Lituanienii au făcut chetă pentru a cumpăra o dronă Bayraktar pentru Ucraina 

Actualizare 15.00 Lituanienii au colectat peste 5 milioane de euro în cursul unei chete publice destinate cumpărării unei drone militare Bayraktar TB2 pentru Ucraina, în sprijinul acestei ţări care se apără împotriva invaziei ruse. Banii necesari achiziţionării dronei turceşti au fost strânşi în trei zile şi jumătate.

„Este probabil pentru prima oară în istorie când cetăţenii unui stat pot cumpăra şi dona astfel de arme grele unui alt stat”, a declarat unul dintre organizatorii chetei, Andrius Tapinas, fondator al canalului local de televiziune online Laisves TV, aflat la originea acestei iniţiative.

Ministrul lituanian al Apărării Arvydas Anusauskas a declarat că adjunctul său va pleca în Turcia la începutul săptămânii viitoare pentru a semna acolo o scrisoare de intenţie referitoare la această achiziţie.

Ruşii, acuzaţi că au transformat un supermarket din Mariupol în groapă de gunoi pentru cadavre

ACTUALIZARE 12:52 Ocupanţii ruşi au transformat un supermarket din Mariupol într-un fel de groapă de gunoi pentru cadavre, aici fiind aruncate trupurile care au fost scoase de ape din morminte când noile autorităţi proruse din Mariupol au încercat să restabilească alimentarea cu apă a oraşului, provocând inundaţii masive din cauza reţelei distruse de bombardamente, a declarat duminică Petro Andriuşcenko, consilier al primarului ucrainean al Mariupolului, citat de agenţia de presă Unian.

Cadavrele locuitorilor din Mariupol sunt aruncate ca la groapa de gunoi, a spus Andriuşcenko într-o postare pe contul său din Telegram.

„Noi descoperiri groaznice. În incinta supermarketului 'Şiri Kum' de pe bulevardul Libertăţii, ruşii au făcut un fel de groapă de gunoi pentru trupurile neînsufleţite. La modul literal al cuvântului. Aruncă aici trupurile ca la groapa de gunoi”, a spus oficialul ucrainean, care adăugat că această situaţie relevă o lipsă catastrofală de personal pentru înhumări şi faptul că nici măcar morgile improvizate nu mai au capacitatea de a primi un număr atât de mare de cadavre.

Vezi și VIDEO  Delfinii din Marea Neagră au devenit victime ale războiului din Ucraina. Mai mulți au fost găsiți cu arsuri și răni în Bulgaria

Lupte grele în Severodoneţk în zona hotelului Mir (Pacea)

ACTUALIZARE 12:20 Oraşul Severodoneţk, ultimul oraş principal din Lugansk aflat încă sub controlul ucrainenilor, se află sub bombardamentele continue ale armatei ruse. De asemenea, oproape orice fel mişcări sau deplasări observate pe singurul pod de legătură cu oraşul sunt lovite de artileria rusă, informează CNN.

Forţele ruse încearcă în acest weekend să încercuiască Severodoneţkul şi să avanseze pe mai multe direcţii în „punga” creată de înaintarea rusă în jurul oraşului.

Şeful administraţiei militare şi civile regionale ucrainene, Oleksandr Striuk, a declarat că forţele Kievului se află în poziţii defensive bine întărite în oraş.

Cele mai dure lupte sunt concentrate în zona hotelului Mir (Pacea)

„Lupte grele se dau în zona staţiei de autobuz”, a spus oficialul ucrainean.

Ucraina raportează depăşirea „pragului” de 30.000 de militari ruşi ucişi

ACTUALIZARE 10:18 Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat duminică depăşirea „pragului” de 30.000 de militari ruşi ucişi, după 94 de zile de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Mai exact, ucrainenii susţin astfel că au „lichidat” un număr de 30.150 militari ruşi. Cifrele nu pot fi confirmate independent, iar ultimul bilanţ al pierderilor armatei ruse publicat oficial de Moscova a fost pe 25 martie, conform căruia 1.351 de militari ruşi au fost ucişi în Ucraina.

„30.000. Această cifră enormă ne face să fim bucuroşi? Nu. Aşa ceva nu ar fi trebuit să se întâmple. Dar câtă vreme cât un militar inamic se va afla pe teritoriul nostru, vom contina să fim nefericiţi. Vom continua să fim nefericiţi, indiferent de câte zerouri vom adăuga la această statistică oribilă”, se arată într-un comunicat postat pe contul de Twitter al ministerului ucrainean al Apărării.

ISW: Bătălia pentru Severodoneţk reprezintă punctul culminant al întregii ofensive ruse din Ucraina

ACTUALIZARE 09:45  Invazia Ucrainei de către Rusia, care a avut scopul de a controla şi ocupa întreaga ţară s-a transformat într-o ofensivă disperată şi sângeroasă care urmăreşte capturarea unui singur oraş în est, concomitent cu apărarea cuceririlor limitate teritoriale în sud şi est, se arată în cea mai recentă analiză a situaţiei războiului din Ucraina de către Institutul pentru Studii ale Războiului (ISW).

„Când bătălia pentru Severodoneţk se va încheia, indiferent de tabăra câştigătoare, ofensiva rusă va atinge punctul său culminant la nivel operaţional şi strategic, ceea ce va permite Ucrainei să treacă la contraofensive la nivel operaţional, cu scopul de a împinge forţele ruse dincolo de graniţă”, informează ISW.

Severodoneţk a devenit un obiectiv important în această etapă a războiului deoarece este ultimul centru urban important în regiunea Lugansk pe care ruşii încă nu îl controlează. Ocuparea sa ar permite Moscovei să declare că deţine controlul întregului Lugansk, dar nu va oferi Rusiei vreun beneficiu militar sau economic.

Captuarea Severodoneţk ar putea deschide ruşilor o cale terestră de comunicare care să le permită să vină în sprijinul operaţiunilor militare din vest, unde ruşii au eşuat în securizarea altor căi de comunicare mai importante dinspre Izium, în parte pentru că au concentrat atât de multe forţe în Severodoneţk.

Forțele ruse asaltează Severodonețk

Luptele pentru orașul Severodonețk din estul Ucrainei continuă, forțele rusești efectuând operațiuni de asalt, transmite Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene, potrivit Sky News.

„Folosind artileria, forțele Rusiei au desfășurat operațiuni de asalt în zona orașului Severodonețk”, a spus Statul Major într-un comunicat pe pagina sa de Facebook.

„Luptele continuă”.

„Rămân o amenințare bombardamentele și raidurile aeriene dinspre Belarus asupra obiectelor din infrastructura ucraineană”.

„Severodonețk este sub tiruri de foc constant al inamicului”, a scris pe rețelele sociale poliția.

Rusia și-a mărit asaltul asupra Severodonețk, care este una dintre ultimele părți ale regiunii Lugansk încă sub controlul ucrainenilor.

Rusia susține că deja a preluat controlul nodului feroviar din apropiere, Liman, încă adjunctul ministrului apărării de la Kiev, Hanna Malyar, spune că bătălia pentru Liman continuă.

Severodonețk este la aproape 64 de kilometri de Liman, pe malul estic al unui râu important.

Vezi și VIDEO  „Ne mișcăm acum sau vom muri”. Imagini cu fiul unei parlamentare britanice, care luptă voluntar în Ucraina

Zelenski așteaptă „vești bune” de la partenerii occidentali pentru ajutorul în apărare

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în mesajul său nocturn că „zone cheie de lupte” sunt Severodonețk, Lîsîceansk, Bahmut și Popasna, printre altele.

„Muncim în fiecare zi să ne întărim apărarea. Aceasta este în principal furnizarea de arme.

În fiecare zi aducem mai aproape timpul când armata noastră va depăși ocupanții prin tehnologie și putere de foc.

Desigur, multe depind de parteneri, de pregătirea lor de a oferi Ucrainei tot ce este necesar pentru a apăra libertatea.

Și mă aștept la vești bune privind asta săptămâna viitoare”, a spus Zelenski.

Acesta a afirmat că orașul Mikolaiv a fost bombardat sâmbătă, o persoană fiind ucisă și alte șapte rănite.

„Obuzele au lovit o zonă rezidențială, la 20 de metri de grădiniță – aceștia sunt inamicii aleși de Federația Rusă.

Voi reaminti lumii din nou și din nou că Rusia trebuie să fie în cele din urmă recunoscută oficial ca un stat terorist, un stat – sponsor al terorismului. Acesta este pur și simplu adevărul. Asta este corect și reflectă realitatea zilniciă pe care ocupanții au creat-o în Ucraina și sunt nerăbdători să o ducă mai departe în Europa. Și asta trebuie consacrată în mod legal”.

Zelenski a spus că condițiile din Donbas erau „indescriptibil de dificile” și a mulțumit apărătorilor ucraineni care rezistă în fața atacurilor violente.

Oficialii ucraineni spun că au nevoie urgent de sisteme mobile de lansare multiplă de rachete fabricate în SUA pentru a opri avansurile Rusiei în Lugansk și Donețk. Rachetele ar fi capabile de lovirea pozițiilor de tragere ale rușilor, bazelor militare, piste de aterizare și linii de aprovizionare de la o distanță de până la 300 de kilometri.

„Avem mare nevoie de arme care vor face posibilă interceptara inamicului pe o distanță lungă”, a spus comandantul suprem ucrainean, generalul Valeri Zalujnîi. „Prețul întârzierii este măsurat cu vieți de oameni care au protejat lumea de fascism (rusesc)”, a mai spus acesta, conform The Guardian.

Citește și Cum a reușit un oligarh rus să își protejeze averea cu doar o zi înainte să fie sancționat de UE

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Putin „va folosi iarna ca pe o armă”. Mark Rutte cere statelor membre NATO ajutor suplimentar pentru Ucraina

Germania deportează în Federația Rusă tot mai mulți ruși fugiți în Vest ca să scape de mobilizarea în armata lui Putin

Ciolacu cere demisia șefului Comisiei pentru controlul SRI: „De unde ştie că Simion e spion rus? A atras serviciul în campanie”

Trump va numi „în curând” un emisar ucrainean pentru pace, pentru a negocia sfârșitul războiului

Partenerii noștri