Live

Live Text Război în Ucraina. Lupte grele la Kiev și Cernihiv între ucraineni și invadatori, în ciuda promisiunilor Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
Au continuat bombardamentele rusești asupra unor clădiri rezidențiale. Foto: Profimedia Images

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că semnalele care vin în urma negocierilor de la Istanbul cu Rusia sunt „pozitive”, însă ele nu opresc bombardamentele rusești. Departamentul Apărării din cadrul administrației Statelor Unite avertizează că doar numere reduse de militari ruși au fost retrase din zona Kiev în ultimele zile, în ciuda susținerilor rușilor conform cărora vor începe reducerea ofensivelor în zona capitalei Ucrainene și orașului Cernihiv. În fața Consiliului de Securitate al ONU, Rusia a fost acuzată că a provocat o "criză alimentară mondială" şi că a generat riscul apariţiei "foametei" prin declanşarea unui război împotriva Ucrainei.

Citește și Planul pentru pace al ucrainenilor. Cele 10 propuneri trimise de Ucraina lui Putin

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Cele mai recente poziții ale trupelor rusești. Foto: Twitter/Institute for The Study of War

Franța nu vede „niciun progres” în negocierile ruso-ucrainene

ACTUALIZARE ORA 23:30 Franţa nu vede „niciun progres” în negocierile ruso-ucrainene şi nicio „noutate” în situaţia din Ucraina după anunţurile rușilor de reducere a activităţii militare în jurul Kievului şi în nordul Ucrainei, a declarat, miercuri seară, şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian.

„Războiul continuă. Deocamdată, din câte ştiu, nu există nici progres, nici noutate”, a declarat Jean-Yves Le Drian.

„Încrederea sunt acţiunile (...), deocamdată, nu sunt acolo”, a spus el, menţionând că bombardamentele rușilor au continuat asupra Kievului şi că Vladimir Putin încă nu a acceptat un armistiţiu, mai ales în oraşul asediat Mariupol.

În ceea ce priveşte negocierile ruso-ucrainene care au avut loc, marţi, la Istanbul, „deocamdată nimic nu a avansat pe niciun subiect”, a insistat ministrul francez de externe.

General american, despre motivele pentru care Putin a atacat Ucraina: „Cred că are de-a face cu vârsta şi eficienţa lui”

ACTUALIZARE ORA 23:10 Decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina „are de-a face cu vârsta şi eficienţa lui”, printre alţi factori, a declarat comandantul forţelor SUA în Europa, generalul Tod Wolters, totodată comandant suprem al Forţelor aliate în Europa.

Generalul Tod Wolters a fost audiat, miercuri, în Comisia pentru servicii armate a Camerei Reprezentanţilor, la o zi după o audiere similară în faţa unei comisii de acelaşi profil din Senat, pentru a discuta măsurile adoptate împotriva invaziei ruse în Ucraina, care a început la 24 februarie.

În cadrul sesiunii, generalul a fost întrebat de congresmanul Jim Banks despre motivele deciziei lui Putin, în vârstă de 69 de ani, de a invada ţara vecină.

„Cred că Putin simte că are sprijinul popular al cetăţenilor Rusiei şi am impresia că a încercat să profite de fisurile care ar fi putut apărea în NATO ca urmare a situaţiei” generate de retragerea din Afganistan, a răspuns Tom Wolters, potrivit EFE, preluată de Agerpres.

În plus, „cred că are de-a face cu vârsta şi eficienţa lui, iar toate acestea combinate l-au pus într-o poziţie care l-a făcut să meargă mai departe”, a adăugat generalul american.

Chiar dacă la mijloc sunt o mulţime de factori, comandantul NATO a remarcat că „variabila principală” este că Putin crede că are sprijinul ruşilor.

Pe de altă parte, Wolters a subliniat că „acţiunea fără sens a Rusiei” în Ucraina reprezintă o oportunitate de a revizui „arhitectura militară permanentă” pe care SUA o au în Europa de Est.

Wolters a afirmat că naţiunile NATO sunt dispuse ca prezenţa SUA pe continentul european să treacă de la un caracter eminamente rotativ la o permanentizare a acesteia.

„Cred că această schimbare va continua să sporească şi lucrăm foarte mult cu Consiliul Atlanticului de Nord pentru a face exact asta”, a spus el.

Kadîrov: Nu facem nicio concesie în Ucraina

ACTUALIZARE ORA 21:39 Ramzan Kadîrov, liderul cecen din Rusia, spune că Moscova nu va face nicio concesie în războiul din Ucraina, contrazicându-l pe negociatorul-șef rus care spusese, anterior, că armata rusă va începe dezescaladarea conflictului, reducând atacurile în zonele Kiev și Cernihiv.

„Nu vom face nicio concesie. Medinski a făcut o greșeală, s-a exprimat incorect. Dacă credeți că Putin va renunța la ce a început așa cum ni s-a prezentat, acest lucru nu e adevărat”, a spus Kadîrov.

Kadîrov, care a ajuns la putere în Cecenia după două războaie brutale declanșate după prăbușirea Uniunii Sovietice, se descrie pe sine drept „infanteristul lui Putin”. De-a lungul anilor, Moscova a investit sume uriașe de bani pentru reconstruirea regiunii lui Kadîrov.

Deși este unul dintre cei mai influenți lideri regionali din Rusia, afirmațiile sale, în contradicție directă cu cele ale negociatorului șef sunt neobișnuite, mai ales pe tema extrem de sensibilă a invaziei rusești din Ucraina.

Oficial american: Putin este dezinformat despre mersul războiului în Ucraina

ACTUALIZARE ORA 21:20 Vladimir Putin este prost informat despre desfăşurarea războiului în Ucraina, deoarece consilierii săi se tem să-i dezvăluie amploarea pierderilor militare şi economice suferite de Rusia, a declarat, miercuri, un înalt oficial american.

„Credem că Putin este prost informat de către consilierii lui despre cât de rău se descurcă armata rusă și despre cât de tare este lovită economia Rusiei de sancțiuni, pentru că principalilor să consilieri le este prea frică să-i spună adevărul”, a declarat oficialul citat de CNN.

Oficialul a asigurat că își bazează afirmaţiile pe informaţii americane declasificate.

„Putin nu ştia nici măcar că armata sa folosea şi pierdea recruţi în Ucraina, ceea ce demonstrează o ruptură clară în fluxul de informaţii fiabile care îi parvin preşedintelui rus”, a mai declarat oficialul.

Potrivit acestuia, informațiile deținute de SUA indică faptul că Putin a devenit conștient că este dezinformat, ceea ce a condus la o ruptură între el și principalii oficiali ai armatei. 

„Avem informații că Putin și-a dat seama că este dezinformat de șefii armatei. Acum există o tensiune permanentă între Putin și Ministerul Apărării, izvorând din lipsa de înceredere a lui Putin în șefii Apărării”, a spus oficialul.

Ucraina acuză Rusia că eliberează în Marea Neagră mine confiscate din stocurile ucrainene din Crimeea

ACTUALIZARE ORA 21:11 Minele navale care plutesc în derivă în Marea Neagră sunt eliberate de Rusia, acuză autoritățile de la Kiev.

„S-a stabilit că acestea sunt mine navale, care, la începutul anului 2022, nu figurau în registrele Forţelor Navale ale Forţelor Armate Ucrainene”, se arată într-o declarație a ministerului de externe de la Kiev.

Minele care plutesc acum în Marea Neagră au fost confiscate de ruşi la Sevastopol în timpul anexării Crimeii în anul 2014 şi acum sunt eliberate în mare pentru a păta reputaţia Ucrainei, mai susţine MAE de la Kiev.

„Responsabilitatea pentru folosirea minelor navale care plutesc în derivă, precum şi consecinţele lor imprevizibile, revine exclusiv Federaţiei Rusie şi forţelor sale navale”, se mai arată în declaraţie.

Rusia își continuă asaltul la scară largă împotriva Ucrainei

ACTUALIZARE ORA 20:58 Armata rusă își continuă asaltul la scară largă împotriva Ucrainei, în timp ce forțele ucrainene au început o operațiune de apărare în direcțiile estică, sud-estică și nord-estică, a anunțat Ministerul Apărării ucrainean.

Oficialii de la Kiev spun și că trupele ruse au suferit pierderi masive și că au renunțat, temporar, la obiectivul de a bloca Kievul.

„Armata rusă s-a regrupat și se concentrează pe operațiuni ofensive în zona operațională estică pentru creșterea sprijinului logistic în regiunea din est, Donețk și Tavria”, a transmis ministerul ucrainean.

Conform oficialilor ucraineni, eforturile rușilor se concentrează pe cucerirea orașelor Popasana, Rubizhne și Mariupol. Ei spun și că armata rusă este demoralizată și puțin motivată să continue ostilitățile în Ucraina.

Lupte grele între ucraineni și ruși în regiunea Kiev

ACTUALIZARE ORA 20:43 Lupte grele se dau între soldații ucraineni și invadatori ruși în jurul capitalei ucrainene, miercuri, în ciuda anunțului Rusiei de marți că va reduce atacurile în zonele Kiev și Cernihiv.

Pe lângă lupte, rușii continuă să bombardeze fără încetare orașele ucrainene din zona Kiev, scrie CNN.

Boris Johnson: Guvernul britanic nu are ca obiectiv îndepărtarea lui Putin de la putere

ACTUALIZARE ORA 20:20 Marea Britanie se concentrează pe protejarea și ajutorarea ucrainenilor care suferă din cauza războiului și nu intenționează să-l îndepărteze de la putere pe Vladimir Putin, a spus, miercuri, prim-ministrul Boris Johnson, conform Reuters.

Declarația lui Johnson vine la puțin timp de la o declarație controversată a președintelui Statelor Unite, Joe Biden, care spunea că Putin „nu mai poate rămâne la putere”, în contextul invaziei rusești în Ucraina.

Ulterior, președintele american a clarificat spunând că discursul său a reflectat doar indignarea sa la adresa deciziei Rusiei de a invada țara vecină.

Întrebat de comentariile lui Biden, Johnson a declarat că „înțelege frustrările pe care oamenii le au față de Putin”.

„Dorința de a schimba un guvern nu este, în sine, una dezonorantă. Acesta este, de multe ori, obiectivul politicii democratice”, a mai spus prim-ministrul Regatului Unit.

„Totuși, lucrurile să fie foarte clare – acesta nu este obiectivul guvernului Regatului Unit și este foarte important ca toată lumea să înțeleagă acest lucru. Pur și simplu acționăm pentru a ajuta poporul ucrainean și pentru a-i apăra de violențe barbare”, a concluzionat Boris Johnson.

ONU acuză Rusia de 24 de atacuri cu bombe cu dispersie în Ucraina

ACTUALIZARE ORA 19:10 Armata rusă a folosit bombe cu dispersie, interzise de legislația internațională, de cel puțin 24 de ori împotriva unor zone populate din Ucraina, a denunțat ONU, miercuri. 

De asemenea, au fost comise atacuri fără discernământ împotriva spitalelor, şcolilor şi altor infrastructuri, ceea ce este „interzis prin dreptul naţional umanitar şi ar putea constitui crime de război”, a afirmat Michelle Bachelet, înalt comisar ONU pentru drepturile omului, într-un discurs susţinut în faţa Consiliului pentru drepturile omului al Naţiunilor Unite.

Convenţia privind muniţiile cu dispersie, în vigoare din 2010, interzice utilizarea, dezvoltarea, fabricarea şi achiziţionarea acestui tip de armă din cauza impactului său nediscriminatoriu asupra civililor, deşi ţări precum Rusia, SUA sau China nu au ratificat-o încă.

„Utilizarea în continuare a unor arme explozive cu impact extins în zonele populate ale Ucrainei provoacă o imensă îngrijorare”, a subliniat Bachelet, care a mai spus că biroul său a confirmat moartea a cel puţin 1.189 de civili în conflict, inclusiv 108 copii.

„Cifra reală este cu siguranţă mult mai mare, întrucât în locuri de confruntare intensă, precum Mariupol şi Volnovaha, este foarte greu să avem o imagine completă a situaţiei”, a adăugat ea.

„Populaţia ucraineană pe ansamblu trăieşte un coşmar în care milioane de oameni au fost forţaţi să-şi părăsească locuinţele, să se ascundă în subsoluri şi adăposturi antiaeriene, în timp ce oraşele lor sunt atacate şi distruse”.

Scholz i-a spus lui Zelenski că Germania e pregătită să fie unul dintre garanții de securitate ai Ucrainei

ACTUALIZARE ORA 16:40 Cancelarul Olaf Scholz i-a spus președintelui Volodimir Zelenski că Germania este pregătită să acționeze ca garant de securitate al Ucrainei, a transmis un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin, miercuri, relatează Reuters.

Scholz și-a făcut cunoscut interesul ca Germania să joace un astfel de rol într-o discuție telefonică cu președintele ucrainean, a spus Steffen Hebestreit, în timpul unei conferințe de presă, miercuri, la Berlin.

Totuși, purtătorul de cuvânt a precizat că nu dorește să facă speculații cu privire la posibilitatea în care statutul de garant de securitate ar include și o componentă militară.

Clădirea Crucii Roșii din Mariupol, lovită de rachete rusești

ACTUALIZARE ORA 15:41 Rachete rusești au lovit o clădire a Crucii Roșii în orașul asediat Mariupol, a spus avocatul poporului din Ucraina, Liudmila Denisova.

„La Mariupol, ocupanții au vizat clădirea Comitetului Internațional al Crucii Roșii. Avioanele și artileria inamice au tras asupra unei clădiri marcate cu o cruce roșie pe fond alb, indicând prezența răniților, civililor sau ajutoarelor umanitare”, a scris ea.

Denisova nu a precizat când a avut loc atacul și a spus că nu există încă nicio informație cu privire la victime.

Atacurile asupra Cernihivului continuă, în ciuda promisiunilor Rusiei

ACTUALIZARE ORA 15:35 Ministerul Apărării al Ucrainei a declarat că forțele ruse își continuă atacurile asupra orașului Cernihiv, din nordul Ucrainei, în ciuda afirmațiilor Kremlinului că va opri atacurile în acea regiune și asupra Kievului, pentru a facilita negocierile de pace, relatează The Guardian.

„Asediul Cernihivului continuă, alături de atacuri cu rachete și artilerie din partea forțelor ruse”, a scris pe Twitter un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Oleksandr Motuzianik.

Ucrainenii spun că au văzut unele mișcări de trupe din zonele Kiev și Cernihiv, dar nicio retragere în masă, a mai spus Motuzianik.

Volodimir Zelenski va vorbi în Parlamentul României

ACTUALIZARE ORA 14:30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va vorbi săptămâna viitoare în Parlamentul României, anunță Florin Cîțu, președintele Senatului.

„Discuție importantă cu premierul Ucrainei, Denîs Șmîhal: președintele Volodimir Zelenski va susține un discurs în Parlamentul României. Ca președinte al Senatului României, voi aranja ca acest lucru să se întâmple săptămâna viitoare. Ucraina are pe deplin sprijinul meu. Îți mulțumesc, Denîs!”, a scris, pe Twitter, Florin Cîțu.

Fabrica de bere din Liov produce acum hrană pentru refugiați și cocktailuri Molotov

ACTUALIZARE ORA 14:27 Legea marţială în vigoare în Ucraina presupune implicit şi o prohibiţie asupra alcoolului, situaţie care a dus la paralizarea activităţii la fabrica de bere din cel mai important oraş din vestul ţării, Lvov, companie care sprijină acum eforturile de război ale statului ucrainean, transmite miercuri EFE.

Cocteiluri Molotov, hrană pentru refugiaţii care au fugit din calea violenţelor sau tricouri pentru strângerea de fonduri pentru forţele armate sunt doar câteva dintre activităţile pe care le desfăşoară în prezent fabrica de bere artizanală Pravda, situată într-o zonă populară de la periferia oraşului Lvov, unde funcţionează şi un restaurant cu mai multe bucătării şi există câteva săli pentru activităţi culturale, scrie Agerpres. 

Putin cere predarea Mariupolului

ACTUALIZARE ORA 14:12 Președintele rus Vladimir Putin a spus că bombardarea orașului ucrainean asediat Mariupol se va încheia doar atunci când trupele ucrainene se vor preda, relatează BBC.

Putin a făcut această declarație în timpul unei convorbiri telefonice de o oră cu președintele francez Emmanuel Macron, marți seară, potrivit Kremlinului.

Dar oficialii francezi au spus că liderul rus a fost de acord să ia în considerare planurile pentru evacuarea civililor din oraș.

Armata ucraineană preia din nou controlul asupra unei autostrăzi strategice din estul țării  

ACTUALIZARE ORA 13:50 Armata ucraineană a preluat din nou controlul asupra unei autostrăzi strategice care leagă oraşele Harkov şi Ciuguiv, în estul Ucrainei, au constatat miercuri jurnalişti ai AFP, citați de Agerpres.

"Şoseaua s-a aflat sub atacurile forţelor ruse, care au ucis civili acolo. Le-am respins la circa zece kilometri mai la nord", a declarat un comandant al Brigăzii 92 a armatei ucrainene. Această autostradă strategică eliberată marţi leagă Harkov, al doilea oraş din Ucraina, de Ciuguiv, un oraş de 30.000 de locuitori situat la 50 de km mai la sud-est.

Kremlinul s-a răzgândit în privința negocierilor de pace și spune că nu există rezultate promițătoare

ACTUALIZARE ORA 13:45 Kremlinul a salutat miercuri faptul că Kievul și-a exprimat în scris propuneri pentru un acord de pace, dar a spus că încă nu există rezultate „foarte promițătoare”.  

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu a observat nimic cu adevărat promițător sau care să pară un progres în negocierile de pace și a spus că mai este mult de lucru pentru un acord.

Ucraina a transmis Rusiei luni, după negocierile de pace de la Istanbul, zece propuneri pentru un acord de pace printre care se numără garanții de securitate, posibilitatea de aderare la UE, fără integrarea în NATO, precum și oferirea unei perioade de 15 ani pentru a rezolva problemele legate de Crimeea și Sevastopol prin negocieri bilaterale între Ucraina și Rusia.

Peskov a spus, însă, marți că Rusia nu va discuta despre Crimeea cu nimeni, nici măcar cu Ucraina, pentru că „este parte a Federației Ruse”.

Citește și: „Doctorii nu vor să-mi spună câte gloanțe erau în mine”. Povestea unei femei împușcate de militarii ruși în timp ce își căuta mama

Luptătorilor sirieni li se oferă 5.000 de lire sterline pe lună pentru a lupta pe front pentru Rusia

ACTUALIZARE ORA 13:41 Un soldat sirian care s-a oferit voluntar să lupte împotriva Ucrainei a declarat că el știe că se comite un masacru acolo, dar că a acceptat pentru banii oferiți de Federația Rusă.

Luptătorilor sirieni li se oferă 5.000 de lire sterline pe lună pentru a lupta pe front pentru Rusia, scrie BBC.

Deși familia sa nu și-a dorit ca el să plece la război, i s-a spus că cei rămași acasă vor primi 37.000 de lire sterline dacă el va fi ucis.

El a menționat că știe cel puțin 200 de persoane care s-au oferit voluntari din același motiv. Guvernul ucrainean și un important ONG sirian susțin că în Siria au fost înființate 14 centre de recrutare a mercenarilor.

ONU numește trei experți care să investigheze posibile crime de război în Ucraina

ACTUALIZARE ORA 13:30 Organizaţia Naţiunilor Unite a numit miercuri trei experţi în domeniul drepturilor omului pentru a investiga posibile crime de război şi alte încălcări comise în timpul conflictului din Ucraina, informează Reuters.

Grupul independent, ce va fi condus de Erik Mose din Norvegia, are mandatul de a "investiga toate presupusele încălcări şi abuzuri ale drepturilor omului şi încălcări ale legislaţiei internaţionale în domeniul umanitar şi crimele conexe, în contextul agresiunii împotriva Ucrainei comisă de Federaţia Rusă", se spune într-un comunicat.

Din acest grup mai fac parte columbianul Pablo de Greiff şi bosniaca Jasminka Dzumhur, notează Agerpres.

Consiliul Drepturilor Omului al Naţiunilor Unite a convenit pe 4 martie să înfiinţeze o comisie de anchetă, pentru un an de zile, la cererea Ucrainei şi aliaţilor săi, inclusiv Uniunea Europeană, Regatul Unit şi SUA. 

Fost comandant militar din NATO: „Nu va fi pace în Europa cât timp Putin e la Kremlin”

ACTUALIZARE ORA 12:41 Sir Richard Shirreff, fostul comandant suprem adjunct al NATO în Europa, spune că, la fel „ca majoritatea oamenilor”, are mari suspiciuni cu privire la angajamentul Rusiei de a reduce atacurile asupra Kievului și Cernihivului, relatează BBC. Shirreff mai spune că nu va fi pace în Europa cât timp Vladimir Putin rămâne președinte al Rusiei.

„Este aproape sigur o recunoaștere a faptului că încercarea de a avansa pe axe multiple a eșuat și cel mai probabil va însemna o concentrare a forțelor într-o altă zonă”, a spus Sir Richard Shirreff, despre anunțul făcut ieri de Rusia.

Citește și Luptătorilor sirieni li se oferă 5.000 de lire sterline pe lună pentru a lupta pe front pentru Rusia

ONU: Peste 4 milioane de refugiați au fugit din Ucraina

ACTUALIZARE ORA 12:30 Agenția ONU pentru refugiați, a declarat miercuri că 4,02 milioane de oameni au părăsit Ucraina de la începutul invaziei ruse din 24 februarie. Cu o populație pre-invazie de aproximativ 44 de milioane, asta echivalează cu aproximativ unul din unsprezece ucraineni care au trecut granița în ultimele cinci săptămâni.

Guvernator: Nu au încetat atacurile în Cernihiv

ACTUALIZARE ORA 11:43 Guvernatorul regiunii Cernihiv din nordul Ucrainei a declarat că, în ciuda promisiunilor Moscovei, nu vede nicio o reducere a atacurilor rusești în zonă.

„Credem în promisiunea Moscovei? Desigur că nu”, este mesajul postat de guvernatorul Viacheslav Chaus pe Telegram.

Guvernatorul a spus că rușii au lovit Cernihiv toată noaptea și că au fost atacuri și asupra orașului Nizhyn.

Rusia mută trupe din nord spre est pentru a încerca să încercuiască trupele ucrainene

ACTUALIZARE ORA 11:27 Rusia mută forțele din nord spre estul Ucrainei pentru a încerca să încercuiască trupele ucrainene, dar în același timp lasă unele trupe le în apropierea capitalei Kiev, a declarat miercuri un consilier prezidențial ucrainean, potrivit Reuters.

Vorbind la televiziunea națională, Oleksiy Arestovici a mai spus că Ucraina și-a îmbunătățit poziția de negociere încă de înainte de începerea invaziei ruse din 24 februarie, făcând eforturi pentru a-și asigura statutul neutru, dar cu garanții de securitate externă.

Rușii bombardează orașele de pe linia frontului din Donbas

ACTUALIZARE ORA 11:20 Forțele ruse bombardează aproape toate orașele de pe linia frontului care separă teritoriul controlat de guvernul ucrainean de zonele deținute de separatiștii susținuți de ruși din regiunea Donețk, a declarat miercuri guvernatorul regional Donețk, potrivit Reuters.

Pavlo Kyrylenko a declarat la televiziunea națională că situația s-ar putea agrava pe măsură ce forțele ruse își concentrează eforturile pentru a ataca regiunea Donețk.

Bloc bombardat în lugansk. FOTO: Twitter NEXTA

Președintele Dumei de Stat din Rusia avertizează UE că va trebui să plătească mai multe materii prime în ruble

ACTUALIZARE ORA 10:38 Uniunea Europeană va trebui să plătească în ruble dacă vrea gaz rusesc, a atenţionat miercuri preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, avertizând de asemenea că şi exporturile de petrol, cereale, metale, îngrăşăminte, cărbune şi cherestea vor fi vândute în curând pe ruble, informează Reuters.

„Dacă vreţi gaz, găsiţi ruble", a transmis miercuri, într-o postare pe o reţea socială, Viaceslav Volodin. „Mai mult decât atât, ar fi corect - acest lucru este benefic pentru ţara noastră - să fie extinse listele de produse care să fie plătite în ruble, pentru a include: îngrăşăminte, cereale, ulei de gătit, ţiţei, cărbune, metale, cherestea, etc.", a adăugat el.

Imaginile dezastrului provocat de forțele ruse în Ucraina

ACTUALIZARE ORA 10:14 Blocuri întregi din centrul orașului Mariupol au fost distruse de bombardamentele rusești. Noi imagini din satelit arată amploarea dezastrului din orașul asediat de forțele Moscovei.

De asemenea, au apărut primele imagini din Irpin, orașul bombardat de ruși și recuperat de două zile de forțele ucrainene.

Străzi pustii și pline de moloz, copaci rupți, mașini distruse și clădiri bombardate și incendiate – aceasta este imaginea apocaliptică din ceea ce a fost odată un oraș frumos al Ucrainei. Pe străzi încă sunt cadavrele civililor.

Unităţi militare ruseşti au fost nevoite să se întoarcă în Rusia şi Belarus pentru reorganizare şi realimentare

ACTUALIZARE ORA 10:12 Serviciile militare de informaţii britanice spun că unităţile militare ruseşti care au suferit pierderi grele în Ucraina au fost nevoite să se întoarcă în Rusia sau în Belarus în încercarea de a se reorganiza şi realimenta, relatează Reuters.

„O astfel de mişcare pune o presiune şi mai mare pe logistica şi aşa suprasolicitată a Rusiei şi demonstrează dificultăţile pe care le are Rusia în reorganizarea unităţilor sale în zonele avansate din Ucraina”, a precizat Ministerul britanic al Apărării, potrivit Agerpres.

Rusia va încerca să compenseze reducerea manevrelor sale terestre prin atacuri masive de artilerie şi rachete, a adăugat ministerul.

În acelaşi timp, vicepremierul Dominic Raab a declarat miercuri că Marea Britanie va privi cu mare scepticism orice noi promisiuni venite de la Rusia în privinţa Ucrainei şi va răspunde Moscovei pe baza acţiunilor sale.

„Aş fi foarte atent„ la ce promite maşinăria de război a lui Putin, a declarat el pentru Times Radio, adăugând că trebuie să se creeze în continuare spaţiu pentru diplomaţie.

„În cele din urmă, ei trebuie testaţi prin acţiunile lor şi trebuie să se retragă din Ucraina, nu doar să se repoziţioneze”, a mai spus el.

„Oricum, privim cu mare scepticism orice vine de la Moscova”, a mai spus Raab.

Un birou al Misiunii UE în Ucraina a fost bombardat de armata rusă

ACTUALIZARE ORA 09:21 Un birou al Misiunii Uniunii Europene de consiliere în Ucraina (EUAM) a fost bombardat de către forţele ruse, a anunţat marţi şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, informează dpa.

„Astăzi, Misiunea UE de consiliere în Ucraina (EUAM) a obţinut informaţia credibilă conform căreia sediul biroului din Mariupol a fost lovit recent de bombardamentele ruse. Biroul şi echipamentele EUAM au suferit pagube majore. Niciun membru sau contractor al Misiunii nu a fost rănit'', a afirmat Josep Borrell într-un comunicat.

Forțele armate ucrainene: Rusia continuă „actele ilegale” împotriva localnicilor

ACTUALIZARE 9.20 Forțele armate ucrainene au transmis că trupele ruse continuă să „comite acte ilegale” împotriva populației locale din Zaporijia în sud-estul Ucrainei și Herson în sud, scrie BBC.

Totodată, forțele ucrainene au spus că Rusia continuă să trimită trupe în Ucraina și că rușii continuă să percheziționeze casele localnicilor, să rețină activiști pro-ucraineni și oficiali guvernamentali.

Blocuri bombardate în regiunea Lugansk

ACTUALIZARE 9.10. Un cartier din oraşul Lîsîceansk din estul Ucrainei a fost bombardat în această dimineaţă de forţele ruse cu artileria grea. Este o localitate din regiunea Lugansk, aflată în partea controlată de guvernul din Kiev. 

Guvernatorul regional spune că sunt daune mari. Imaginile făcute publice arată urmările unei lovituri de obuz care a distrus o bună parte dintr-un bloc.

Până la această oră nu sunt informaţii despre victime. Salvatorii intervin la fața locului.

Noi explozii în Kiev

ACTUALIZARE 9.00. În această dimineață s-au auzit din nou explozii lângă Kiev.

Corespondentul BBC Lyse Doucet a transmis că în oraș s-au auzit sirenele antiaeriene încă de la primele ore ale dimineții. De la periferia orașului s-au auzit explozii puternice.

Zelenski se va adresa parlamentului din Australia

ACTUALIZARE 8.55. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa parlamentului australian prin intermediul unei legături video, joi, a declarat ministrul australian al Muncii Stuart Robert.

„Ucraina dă dovadă de curaj și rezistență remarcabile în timp ce face față războiului neprovocat al Rusiei”, a adăugat el.

Australia a furnizat Ucrainei ajutor umanitar de urgență în valoare de 65 de milioane de dolari. De asemenea, a promis echipamente de apărare în valoare de 91 de milioane de dolari, transmițând că „este clar că Ucraina are nevoie urgentă și continuă de asistență militară”.

Mesajele transmise de Zelenski, de la ONU și Congresul SUA până la parlamentul Japoniei, s-au încheiat mereu cu aplauze pentru el și poporul ucrainean. „El știe să întruchipeze spiritul națiunii – nu numai în discurs, ci și în felul în care se prezintă” , a comentat un expert pentru BBC.

Citește șiÎn Mariupol nu mai este deloc mâncare. O supă trebuie să ajungă patru zile la opt oameni

Olaf Scholz: „Viziunea foarte imperialistă” a Rusiei este „extrem de ameninţătoare”

ACTUALIZARE 8.30. Cancelarul german Olaf Scholz a acuzat Rusia că a atacat Ucraina „dintr-o viziune foarte imperialistă” asupra lumii şi că scopul Rusiei a fost de a captura teritorii prin intermediul războiului.

„Nu putem şi nu vom accepta acest lucru”, le-a spus Scholz participanţilor la o reuniune găzduită la Dusseldorf de grupul parlamentar al landului Renania de Nord-Westfalia, relatează dpa, citată de Agerpres.

„Aceasta este într-adevăr o situaţie serioasă şi foarte, foarte, foarte ameninţătoare”, a spus Scholz, adăugând că lumea liberă, care a făcut front comun, are dreptate să impună rapid sancţiuni eficiente împotriva Rusiei.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică este în Ucraina

ACTUALIZARE 8.20. Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, este în Ucraina pentru discuții urgente cu guvernul ucrainean în legătură cu siguranța instalațiilor nucleare din această țară, scrie CNN.

Rafael Mariano Grossi a postat marți pe Twitter o fotografie în care stă în fața unui vehicul oficial al ONU, însoțită de mesajul: "Tocmai am trecut granița în Ucraina pentru a începe misiunea AIEA de a asigura siguranța și securitatea instalațiilor nucleare ale țării".

AIEA a precizat că Grossi se află în Ucraina pentru a "iniția prompt un sprijin în materie de siguranță și securitate pentru instalațiile nucleare din Ucraina". Locația lui Grossi în Ucraina nu a fost dezvăluită.

Grossi a declarat că conflictul "pune centralele nucleare ucrainene și alte instalații cu material radioactiv într-un pericol fără precedent".

ACTUALIZARE 7.45. Aproximativ 18 milioane de persoane din Ucraina vor avea nevoie de ajutor umanitar din cauza războiului, a declarat șeful Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC).

Francesco Rocca a explicat că, de la începutul războiului, Crucea Roșie ucraineană a ajutat 400.000 de persoane cu articole precum alimente, lenjerie de pat, pături, corturi și apă. El le-a spus reporterilor în cadrul unui briefing al ONU la Geneva, că "nimeni din Ucraina nu este neafectat de conflictul în curs de desfășurare".

În cadrul aceluiași briefing, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în Ucraina, Dr. Jarno Habicht, a declarat că au avut loc 74 de atacuri asupra sistemului de sănătate, în care au fost ucise 72 de persoane.

ONU: Rusia este acuzată că a provocat o ''criză alimentară mondială''

ACTUALIZARE 7.30. Rusia a fost acuzată în faţa Consiliului de Securitate al ONU că a provocat o "criză alimentară mondială" şi că a generat riscul apariţiei "foametei" prin declanşarea unui război împotriva Ucrainei, "grânarul Europei".

Preşedintele rus "Vladimir Putin a început acest război. El a creat această criză alimentară globală. Şi el este cel care o poate opri", a declarat numărul doi al diplomaţiei americane, Wendy Sherman, în cursul unei şedinţe a Consiliului de Securitate consacrată situaţiei umanitare din Ucraina, scrie Agerpres.

Pentru secretarul de stat adjunct, "Rusia şi preşedintele Putin poartă, singuri, responsabilitatea pentru că au declanşat războiul împotriva Ucrainei şi pentru consecinţele acestui război asupra securităţii alimentare mondiale".

Ambasadorul Franţei la ONU, Nicolas de Riviere, a susţinut acuzaţia: "Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei creşte riscul de foamete în întreaga lume. Oamenii din ţările în curs de dezvoltare sunt primii afectaţi". Şi, a afirmat diplomatul francez, "Rusia va încerca cu siguranţă să ne facă să credem că sancţiunile adoptate împotriva ei sunt cele care dezechilibrează securitatea alimentară globală".

ACTUALIZARE 7.15. 12 oameni au murit și 33 au fost răniți în Nikolaev, după ce proiectilele rusești au trecut prim mijlocul clădirii administrative a regiunii.

O nouă încercare de evacuare a supraviețuitorilor din Mariupol a eșuat, într-o zi în care au avut loc negocieri de pace între Rusia și Ucraina.

ACTUALIZARE 7.00. Economia Rusiei va suferi pierderi majore în acest an, estimează Fondul Monetar Internațional. 

Efortul de a susține războiul din Ucraina și sanțiunile occidentale vor face ca Produsul Intern Brut al Rusiei să aibă o contracție de 8,5%. Înainte de 24 februarie, prognozele arătau o creștere economică de aproape 3% pentru Rusia.

 

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Marea Britanie vrea să aloce cel puțin 2,5% din PIB pentru apărare, să poată face față amenințărilor Rusiei

Pedeapsa uriașă primită de un bărbat din Siberia, după ce a încercat să otrăvească soldați ruși mobilizați să lupte în Ucraina 

Rusia declară „indezirabilă” o companie privată de securitate cibernetică din SUA. Care sunt acuzațiile

Ucrainenii susțin că soldați nord-coreeni au omorât opt militari ruși în Kursk. Au crezut că vorbesc ucraineană

Partenerii noștri