Live Text Oficial al Pentagonului, despre avansul rușilor în Ucraina: „Practic, sunt blocați pe mai multe axe în toată țara”
Războiul din Ucraina durează deja de mai bine de trei săptămâni. Este a 22-a zi a invaziei rusești din Ucraina, iar din orașul port Mariupol de la sud, țintit fără încetare de bombardamentele rusești în ultimele două săptămâni, este estimat că peste 30.000 de oameni au fugit deja. Mariupol se confruntă cu cea mai gravă criză umanitară din istoria sa – orașul a rămas fără hrană, fără apă și fără electricitate. Noaptea, invadatorii ruși au lovit cu rachete un teatru în care se refugiaseră peste 1.200 de civili. Între timp, Consiliul de Securitate ONU urmează să se reunească pentru a discuta criza umanitară, însă șansele pentru un rezultat de orice fel sunt minime, în condițiile în care Rusia prezidează Consiliul pe luna martie. Cu o seară în urmă, președintele Joe Biden l-a numit pe Putin un „criminal de război”, iar răspunsul Kremlinului nu a întârziat să apară - „o retorică inacceptabilă și de neiertat”, a spus Dmitri Peskov. Cele mai noi imagini din satelit arată distrugeri semnificative în Ucraina – orașe în ruine, infrastructură distrusă, blocuri de locuințe sau alte spații civile puse la pământ de bombardamentele aproape fără încetare ale invadatorilor.
Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Ucraina: 8 din cele 9 coridoare de evacuare convenite au funcționat joi
ACTUALIZARE 23:59 Opt din cele nouă coridoare de evacuare convenite au funcționat conform planului joi, inclusiv unul din Mariupol, potrivit guvernului ucrainean.
Ministrul responsabil, Irina Vereșciuk, a declarat că aproape 800 de mașini particulare au părăsit Mariupol joi, iar peste 2.000 de persoane au reușit să ajungă prin teritoriul ocupat de Rusia în orașul Zaporojia până spre orele serii.
Este pentru prima dată după multe zile când s-a convenit asupra unui coridor de ieșire din Mariupol. Vereșciuk nu a menționat însă dacă și un convoi umanitar care ar fi trebuit să ajungă în orașul asediat a fost lăsat de forțele ruse să părăsească Berdiansk, precizează CNN.
Pe de altă parte, 36 de tone de alimente și medicamente au fost livrate în orașele Hostomel și Buceaa, aflate la nord-vest de Kiev, precum și în trei sate la nord-est de capitală - zone care au fost supuse unora dintre cele mai grave bombardamente.
Unul dintre coridoarele planificate, între Harkov și Vovceansk, în apropiere de granița cu Rusia, nu a funcționat din cauza bombardamentelor efectuate de forțele ruse, a mai declarat Vereșciuk.
Pentagon: avansul trupelor ruse, blocat
ACTUALIZARE 23:32 Avansul forțelor ruse în Ucraina este practic blocat, afirmă Departamentul american al Apărării.
„În mod clar, nu au fost pregătiți să fie în poziția în care sunt după trei săptămâni - practic, sunt blocați pe mai multe axe în toată țara, chinuindu-se să se alimenteze cu combustibil, să-și hrănească trupele și să le furnizeze arme și muniții, în timp ce întâmpină o rezistență foarte hotărâtă din partea ucrainenilor”, a declarat joi un înalt oficial al Pentagonului, potrivit BBC.
Pentagonul crede, de asemenea, că o parte a trupelor ruse au moralul foarte afectat, din cauza proastei conduceri și a lipsei de informații.
Potrivit oficialului citat, forțele invadatoare au discutat despre realimentarea trupelor - un semn că au în vedere o acțiune de durată -, dar nu au adus deocamdată trupe sau resurse noi.
Biden îl va avertiza pe Xi Jinping împotriva sprijinirii Rusiei
ACTUALIZARE 22:22 Statele Unite vor avertiza China împotriva sprijinului militar pentru Rusia în războiul cu Ucraina, scrie Guardian.
Președintele Joe Biden va vorbi vineri cu omologul său chinez Xi Jinping pentru prima oară de declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina..
Casa Albă a dat semnale că Biden îl va avertiza pe Xi împotriva sprijinirii aliatului său Vladimir Putin, potrivit Guardian.
Un cetățean american, ucis într-un bombardament la Cernihov
ACTUALIZARE 20:16 Un cetățean american se numără printre persoanele ucise de un bombardament rusesc la Cernihov, potrivit oficialilor ucraineni și americani.
Anunțul fost făcut mai întâi de poliția ucraineană, iar Departamentul de Stat al SUA a confirmat decesul și a prezentat condoleanțe familiei, relatează CNN.
Ulterior, CNN a aflat că cetățeanul american ucis este James Whitney Hill, născut la 27 iunie 1954, în Minnesota. Numele a fost dezvăluit de Anton Gerașcenko, consilier al ministrului de interne al Ucrainei.
Cernihov, oraș situat la nord-est de Kiev, aproape de granița cu Rusia, a fost intens bombardat încă de la începutul invaziei ruse.
Joi dimineața, șeful regiunii, Viaceslav Ceaus, a declarat că peste 50 de cadavre au fost aduse miercuri la morga orașului. Printre cei uciși se aflau cel puțin 10 persoane omorâte în timp ce stăteau la coadă pentru a cumpăra pâine.
Copil de 2 ani ucis în bombardamente lângă Kiev
ACTUALIZARE 19:57 Un copil de 2 ani a murit și patru oameni au fost răniți după ce trupele ruse au bombardat satul Novi Petrivtsi, situat la nord de capitala Kiev, a anunțat poliția regională, potrivit The Guardian.
Într-o declarație pe Facebook, poliția a afirmat că rușii au folosit artileria grea într-o zonă rezidențială din districtul Vîșhorod, unde se află satul Novi Petrivtsi.
O clădire de apartamente a fost distrusă, iar alte clădiri din zonă au fost avariate în atac, a mai menționat sursa citată.
⚡️Two-year-old killed, 4 people injured in Russian artillery attack in Novi Petrivtsi village, Kyiv Oblast.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 17, 2022
The March 17 strike destroyed a multistoried building and damaged multiple houses, Kyiv Oblast Police reported.
Photo: Kyiv Oblast Police/Facebook pic.twitter.com/VpA6kRIkDc
Primii supraviețuitori ies de sub dărâmăturile teatrului din Mariupol
ACTUALIZARE 19:20 Aproximativ 130 de persoane au fost salvate deocamdată de sub dărâmăturile Teatrului Dramatic din oraşul ucrainean asediat Mariupol, bombardat miercuri, în timp ce invazia Rusiei în Ucraina a intrat în cea de-a patra săptămână, relatează dpa, potrivit Agerpres.
Autorităţile locale afirmă că nu este încă posibil de estimat numărul potenţialelor victime în ceea ce ele au spus că a fost un atac aerian asupra teatrului, unde se refugiaseră sute de persoane, potrivit Reuters.
Cel puţin 1.000 de persoane se refugiaseră în teatrul din Mariupol, care se află sub asediu de peste două săptămâni, în momentul în care a fost bombardat, a indicat primarul Vadim Boicenko, citat de dpa.
„Unii oamenii ies (de sub dărâmături) în viaţă!”, a reacţionat parlamentarul ucrainean Serhii Taruta într-o postare pe Facebook, după ce echipele de intervenţie au început să dea la o parte molozul. Se pare că multe persoane refugiate în teatru au reuşit să fugă în adăpostul subteran al teatrului înainte ca bomba să cadă peste clădire, ceea ce le-a salvat viaţa.
„Ieri şi astăzi, în pofida bombardamentelor continue, dărâmăturile sunt degajate pe cât posibil, iar oamenii sunt salvaţi. Informaţiile despre victime sunt încă în curs de clarificare”, a precizat Consiliul Municipal într-o declaraţie online despre incidentul de miercuri.
Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc pentru acest incident, partea ucraineană afirmând că a fost un bombardament deliberat al ruşilor, în timp ce forţele ruse au acuzat de atac regimentul naţionalist ucrainean Azov.
Citește și: O mie de luptători ceceni sunt în drum spre Ucraina, transmite liderul cecen Ramzan Kadîrov
Cel puţin 21 de morţi într-un atac rus în apropiere de Harkov
ACTUALIZARE 18:21 Cel puţin 21 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 25 au fost rănite, joi, într-un atac al forţelor ruse, în localitatea Merefa, în apropiere de oraşul asediat Harkov, în estul Ucrainei, a anunţat parchetul regional, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
„Militari ruşi au tras focuri de artilerie în oraşul Merefa din regiunea Harkov în jurul orei 03:30 (03:30 ora României) joi. O şcoală şi un centru cultural au fost distruse. 21 de persoane au fost ucise şi 25 au fost rănite, dintre care 10 sunt în stare gravă”, a anunţat pe Facebook parchetul din regiunea Harkov.
Oraşul Merefa este situat la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de Harkov.
„Operaţiunea de îndepărtare a molozului este în curs de desfăşurare”, potrivit parchetului, care a publicat două fotografii cu clădiri distruse de explozii.
Ministrul turc de externe este la Liov și confirmă că Turcia este gata să găzduiască un summit Putin-Zelenski
ACTUALIZARE 17:30 Ministrul de externe al Turciei, Mevlüt Çavușoğlu, aflat joi la Liov, în vestul Ucrainei, a declarat că președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și liderul rus, Vladimir Putin, s-ar putea întâlni în Turcia, dacă se ajunge la un acord pentru rezolvarea conflictului.
Vorbind alături de Çavușoğlu la o conferință de presă comună, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că a convenit cu omologul său turc să își concentreze eforturile asupra organizării unei întâlniri între Putin și Zelenski, relatează BBC.
„Există posibilitatea ca cei doi lideri să se întâlnească dacă există un teren comun pentru un acord asupra problemelor. Am spus încă de ieri că am fi bucuroși să găzduim o astfel de întâlnire”, a spus ministrul turc de interne.
Kuleba i-a spus lui Çavușoğlu că speră ca Turcia să fie „printre țările” care ar putea servi drept garant al unui eventual acord de pace.
Citește și: Lukaşenko: Dacă nu acceptă să semneze un acord cu Putin, Zelenski va trebui să capituleze
Agenția Spațială Europeană suspendă misiunea comună cu Rusia pe Marte
ACTUALIZARE 17:15 Agenția Spațială Europeană a anunțat joi că a suspendat misiunea ruso-europeană pe Marte din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, relatează CNN.
„Deplângem victimele umane și consecințele tragice ale agresiunii împotriva Ucrainei. Deși recunoaște impactul asupra explorării științifice a spațiului, ESA este pe deplin aliniată cu sancțiunile impuse Rusiei de statele sale membre”, a arătat ESA într-un comunicat.
Citește și: Franţa va oferi Ucrainei un ajutor în valoare de 300 milioane de euro
Arnold Schwarzenegger transmite un mesaj lui Vladimir Putin și poporului rus
ACTUALIZARE 17:10 Arnold Schwarzenegger îi cere lui Vladimir Putin să pună capăt războiului din Ucraina. Într-un filmuleț video de 9 minute, publicat pe Twitter, actorul de la Hollywood a vorbit despre ce îl leagă de Rusia, părerea sa despre război și necesitatea ca acesta să înceteze.
„Iubesc poporul rus. De aceea trebuie să vă spun adevărul. Vă rog să urmăriți și să distribuiți”, este descrierea care însoțește mesajul video al cunoscutului actor.
Arnold Schwarzenegger i s-a adresat direct lui Vladimir Putin. „Tu ai început acest război, tu îl conduci și tot tu îl poți opri. Este ilegal ceea ce faci”, a declarat fostul guvernator al statului California.
Arnold Schwarzenegger, primul star de cinema din Occident care a filmat la Moscova pentru un film, și-a exprimat admirația față de cetățenii ruși care au ieșit în stradă în semn de protest față de invazia rusă în Ucraina. „Lumea v-a văzut curajul. Știm că ați suportat consecințele. Ați fost arestați, închiși și bătuți. Sunteți noii mei eroi”, a spus actorul de la Hollywood în vârstă de 74 de ani.
Citește și: Reuters: Războiul din Ucraina a crescut cererea Europei de armament american
Purtătorul de cuvânt al lui Putin, despre rușii care pleacă din țară din cauza războiului: „Este o purificare”
ACTUALIZARE 17:05 Conflictul din Ucraina dezvăluie cine sunt „trădătorii” în Rusia şi permite o „purificare” a ţării, a declarat joi purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, întărind afirmaţiile acestuia, care se referise la rușii pro-occidentali ca la „sclavi” care „nu pot trăi fără stridii și libertate de gen”.
„În astfel de situaţii, mulţi oameni se arată a fi trădători şi pleacă ei înşişi din viaţa noastră. Unii demisionează, alţii părăsesc ţara. Este o purificare. Alţii încalcă legea şi sunt pedepsiţi pe baza legii”, a declarat joi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, potrivit Agerpres, care preia AFP.
Citiți și: Bogații Rusiei au peste 210 miliarde de dolari ascunși în băncile elvețiene
Nori denși de fum negru, după o serie de bombardamente la Harkov
ACTUALIZARE 17:00 Sunt bombardamente intense la Harkov. Zone întinse din oraș și din împrejurimi sunt acoperite de un fum dens si negru. Din primele informații, ar fi fost vizate depozite de combustibil sau de substanțe chimice din zonă.
Înainte de război, Harkov era cel mai important oraș industrial al Ucrainei și avea o populatie de un milion și jumătate de locuitori.
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
Ambasadorul Ucrainei la București, la 1.000 de zile de la război: Nu putem lăsa Rusia să ajungă la granița României, la gurile Dunării
„Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial”. Avertismentul ministrului de Externe al Ungariei
„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa
Putin l-a felicitat pe Trump „pentru alegerea în funcția de președinte” al SUA
Kievul vrea să recruteze încă 160.000 de soldaţi
Prețurile la carburanți au crescut pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu și din Ucraina. Expert: Urmează și alte scumpiri
Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă
Avertismentul șefului Poliției din R. Moldova după ce Rusia a plătit 130.000 de moldoveni să voteze anti-UE la referendum
Bombardamentele rusești au lovit uriașa piață Barabașova din Harkov, declanșând o serie de incendii, au anunțat ulterior oficiali ai municipalității.
Imaginile care au început să circule pe rețelele sociale arată coloane uriașe de fum negru care se ridică din mai multe părți ale pieței. Fără îndoială, complexul a fost vizat de mai multe proiectile.
Serviciile de urgență au spus că 70 de pompieri au fost chemați să stingă incendiul, care s-au extins la mai multe case din apropiere.
Un pompier a murit în lupta cu flăcările, a anunțat primarul orașului.
Piața - una dintre cele mai mari din lume - se întinde pe o suprafață de 300.000 de metri pătrați, potrivit Ministerului ucrainean de Externe.
Uzbekistanul nu va recunoaște republicile separatiste din Ucraina
ACTUALIZARE 16:50 Uzbekistanul, republică din Asia Centrală având legături strânse cu Moscova, a anunțat joi că nu va recunoaște statele separatiste susținute de Moscova în Ucraina și a îndemnat la o rezolvare pe cale diplomatică a conflictului dintre Rusia și Ucraina. Reuters scrie că aceasta este cea mai puternică declarație anti-război venită până acum din partea foștilor aliați sovietici ai Rusiei.
Niciunul dintre ceilalți aliați ai Rusiei din Asia Centrală care au făcut parte din fosta Uniune Sovietică nu a susținut invazia, deși au fost mai puțin direcți în a se exprima împotriva ei, notează Reuters.
Președintele kazah Kassîm-Jomart Tokayv a declarat săptămâna trecută că „toate țările trebuie să respecte cu strictețe normele și principiile Cartei Națiunilor Unite” și că „trebuie căutate noi căi diplomatice pentru a rezolva situația conflictuală pe cale pașnică”.
Atât Uzbekistanul, cât și Kazahstanul au declarat că vor oferi ajutor umanitar Ucrainei.
SUA vor trimite Ucrainei 100 de drone kamikaze. Acestea pot lovi de la distanţă trupele ruse
ACTUALIZARE 16:40 Statele Unite ale Americii vor trimite Ucrainei 100 de drone kamikaze de tip Switchblade în cadrul ajutorului militar suplimentar de 800 de milioane de dolari, anunţat de către preşedintele Joe Biden, informează Politico.
Switchblade este o aşa-numită „dronă hoinară” sau dronă kamikaze, care poate sta în aer până la 30 de minute deasupra unei anumite zone, până când este direcţionată să atace o ţintă anume, de către un operator care dirijează aparatul de la distanţă.
Drona kamikaze este lansată cu ajutorul unui tub, asemenea unui proiectil de artilerie. Switchblade are un sistem de ghidare prin GPS în timp real. Drona, încărcată cu exploziv, este proiectată să intre direct în ţinta vizată şi să o distrugă.
Olaf Scholz: NATO nu va interveni cu forță militară în Ucraina
ACTUALIZARE 15.33. NATO nu va risca o escaladare a războiului din Ucraina prin intervenția cu forța militară, a declarat joi cancelarul german Olaf Scholz, în cadrul unei conferințe de presă comună la Berlin cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit CNN.
„Datoria principală a alianței este să asigure siguranța tuturor membrilor”, a spus el.
„Soarta oamenilor din Ucraina ne atinge profund”, a spus Scholz în urma unui discurs susținut de președintele ucrainean Volodimir Zelenski în fața parlamentul german. „Putin aduce suferințe oribile și moarte pentru oamenii din Ucraina. Suntem alături de Ucraina”, a continuat acesta.
Scholz a adăugat că Putin poartă singura responsabilitate pentru moartea tinerilor ruși din armată. „Suntem, de asemenea, mișcați că mulți tineri ruși sunt conduși de propria lor conducere într-un război fără sens”, a spus el.
Rusia avertizează că sistemele antiaeriene livrate Ucrainei pot destabiliza situaţia
ACTUALIZARE 14.00. Ministerul de Externe al Rusiei a comunicat joi că furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană pentru Ucraina, aşa cum a solicitat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski miercuri, ar fi un factor destabilizator, care nu ar aduce pacea, transmite Reuters.
Într-un discurs prin videoconferinţă în faţa Congresului SUA, Zelenski le-a cerut parlamentarilor americani să facă mai mult pentru a apăra Ucraina de agresiunea Rusiei şi a insistat din nou asupra impunerii unei zone de interdicţie a zborurilor în spaţiul aerian al ţării sale.
Duminică, premierul slovac Eduard Heger anunţase că NATO ar putea discuta trimiterea din ţara sa în Ucraina a sistemului de apărare antiaeriană S-300, de fabricaţie sovietică.
Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că livrările de astfel de sisteme „categoric nu ar aduce pacea în Ucraina”, iar „pe termen lung, ar putea avea consecinţe mult mai periculoase”.
Rușii au instalat puncte de control pe șoselele din regiunea Kiev
ACTUALIZARE 13.34 Forţele aeropurtate ruse care participă la aşa-numita „operaţiune militară specială” din Ucraina au instalat puncte de control pe şoselele din regiunea ucraineană Kiev, a informat joi Ministerul Apărării rus într-un comunicat, relatează EFE, potrivit Agerpres.
„Unităţile Forţelor Aeropurtate care participă la operaţiunea militară specială au amplasat gărzi şi puncte de control pentru a garanta siguranţa transferului coloanelor militare şi securitatea tranzitării drumurilor pentru populaţia din regiunea Kievului”, a transmis ministerul rus.
În plus, forţele ruse au stabilit puncte de control fortificate la ieşirile din zonele controlate şi în segmentele „cele mai periculoase” de pe aceste şosele.
Ministerul Apărării rus a publicat pe contul său de Telegram un video cu presupusele posturi de control, unde pot fi văzute transporturi blindate ruse, cu litera V de culoare albă pe partea din spate a vehiculelor, militari care verifică maşini, tranşee camuflate pe marginea drumurilor, fortificaţii şi militari de gardă.
Parlamentul Estoniei cere instituirea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei
ACTUALIZARE 13.21. Parlamentul Estoniei a cerut instituirea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei şi a încurajat Uniunea Europeană şi NATO să consolideze alianţa cu această ţară, transmite, joi, Euractiv.
Legislativul eston, care are în componență 101 parlamentari, a adoptat cu 90 de voturi mai multe rezoluţii care subliniază solidaritatea cu Ucraina.
Parlmentul eston solicită „statelor membre ale ONU să adopte imediat măsuri pentru stabilirea unei zone de excludere aeriană în scopul prevenirii victimelor civile în Ucraina”.
Până acum, aceste cereri au rămas fără răspuns, întrucât NATO a evitat să accentueze conflictul început de armata rusă.
De asemenea, parlamentul eston invită „statele membre să sprijine cererea oficială a Ucrainei pentru statutul de ţară candidată la aderarea la UE şi cere acordarea unei foi de parcurs Ucrainei către aderarea la NATO”.
Apelul Estoniei pare tardiv, întrucât participanţii la Summitul UE de la Versailles, desfăşurat săptămâna trecută, au considerat nerealist scenariul unei aderări a Ucrainei la UE printr-o procedură rapidă.
Rusia refuză să se retragă din Ucraina, după decizia Curții de la Haga
ACTUALIZARE 12:43. Rusia a respins decizia Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga, care i-a ordonat să-şi suspende imediat operaţiunile militare în Ucraina. „Nu vom putea ţine cont de această decizie”, a transmis, joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Peskov a subliniat în declarația sa că cele două părţi, Rusia şi Ucraina, trebuie să ajungă la un acord pentru ca decizia să fie pusă în aplicare. "În acest caz, niciun acord nu este posibil", a afirmat reprezentantul Kremlinului.
Ucraina cere Japoniei să-i furnizeze imagini din satelit pentru a se putea lupta cu invadatorii ruși
ACTUALIZARE 12:05 Ucraina cere Japoniei imagini de calitate înaltă din satelit care să ajute armata țării să lupte împotriva invadatorilor ruși, scrie un ziar local nipon, citat de Reuters.
Guvernul japoniei dar și companii private japoneze folosesc sateliți care au capacitatea de a surprinde imagini detaliate și noaptea și ziua, prin nori sau alte elemente care ar obstrucționa vizibilitatea.
Polonia a strâns peste 300 de mărturii ale martorilor într-o anchetă despre crimele de război din Ucraina
ACTUALIZARE 11:57 Procurorii polonezi au adunat peste 300 de declaraţii ale martorilor, în cadrul unei anchete cu privire la crimele de război comise de forţele ruse în Ucraina, a anunţat ministrul justiţiei polonez, Zbigniew Ziobro.
„Au fost deja strânse peste 300 de mărturii şi declaraţii care descriu crime şi fărădelegi specifice care au avut loc în legătură cu atacul Rusiei asupra Ucrainei”, a spus miercuri Zbigniew Ziobro, citat de thenews.pl.
Oamenii care se adăposteau în teatrul din Mariupol încep să fie scoși de sub dărâmături. „Adăpostul antiatomic a rezistat”
ACTUALIZARE 11:51 Oamenii care s-au adăpostit în buncărul teatrului din Mariupol, care a fost lovit miercuri de o bombă rusească, sunt scoși în viață de sub dărâmături, potrivit unui comunicat publicat joi pe Facebook de un oficial local, scrie CNN.
„După o noapte îngrozitoare fără prea multe vești, în sfârșit avem vești bune din Mariupol în acestă dimineața. Adăpostul antiatomic al teatrului a rezistat. Dărâmăturile încep să fie curățate. Oamenii ies vii”, a scris Serghei Taruta.
Zelenski a făcut referire la Zidul Berlinului în discursul său din Bundestag
ACTUALIZARE 11:22. „În mijlocul Europei se află un zid între libertate și lipsa libertății. Este dificil să supraviețuim fără ajutorul lumii, să apărăm și Ucraina și Europa. Dărâmați acest zid, susțineți fiecare ucrainean, opriți acest război!
Mă adresez dumneavoastră după trei săptămâni de război în Ucraina, după opt ani de război în estul țării mele, în Donbas. Mă adresez dumneavoastră când Rusia ne bombardează orașele, distrugând tot ce există în Ucraina – clădiri rezidențiale, spitale, școli, biserici
Mă adresez dumneavoastră după ce mii de ucraineni au murit, printre ei și 108 copii. După o mulțime de întâlniri, negocieri, discuții, pași de sprijin, mulți dintre ei amânați. Sancțiunile în mod clar nu sunt suficiente pentru a opri acest război.
Cu fiecare bombă care cade pe teritoriu ucrainean, cu fiecare săptămână în care măsuri pentru pace nu sunt luate, există o viziune a ce s-ar putea întâmpla. Vorbesc și în numele ucrainenilor care au supraviețuit celui de-Al Doilea Război Mondial. După 80 de ani, același lucru se întâmplă din nou.
Soldații noștri apără valorile europene fără sprijinul vostru. E dificil pentru noi să supraviețuim fără ajutorul lumii, ajutor pentru apărarea Ucrainei și a Europei”, a spus Zelenski în fața parlamentarilor germani.
Dmitri Medvedev: Rusia are forţa de a-i pune la punct pe duşmanii conduşi de SUA
ACTUALIZARE 11:20 Rusia are forţa necesară de a-i pune la punct pe duşmanii conduşi de SUA, iar Moscova va dejuca complotul rusofob al Occidentului menit să distrugă Federaţia Rusă, a declarat joi Dmitri Medvedev, fostul președinte rus și unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai lui Vladimir Putin.
Ultimul bilanț al pierderilor provocate trupelor rusești, potrivit armatei Ucrainei
ACTUALIZARE 11:15 Ministerul ucrainean al apărării a afirmat joi dimineață, în ultimul bilanț privind pierderile provocate forțelor de invazie ruse, că a ucis aproximativ 14.000 de soldați din trupele trimise de Vladimir Putin.
Forțele de apărare ucrainene susțin că au distrus:
- 444 de tancuri
- 1.435 de mașini blindate de luptă
- 201 de sisteme de artilerie
- 72 de lansatoare multiple de rachete
- 43 de sisteme antiaeriene
- 86 de avioane de război
- 108 de elicoptere de luptă
- 864 de autovehicule
- 3 nave/șalupe
- 60 de cisterne
- 11 drone
Rusia amenință din nou și spune că ţările care trimit arme Ucrainei îşi creează singure probleme
ACTUALIZARE 10:38 Rusia a avertizat din nou, joi, că ţările care trimit arme Ucrainei, printre care a menţionat Slovacia, îşi creează singure probleme în mod direct. Purtătorul de cuvânt al MAE rus a comentat informaţiile cu privire la faptul că Bratislava ar fi autorizat trimiterea în Ucraina a unor sisteme antiaeriene de fabricaţie sovietică.
„Dacă se adoptă această decizie, şi acest lucru este valabil nu doar pentru Slovacia, ci şi pentru alte ţări, îşi creează singure probleme... Îşi creează singure probleme cu mâna lor", a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, pentru canalul de Youtube Soloviov.Live, comentând în acest fel informaţiile din mass-media cu privire la faptul că Bratislava ar fi autorizat trimiterea în Ucraina a unor sisteme antiaeriene de fabricaţie sovietică.
Pe de altă parte, Zaharova a apreciat că deocamdată „nu se poate vorbi despre un proces activ de negocieri" cu Occidentul, fiindcă „pentru moment există doar anumite contacte asupra anumitor probleme care apar".
Ambasadorul chinez la Kiev: China nu va ataca niciodată Ucraina
ACTUALIZARE 10:35 China „nu va ataca niciodată Ucraina”, a dat asigurări ambasadorul Beijingului la Kiev, Fan Xianrong. „China este o țară prietenoasă cu poporul ucrainean”, a continuat acesta, promițând sprijin financiar pentru țara invadată de Rusia.
„China este o țară prietenoasă cu poporul ucrainean. În calitate de ambasador, pot spune în mod responsabil: China va fi întotdeauna o forță de bine pentru Ucraina, atât din punct de vedere economic, cât și politic", a adăugat oficialul chinez.
Zelenski: Este posibil ca Rusia să fi început deja Al Treilea Război Mondial
ACTUALIZARE 10:32. Este posibil ca Rusia să fi început deja Al Treilea Război Mondial, a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu acordat postului NBC News. „Rezultatul invaziei lui Putin în Ucraina nu a fost încă decis, dar este posibil ca tocmai acest lucru să fi deschis calea unui război global", a spus preşedintele ucrainean
„Nimeni nu ştie dacă nu cumva a început deja (al treilea război mondial - n.r.). Şi care este posibilitatea acestui război dacă Ucraina va cădea, în cazul în care Ucraina va cădea? Este foarte greu de spus”, a declarat Zelenski. „Şi am văzut acest lucru acum 80 de ani, când a început cel de-al Doilea Război Mondial. Nimeni nu ar putea prezice când va începe războiul la scară largă”, i-a spus Zelenski lui Lester Holt, prezentatorul emisiunii „NBC Nightly News”, atunci când a fost întrebat dacă a înţeles preocupările preşedintelui Joe Biden de a nu escalada tensiunile cu Moscova sau de a nu o provoca.
Zelenski a mai subliniat că rezultatul acestui război pune în joc „întreaga civilizaţie”.
Viktor Orban spune că se așteaptă la un „val mai mare” de refugiați ucraineni de săptămâna viitoare
ACTUALIZARE 10:30. Ungaria se așteaptă la un „val mai mare” de refugiați ucraineni săptămâna viitoare, a spus joi prim-ministrul Viktor Orban într-un mesaj video pe Facebook.
Premierul ungar, care a vizitat, miercuri seara, punctul de frontieră Csengersima dintre Ungaria şi România (Petea), a precizat că săptămâna viitoare vor fi mobilizaţi mai mulţi grăniceri pentru a gestiona numărul sporit de refugiaţi.
Viktor Orban, al cărui mandat va fi în joc la apropiatele alegeri legislative din 3 aprilie, a făcut aceste remarci într-un context în care intrările de refugiaţi ucraineni în Ungaria au scăzut substanţial săptămâna trecută.
Un nou bilanț al victimelor din Cernihiv
ACTUALIZARE 10:20. În orașul Chernihiv din nordul Ucrainei, 53 de persoane au fost ucise de forțele ruse numai miercuri, a declarat joi guvernatorul regional, Viacheslav Chaus, citat de The Guardian.
Miercuri, cel puțin 10 oameni au fost omorâți în Chernihiv, în timp ce stăteau la coadă la pâine. „Astăzi, forțele ruse au împușcat și ucis 10 oameni care stăteau la coadă pentru pâine la Chernihiv. Astfel de atacuri îngrozitoare trebuie să înceteze. Luăm în considerare toate opțiunile disponibile pentru a asigura tragerea la răspundere pentru orice crimă atroce din Ucraina”, a reacționat ambasada SUA la Kiev pe twitter la scurt timp după atac.
Volodimir Zelenski se adresează Parlamentului german
ACTUALIZARE 10:13. Președintele Volodimir Zelenski se adresează în aceste momente parlamentarilor germani din Bundestag.
Atacuri cibernetice fără precedent asupra site-urilor guvernamentale rusești
ACTUALIZARE 9:52. Site-urile guvernamentale rusești se confruntă cu atacuri cibernetice fără precedent, iar Moscova face eforturi pentru a filtra traficul web străin și a preveni viitoare atacuri.
Guvernul rus și companiile de stat au fost țintite de atacurile cibernetice, ca urmare a invaziei Ucrainei – site-urile Kremlinului, companiei aeriene naționale Aeroflot și băncii Sberbank sunt printre cele care au fost blocate temporare sau au căzut ca urmare a atacurilor din ultimele săptămâni.
Rușii au dispersat protestatari ucraineni cu gaze lacrimogene în orașul ocupat Skadovsk
ACTUALIZARE 9:38. Militarii ruși au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii ucraineni adunați în orașul ocupat Skadovsk. Ucrainenii au manifestat împotriva ocupanților și au cerut eliberarea primarului și altor doi oficiali care au fost răpiți de invadatori.
Trupele ruse l-au reținut pe primarul Alexander Iakolev, pe viceprimarul Alexander Grișcenko și pe secretarul consiliului local, Iuri Paliukha, miercuri dimineață a spus un cetățean ucrainean care a cerut să rămână anonim, conform CNN.
În clipurile video apărute pe rețelele sociale se vede cum rușii trag cu gaze lacrimogene împotriva protestatarilor pașnici care cântau și scandau încercând să obțină eliberarea celor trei oficiali. Ulterior, Iakolev a fost eliberat, dar nu se știe care este soarta celorlalți doi.
Serviciile de informații britanice: Invazia rusă s-a blocat pe toate fronturile
ACTUALIZARE 9:28. Invazia rusă în Ucraina a fost în mare parte oprită pe toate fronturile, forţele ruse suferind în ultimele zile pierderi grele şi avansând foarte puţin la sol, pe mare sau în spaţiul aerian, a anunţat joi Serviciul Militar de Informaţii al Regatului Unit.
Ministerul britanic al Apărării a lansat cel mai recent raport al serviciilor de informații, susținând că invazia rusă a Ucrainei „ stagnează în mare măsură pe toate fronturile”. „Forțele rusești au făcut progrese minime pe uscat, pe mare sau în aer în ultimele zile și continuă să sufere pierderi grele”, se mai arată în raport, citat de The Guardian.
Potrivit acestuia, rezistența ucraineană rămâne fermă și bine coordonată, iar marea majoritate a teritoriului ucrainean, inclusiv toate orașele mari, rămâne în mâinile ucrainenilor.
Forţele Armate Ucrainene: Rusia se concentrează asupra atacurilor aeriene, vizând populaţia civilă
ACTUALIZARE 9:13. Operaţiunile militare „nereuşite” ale Rusiei la sol înseamnă că trupele ruse se concentrează asupra luptelor în spaţiul aerian, vizând infrastructura şi zonele dens populate ale oraşelor ucrainene, au informat Forţele Armate ale Ucrainei într-o postare pe Facebook, notează BBC.
În ciuda atacului aerian, armata ucraineană susţine că trupele câştigă bătălii în aer şi la sol şi precizează că a doborât 10 ţinte aeriene inamice.
În postare se mai menţionează că Rusia acţionează „insidios”, deoarece ţinteşte comunicaţiile online ale Ucrainei şi desfăşoară inclusiv atacuri cibernetice, distruge clădiri ale posturilor TV şi radio şi răspândeşte dezinformare cu privire la invazie.
O navă comercială panameză a fost scufundată de rachete rusești în Marea Neagră
ACTUALIZARE 8:58.O navă comercială sub pavilion panamez a fost scufundată de tiruri de rachete rusești în Marea Neagră, iar alte două vase sunt avariate, a anunţat miercuri şeful Autorităţii maritime din Panama, Noriel Arauz. Echipajele navelor sunt în siguranţă, a precizat acesta.
„Ştim că trei ambarcaţiuni au fost victime ale atacurilor cu rachete ruse. Una dintre aceste nave s-a scufundat, iar celelalte două plutesc, dar au suferit pagube materiale”, a declarat Arauz în faţa presei.
Forţele navale ruse interzic unui număr de 200 până la 300 de nave comerciale ale diferitelor ţări să „iasă din Marea Neagră”, a denunţat şeful Autorităţii maritime panameze.
Zece nave sub pavilion panamez, transportând în special cereale, şi cei aproximativ 150 de membri ai echipajelor lor sunt blocaţi în Marea Neagră.
Panama susţine că are cele mai multe nave înregistrate sub pavilionul său, aproximativ 8.000, reprezentând 17% din flota mondială a marinei comerciale.
Pe 25 februarie, după un prim atac contra unui vas sub pavilion panamez, autorităţile din ţara central-americană au cerut evitarea navigării în apele ucrainene şi ruse din Marea Neagră şi Marea Azov.
Premierul Poloniei îndeamnă liderii UE, SUA și UK să se deplaseze la Kiev în semn de solidaritate
ACTUALIZARE 8:50. Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, i-a îndemnat pe liderii ţărilor din Uniunea Europeană, SUA şi Regatul Unit să se deplaseze în capitala Ucrainei în semn de solidaritate pentru ucrainenii care „luptă pentru valorile Europei şi ale lumii occidentale”.
În ediţia de joi a tabloidului german Bild, Morawiecki a spus că preşedintele american Joe Biden, preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul federal german Olaf Scholz, premierul britanic Boris Johnson şi alţi lideri europeni ar trebui să se deplaseze la Kiev, să se uite în ochii femeilor şi copiilor de acolo şi să-i ajute să-şi salveze vieţile şi independenţa.
Potrivit lui Morawiecki, ucrainenii luptă în Ucraina pentru valorile Europei şi ale lumii occidentale.
Putin spune că rușii pro-occidentali și cei care îl critică sunt „trădători de țară”
ACTUALIZARE 8:35.Vladimir Putin spune că rușii pro-occidentali care critică invazia sa în Ucraina sunt „trădători de țară”. Dictatorul rus a făcut afirmația în timpul unui discurs televizat, miercuri, relatează CNN.
„Occidentul va încerca să se bazeze pe așa-zisa Coloana 5, pe trădători de țară, pe cei care fac bani aici, dar trăiesc acolo. Și când spun «acolo» nu mă refer în sens geografic, ci pe baza gândurilor lor, a conștiinței lor de sclavi”, a spus Putin.
„Acești oameni nu pot trăi fără stridii și libertate de gen”, a adăugat el.
Referința lui Putin la „Coloana 5” este o trimitere la Războiul Civil Spaniol (1936-1939) și se referă la persoane care lucrează împreună cu inamicul în timpul unui conflict.
Zelenski promite că va reconstrui toate locuințele distruse de invadatorii ruși
ACTUALIZARE 8:00. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promis, joi dimineață, că Ucraina va reconstrui toate locuințele distruse de invadatorii ruși. Într-un mesaj video transmis joi dimineaţa devreme, Zelenski a declarat că oficiali ucraineni lucrează deja la planul de reconstrucţie.
„Indiferent de pagube, sunt încrezător în capacitatea ţării de a reconstrui totul repede”, a spus Zelenski.
Preşedintele ucrainean a apreciat, totodată, că, miercuri, coridoarele umanitare create pentru a evacua civilii nu au funcţionat şi a acuzat forţele ruse că nu au respectat acordul de încetare a focului.
Zelenski a mai menţionat că locuitorii din Mariupol, oraş-port asediat de forţele ruse, care au reuşit să ajungă în oraşul învecinat Berdiansk, sunt transferaţi către Zaporojie.
Japonia a detectat patru nave de război rusești, încărcate cu vehicule militare, îndreptându-se spre Europa
ACTUALIZARE 7:20. Autoritățile din Japonia anunță că patru nave de luptă rusești au fost văzute navigând în apropiere de arhipelagul nipon, îndreptându-se spre vest, cel mai probabil spre Europa.
În fotografiile publicate de ministerul apărării japonez, pe una dintre nave pare că sunt vehicule militare. Autoritățile nipone cred că este posibil ca navele să se îndrepte spre Ucraina.
O clădire rezidențială din Kiev, lovită de rămășițele unei rachete rusești
ACTUALIZARE 7:10. Cel puțin o persoană a murit, iar alte trei au fost rănite după ce rămășițele unei rachete rusești au lovit o clădire rezidențială din Kiev, a anunțat serviciul de urgență ucrainean.
Clădirea a fost lovită în jur de ora locală 5:02, joi dimineață, în districtul Darnițki al capitalei ucrainene, iar pompieri și echipe de ajutor au fost trimise la fața locului.
Oamenii au fost evacuați de la etajele superioare, iar acum operațiunile de salvare se concentrează pe demantelarea structurilor pentru a-i căuta pe cei care ar putea fi lobcați sub dărâmături.
ACTUALIZARE 7:00. Franţa ar considera Rusia responsabilă pentru orice utilizare a armelor chimice sau bacteriologice în războiul din Ucraina, a declarat ministrul de externe francez, Jean-Yves Le Drian, pentru ziarul Le Parisien într-un interviu acordat miercuri.
„Dacă ar avea loc atacuri chimice sau bacteriologice în Ucraina, am şti cine ar fi singurul responsabil pentru ele. Ar fi Rusia”, a declarat Le Drian.
Ministrul francez a spus că o astfel de utilizare a armelor neconvenţionale ar duce la sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei.
„Folosirea mijloacelor neconvenţionale ar constitui o escaladare intolerabilă şi ar duce ca răspuns la sancţiuni economice absolut masive şi radicale, fără tabuuri”, a spus el. Le Drian a refuzat să detalieze natura unor astfel de potenţiale sancţiuni.
ACTUALIZARE 6:50. O întâlnire de urgență a Consiliului de Securitate ONU urmează să aibă loc, joi, pentru a discuta criza umanitară din Ucraina, o criză care devine tot mai gravă cu fiecare oră care trece.
SUA, Marea Britanie, Franța, Irlanda, Norvegia și Albania au cnvocat această întâlnire, susțin surse diplomatice, în urma unei creșteri puternice a bombardamentelor în zone cu civili, din ultimele zile.
Totuși, este foarte probabil ca rezultatele să nu fie prea bune, în condițiile în care Rusia deține președinția Consiliului de Securitate pe luna martie.
Există, de asemenea, informații care arată că se poartă discuții pentru a organiza un discurs al președintelui Volodimi Zelenski la Adunarea Generală a ONU, formată din toate statele membre ale acestei organizații.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News