Live

Live Text Război în Ucraina. Forțele ruse încercuiesc armata ucraineană la Lîsîceansk. SUA oferă un nou ajutor militar de 450 milioane de dolari

Data actualizării: Data publicării:
Imagine din oraşul Severodoneţk, pe care armata rusă încearcă de câteva săptămâni să-l cucerească pentru a obţine controlul regiunii Lugansk. Foto: Profimedia Images

Rușii au reușit să cucerească peste jumătate din orașele din regiunea Donețk, iar forțele ucrainene sunt încercuite de armata rusă la Lîsîceansk. Niciun oraș nu mai este sigur pentru ucrainenii din regiunea separatistă Donețk, deoarece luptele se intensifică, spun oficialii locali. Declarațiile vin în contextul în care Ucraina a primit statut de țară candidată la UE, alături de Republica Moldova, în urma unei decizii istorice a Consiliului European.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Controlul evaluat al teritoriului în regiunea Lugansk la data de 23 spre 24 iunie. Sursă: Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW)

Orașul Severodonețk a căzut, dar cursul războiului nu se va schimba (analiză AFP)

ACTUALIZARE 23:59 Trupele ucrainene se retrag din Severodoneţk şi astfel îşi recunosc de fapt epuizarea în faţa ofensivei trupelor ruse, dar s-ar putea ca acestea din urmă să nu poată exploata momentul dificil al adversarului ca să schimbe cursul războiul, scrie vineri France-Presse, într-o analiză preluată de Agerpres în care sunt citați mai mulţi analişti occidentali.

Aceştia avertizau de mult timp că ploaia de proiectile ruseşti va sfârşi prin a uza moralul, unităţile şi echipamentele armatei ucrainene. Căderea unui oraş, după săptămâni de lupte sângeroase, este, aşadar, ceva logic.

''Unităţile ucrainene sunt epuizate. Ele au înregistrat pierderi teribile, cu batalioane întregi complet neutralizate'', au existat unităţi compuse din 300-400 de soldaţi din care acum mai sunt apţi de luptă doar vreo 20, a declarat un ofiţer superior francez care a vorbit sub condiţia anonimatului.

''Cei care vin ca întăriri ştiu că merg în infern. Asistăm probabil la o fază de basculare a uzurii morale'', adaugă ofiţerul francez, referindu-se la euforia primelor săptămâni ale războiului când ucrainenii au blocat înaintarea rusă în nord şi au forţat Rusia să-şi concentreze ofensiva în estul Ucrainei.

Pierderea Severodoneţkului, evoluţie fundamentală din punct de vedere tactic pentru controlul regiunii Donbas, relevă deopotrivă un eşec al Kievului şi un raport de forţe militare complicat.

O victorie (doar) pentru propaganda rusă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ''aproape că nu mai are oameni pentru a susţine războiul'', spunea mai devreme săptămâna aceasta politologul rus pro-Kremlin Serghei Markov. ''NATO poate trimite enorm de multe arme. Dar NATO se teme să trimită soldaţi'', a adăugat acesta, anticipând atunci o ''cădere'' rapidă a armatei ucrainene la Severodoneţk.

Cucerirea acestui oraş este ''o victorie pentru propaganda rusă'', spune un analist al societăţii britanice de securitate Janes, care temperează însă importanţa strategică a înaintării ruseşti. ''Severodoneţk nu este un pivot (...) Forţele ruse au înregistrat câştiguri şi în alte locuri în ultimele patru zile'', notează sursa menţionată.

Ucrainenii, care nu au renunţat şi la Lisiceansk, oraşul geamăn al Severodoneţkului, nu au motive să anticipeze un progres semnificativ al trupelor ruse, crede Ivan Klyszcz, cercetător la universitatea estonă Tartu. ''Viziunea globală - a unui război de poziţii statice - nu s-a schimbat aproape deloc'', susţine acesta, considerând retragerea ucraineană din Severodoneţk mai degrabă o acţiune tactică.

''Ruşii pot avansa atât timp cât sunt acoperiţi de focul artileriei lor. Altfel, pentru ei este foarte periculos'' să încerce să înainteze, consideră la rândul său Alexander Grinberg, analist la Jerusalem Institute for Security and Strategy (JISS), amintind că armata rusă încearcă să evite contactul direct cu inamicul.

Spargerea frontului şi pătrunderea rapidă ar impune o mobilizare în efective şi echipamente pentru care armata rusă s-ar putea să nu fie capabilă. ''Nu se întrevede nicio soluţie pentru penuria de resurse umane în tabăra rusă. Atât timp cât Moscova nu anunţă o mobilizare generală, înaintarea sa va continua să fie lentă şi războiul prelungit'', explică Alexander Grinberg.

Ce urmează pe frontul de luptă?

Încă de la începutul agresiunii ruse, ucrainenii au ales strategia defensivă, rezistând în unele puncte strategice cheie până la ultimul om, reuşind astfel să încetinească adversarul. Ucrainenii ''trebuie să se apere în profunzime, acceptând să piardă teren în faţă pentru a-şi salva forţele, provocându-le în acelaşi timp ruşilor pierderi grele în oameni şi în timp pentru fiecare kilometru pătrat câştigat'', subliniază colonelul francez Michel Goya.

Prin urmare, zilele care vin ar putea semăna cu cele precedente. ''Fie trupele se îngroapă din nou (în tranşee), fie ruşii îşi limitează acţiunile pentru a lansa ceva mai amplu în august'', crede ofiţerul francez.

Luptele ar mai putea continua totuşi la Severodoneţk, dar trupele ruse vor încerca o încercuire a oraşului Lisiceansk şi vor creşte presiunea asupra oraşelor Bahmut şi Slaviansk, în direcţia fluviului Nipru către vest, spune analistul societăţii Janes.

''Este un moment în mod special dificil pentru Ucraina'', admite Ivan Klyszcz, constatând că ambele tabere sunt obosite şi au probleme logistice. ''Suntem departe de un impas, dar nu mă aştept la schimbări faţă de situaţia actuală: lupte lente şi costisitoare pe toate fronturile'', concluzionează el.

Oficiali ucraineni au confirmat vineri că trupele ruse au ocupat complet şi localitatea Hirske, situată la sud de Lisiceansk, în timp ce Rusia afirmă că a încercuit lângă oraşele Hirske şi Zolote o grupare alcătuită din circa 2.000 de soldaţi ucraineni.

Ucraina ar avea nevoie de 10 ani pentru a-și reface porturile de la Marea Neagră

ACTUALIZARE 23.45 Ucraina ar avea nevoie de un deceniu pentru a reconstrui infrastructura porturilor sale de la Marea Neagră, a căror blocadă de către Rusia împiedică exporturile globale de cereale, a declarat adjunctul ministrului agriculturii din Ucraina.

„Ar fi nevoie de 10 ani de investiții pentru a încerca să construim infrastructura necesară pentru a înlocui această infrastructură portuară din Marea Neagră, pe care o consolidasem timp de aproape 20 de ani, începând cu anul 2000”, a declarat vineri Taras Vîsoțki.

Rutele alternative sunt importante, dar pot transporta doar aproximativ o treime din exporturile Ucrainei, a subliniat el.

De la invazia rusă din februarie, milioane de tone de grâu și alte cereale au rămas blocate în porturile ucrainene, ceea ce a provocat îngrijorarea internațională în legătură cu prețurile alimentelor și cu o foamete în țările care depindeau de exporturile ucrainene. Aliații occidentali ai Ucrainei caută modalități de deblocare a porturilor, în special Odesa, principalul punct de plecare pentru produsele agricole ale țării.

„Fără garanții foarte concrete care să permită navelor să intre și să plece în siguranță nu putem permite astfel de acțiuni”, a punctat Vîsoțki, adăugând că Rusia nu este dispusă să ofere aceste asigurări.

Între timp, aproximativ 20 de milioane de tone de cereale din recolta de anul trecut sunt încă blocate în Ucraina, a spus el. Aceste cereale ar putea fi, totuși, depozitate foarte eficient timp de până la doi ani în condiții adecvate, a precizat oficialul, în condițiile în care se apropie noua recoltă și va exista o criză a spațiilor de depozitare.

„Între 10 și 15% din infrastructura portuară a fost distrusă de rachete din Rusia”, a spus Vysotskiy, referindu-se la o recentă lovitură rusă asupra unuia dintre cele mai mari terminale de cereale din țară, la Mikolaiv.

Vîsoțki a mai spus că Kievul are dovezi că aproximativ o jumătate de milion de tone de cereale au fost furate de ruși din regiunile ocupate. „Am primit dovezi, imagini din satelit, care arată că grânele au fost transportate în Siria”, a spus ministrul adjunct al agriculturii.

Răpiri în masă la Melitopol

ACTUALIZARE 23:00. Primarul din Melitopol, oraș din sud-estul Ucrainei ocupat de ruși, spune că mai mult de 500 de persoane au fost ridicate și duse către destinații necunoscute de forțele ruse în ultimele patru luni. El precizează că astfel de practici au fost reluate săptămâna trecută. 

Ivan Fedorov susține, de asemenea, că forțele ruse au luat cerealele din silozurile orașului.

„În ceea ce privește ultima recoltă, rușii anunță următoarele criterii de recoltare: ei iau fie 50%, fie 70% din recolte. De asemenea, anunță prețul la care sunt dispuși să cumpere - mai puțin de 80 de dolari pe tonă, mult mai puțin decât prețul real. Între timp, doar o singură persoană a fost autorizată de ocupanți să conducă astfel de negocieri și să cumpere grânele”, a declarat el.

70 de rachete lansate asupra Odesei de la începutul invaziei

ACTUALIZARE 22:45 Rusia a lansat 70 de rachete asupra orașului Odesa începând cu 24 februarie, data invaziei ruse, a declarat procuratura regională a orașului-port din sud-vestul țării.

Potrivit procuraturii, majoritatea rachetelor au vizat zone rezidențiale și utilități publice.

Cel puțin 3.000 de delfini au murit în Marea Neagră din cauza războiului, potrivit unui biolog ucrainean

ACTUALIZARE 19:30 Cel puţin trei mii de delfini au murit în Marea Neagră din cauza războiului din Ucraina, a declarat vineri un biolog ucrainean citat de agenţia EFE.

''Spre deosebire de anii anteriori, delfinii mor acum din cauza activităţilor militare în Marea Neagră, din cauza războiului barbar şi fără sens'' al Rusiei, a scris pe Facebook biologul ucrainean Ivan Rusev.

Acesta a mai menţionat că primeşte în continuare informaţii despre moartea delfinilor în zonele de coastă ale României şi Bulgariei, iar concluziile analizelor efectuate pe baza articolelor de presă pe acest subiect din ţările riverane Mării Negre ''nu sunt încurajatoare''.

Dacă anterior delfinii mureau pentru că ajungeau captivi în plasele de pescuit, mai ales în partea de nord-est a Mării Negre, acum ei sunt ucişi cu precădere de activităţile navelor militare.

''Sonarele puternice şi exploziile perturbă delicatul sistem de orientare al animalelor şi aceşti delfini orbi mor de foame, nemaifiind capabili să captureze peşti'', explică cercetătorul ucrainean. În plus, din cauza organismului slăbit delfinii capătă mai uşor boli infecţioase care de asemenea îi ucid.

Lavrov acuză NATO și UE că se pregătesc de război împotriva Rusiei

ACTUALIZARE 18:00 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, aflat într-o vizită în Azerbaidjan, a acuzat Uniunea Europeană şi NATO că îşi unesc forţele pentru a purta război împotriva Rusiei, relatează vineri agenția germană dpa, preluată de Agerpres.

"Avem puţine iluzii că ofensiva actuală antirusă a UE va dispărea cumva sau se va schimba în viitorul previzibil şi - ca să fiu sincer - pe termen lung", a declarat el în cadrul unei vizitei din această fostă republică sovietică, unde există rezerve importante de gaz.

El a făcut o paralelă cu Germania nazistă sub Adolf Hitler, care a raliat alte ţări europene pentru a ataca Uniunea Sovietică la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, potrivit agenţiei ruse Ria Novosti.

"Acum UE, împreună cu NATO, creează împreună o coaliţie modernă pentru luptă şi în cele din urmă pentru un război cu Federaţia Rusă. Vom urmări toate aceste lucruri îndeaproape", a mai spus şeful diplomaţiei ruse.

Despre decizia Consiliului European de a acorda Ucrainei statutul de ţară candidată la aderare, Lavrov a spus că acest lucru nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia pentru că, spre deosebire de NATO, UE nu este o alianţă militară.

Citiți și: Aderarea Moldovei și Ucrainei la UE încurcă diplomația rusă. Maria Zaharova transmite mesaje diferite față de șeful ei, Serghei Lavrov

Ucraina pierde încă un oraș în Luhansk, 2.000 de soldați ucraineni ar fi încercuiți

ACTUALIZARE 17:00 Oficiali ucraineni au confirmat vineri că trupele ruse au ocupat complet localitatea Hirske situată la sud de oraşul important strategic Lisiceansk, în regiunea Luhansk, în timp ce Rusia afirmă că a încercuit circa 2.000 de soldaţi ucraineni în acea zonă, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

După pierderea oraşului Hirske şi a altor câteva aşezări din jurul acestuia şi retragerea deja anunţată a trupelor ucrainene din Severodoneţk, oraşul geamăn al acestuia din urmă, Lisiceansk, ultimul din provincia Luhansk aflat sub control ucrainean, este în pericol de a fi încercuit din trei direcţii de trupele ruse.

''Din păcate, începând de astăzi (...) întregul district Hirske este ocupat'', a declarat şeful administraţiei municipale a acestuia, Oleksi Babcenko. ''Mai sunt unele mici lupte pe la periferii, dar inamicul a intrat'', a confirmat oficialul ucrainean.

''Un steag roşu flutură deasupra (sediului) administraţiei municipale'', a spus la rândul său un purtător de cuvânt al acestei administraţii.

În acest timp, Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele sale au încercuit lângă oraşele Hirske şi Zolote o grupare alcătuită din circa 2.000 de soldaţi ucraineni, anunţ pe care purtătorul de cuvânt menţionat anterior a refuzat să-l comenteze.

Trupele ucrainene au început joi retragerea din Severodoneţk, dar această operaţiune ar putea dura mai multe zile, potrivit şefului administraţiei militare locale. După săptămâni de bombardamente ruseşti şi lupte de stradă, armata ucraineană mai controla doar zona industrială a acestui oraş.

Primele lansatoare HIMARS au început să fie folosite în Ucraina

ACTUALIZARE 14:29 Presa ucraineană a publicat imagini cu primele două lansatoare de rachete HIMARS care au început deja să fie folosite pe frontul din Ucraina.

„Activitatea a două lansatoare de rachete HIMARS poate fi deja evaluată pe linia frontului”, se arată într-o postare publicate pe contul de Twitter al publicației Ukraine 24.

„Țara noastră a fost înzestrată cu (sisteme de) rachete capabile să lovească extrem de precis ținte ale Rusiei la o distanță de până la 80 de kilometri. O astfel de rază de acțiune plasează HIMARS în afara razei artileriei ruse, în timp ce (HIMARS) poate amenința direct bateriile de artilerie rusești”, se mai arată în postarea Ukraine 24.

Un oficial impus de ruși în regiunea ucraineană ocupată din Herson a fost ucis într-un atentat cu mașină capcană

ACTUALIZARE 14:15 Un oficial rus a fost ucis, vineri, la Herson, în zona ocupată de armata rusă, într-un atentat cu mașină capcană.

Foto: Ukrinform/ Telegram

Martorii au spus că au auzit mai întâi o explozie, apoi focuri de armă și țipete. Ei mai susțin că în mașină se afla și muniție.

Dmitri Savlucenko a fost numit de ruși șeful departamentului de tineret și sport al regiunii Herson. În plus, era membru al partidului Novaia Rus și membru al unui partid politic interzis în Ucraina.

Rusia spune că Lituania a impus „blocada” Kaliningradului „la ordinul Casei Albe”

ACTUALIZARE 13:47 Ministerul rus de Externe a dat vina pe SUA pentru interdicția impusă de Lituania asupra tranzitului de mărfuri sancționate de UE, care a blocat transportul acestor produse din restul Rusiei înspre exclava Kaliningrad și a sporit tensiunile deja ridicate dintre Moscova și Occident, informează Reuters.

„Așa numitul 'Occident colectiv', la ordinul explicit al Casei Albe, a impus o interdicție a tranzitului feroviar pentru o gamă extinsă de bunuri înspre regiunea Kaliningrad”, a transmis vineri Ministerul de Externe al Rusiei.

Rușii au spus că măsura impusă de Lituania face parte dintr-un tipar „de acțiuni tot mai ostile din partea americanilor” împotriva Rusiei.

Citește continuarea AICI

Reacția Kremlinului după ce Ucraina și R. Moldova au primit statut de candidate la UE

ACTUALIZARE 13:43 Kremlinul spune că decizia şefilor de stat şi de guvern ai Uniunii Europene de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderarea la UE este o „afacere internă a Europei”.

Acesta a fost răspunsul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la întrebările jurnaliștilor. El a adăugat că este „important” pentru Moscova ca „toate aceste procese să nu creeze mai multe probleme Rusiei şi (...) în relaţiile acestor ţări cu Rusia”, relatează AFP, citată de Agerpres.

Peskov a mai spus că speră ca această decizie să nu conducă la o deteriorare a relaţiilor dintre Moscova şi Bruxelles, care în prezent sunt la un nivel atât de scăzut „încât este foarte dificil să fie şi mai mult deteriorate”.

Citește continuarea AICI

Vezi și VIDEO Maia Sandu: Statutul Republicii Moldova de ţară candidată la aderarea în UE este „lumina de la capătul tunelului”

Guvernatorul regiunii Lugansk: trupele ucrainene trebuie să se retragă din Severodonețk

ACTUALIZARE 10:25 Trupele ucrainene trebuie să se retragă din Severodonețk, a declarat vineri guvernatorul regiunii, informează Reuters.

„Să menții pozițiile care au fost făcute praf în ultimele luni, doar de dragul de a rămâne aici, nu are sens”, a declarat Serhii/Serghei Haidai, guvernatorul  ucrainean al regiunii Lugansk.

Haidai a mai adăugat că militarii ucraineni care apără Severodonețkul „au primit deja ordinul de a se muta pe noi poziții”, fără a preciza dacă acest lucru s-a întâmplat deja sau fără a detalia în privința noilor „poziții” pe care trupele Kievului ar urma să le ocupe.

De mai bine de o lună, orașul Severodonețk a devenit epicentrul luptelor din întreaga regiune Donbas. Armata rusă încearcă să cucerească acest oraș vital pentru a obține controlul total asupra regiunii Lugansk.

Severodonețk este supus zilnic bombardamentelor artileriei ruse și, deși au ocupat aproape în întregime orașul, rușii continuă să întâmpine o rezistență puternică din partea apărătorilor ucraineni: cele două armate sunt angajate aici în lupte de stradă violente.

În cazul în care Severodoențkul va cădea, ultima linie de apărare a ucrainenilor în regiunea Lugansk va rămâne orașul-geamăn Lisiceansk, aflat pe celălalt mal al râului Siverski Donețk. Luna trecută, trupele ruse au înregistrat pierderi grele după ce au încercat de mai multe ori să forțeze, fără succes, cursul acestui râu.

Statului Major al Armatei Ucrainei: bilanțul zilnic al pierderilor suferite de ruși în război

ACTUALIZARE 09.48 Rusia a pierdut 34.530 de soldați de la debutul războiului declanșat de Vladimir Putin, cu 100 mai mulți față de ziua precendentă, potrivit Statului Major al Armatei Ucrainei.

Lavrov acuză campania acerbă” a Occidentului în Belarus

ACTUALIZARE 09.20 Protestele din Belarus au fost inspirate de Occident și au făcut  „parte dintr-o campanie acerbă” în care  „se manifesta agonia lumii unipolare”, a declarat ministrul rus al afacerilor externe Serghei Lavrov, într-un interviu pentru postul de televiziune Belarus 1, citat de canalul independent Nexta TV.

Serghei Lavrov a numit protestele împotriva falsificării alegerilor prezidențiale din Belarus din 2020 „un episod neplăcut”.

Consilierul lui Viktor Orban spune că negocierile cu Rusia sunt mai bune decât sancţiunile. „Va sfârşi prost pentru Europa”

ACTUALIZARE 08.50 Uniunea Europeană ar trebui să înceteze adoptarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei şi, în schimb, să facă eforturi pentru încetarea focului şi începerea negocierilor, afirmă consilierul politic al premierului ungar Viktor Orban. El spune că Rusia va supraviețui sancțiunilor, în vreme ce Europa va ieși mai slăbită.

Balazs Orban (fără legături de rudenie cu premierul) a declarat joi, în marja summitului liderilor UE de la Bruxelles, că adoptarea de noi sancţiuni de către UE nu va face decât să afecteze şi mai mult blocul comunitar, în timp ce Rusia va supravieţui.

„La finalul zilei, Europa va fi de partea învinsă a acestui război din cauza problemelor economice. Recomandarea noastră ar fi să oprim procesul de sancţionare”, a declarat Balazs Orban într-un interviu acordat Reuters, potrivit Agerpres.

Ungaria este una dintre cele mai pro-ruse ţări din UE, foarte dependentă de gazul şi petrolul ruseşti. De asemenea, Rusia construieşte un reactor nuclear în Ungaria. Budapesta s-a opus recentului pachet de sancţiuni europene împotriva Moscovei, care includea interzicerea importurilor de petrol şi a reuşit să îşi negocieze exceptarea.

Din China, cu dragoste: De ce l-a sunat Xi pe Putin în ziua în care liderul de la Beijing a împlinit 69 de ani (The Diplomat)

ACTUALIZARE 08.25 Ce a făcut președintele chinez Xi Jinping în ziua în care a împlinit 69 de ani? Sărbătoritul l-a sunat pe „prietenul” său, Vladimir Putin, pentru a îl asigura pe liderul de la Kremlin că relațiile bilaterale au rămas la cel mai înalt nivel în ciuda „turbulențelor și tranformărilor globale”, scrie The Diplomat. Promisiunea lui Xi că îi va oferi lui Putin mai mult sprijin în privința „suveranității și securității” reprezintă o respingere a avertismentelor prin care Occidentul îi cerea Chinei să condamne acțiunile Rusiei dacă nu vrea să-și păteze iremediabil reputația în lume.

Xi nu numai că nu a condamnat acțiunile Moscovei, dar a promis că va extinde coordonarea strategică dintre cele două țări.

Faptul că Xi l-a sunat pe Putin ca să îl asigure că dezvoltarea legăturilor economice, militare și de apărare dintre cele două țări va continua, într-o perioadă în care prezența rusă în Ucraina nu dă niciun semn că s-ar încheia prea curând, îngroapă orice speranță că Beijingul va reevalua relația cu Moscova. Foto: Profimedia Images

Unii din mass-media internațională au spus despre ultima conversație la telefon dintre cei doi lideri, și, de altfel, singura de când Rusia a invadat Ucraina, ca ar fi fost una „reținută”. Aceștia au comparat-o cu declarația făcută de Xi în ziua în care a început Olimpiada de Iarnă de la Beijing în care președintele Chinei spunea că relațiile dintre cele două țări nu cunoaște „nicio limită”.

Cu toate acestea, convorbirea dintre Xi și Putin este foarte semnificativă atunci când luăm în considerare rapoartele conform cărora Beijingul l-ar fi demis pe viceministrul de externe chinez Le Yucheng cu o zi înainte de ziua lui Xi.

Citește continuarea AICI

Rusia vrea să transforme uzina Azovstal în parc de distracții

ACTUALIZARE 08.05 Rusia intenționează să transforme fosta uzină Azovstal, devenită un simbol al rezistenței ultimilor apărători ai Mariupolului, într-un parc industrial sau chiar unul de distracții, informează The Moscow Times.

Vicepremierul rus Marat Kusnulin a declarat că a început deja un proces de reconstrucție a uzinei de la Azovstal, extrem de avariată în urma luptelor din timpul asediului Mariupolului, dar că acest complex industrial nu va fi complet refăcut.

„Nu e nevoie să restaurăm Azovstalul. Zona poate funcționa în continuare ca parc industrial sau zonă de distracții”, a spus oficialul rus la postul TV Rusia 24.

Militari ruși patrulează în incinta fostei uzine Azovstal. Foto: Profimedia Images

Citește continuarea AICI

„Niciun oraș nu mai e sigur în Donețk”

ACTUALIZARE 07.45 Bătălia pentru două orașe cheie din estul Ucrainei, Severodonețk și Lîsîceansk, se îndreaptă către „un punct culminant înfricoșător”, a spus Oleksi Arestovici, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Din informațiile existente, Rusia controlează întregul oraș Severodonețk, cu excepția uzinei chimice Azot.
„Nu există niciun loc, niciun oraș sigur în regiunea Donețk”, deoarece luptele se intensifică, a declarat Pavlo Kirilenko, guvernatorul regiunii, potrivit The Guardian.

„Este extrem de periculos pentru locuitori să rămână în orice loc din regiune”, a precizat el.

SUA oferă Ucrainei un ajutor militar suplimentar de 450 de milioane de dolari

ACTUALIZARE 07.40 Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor militar suplimentar de 450 de milioane de dolari, a anunţat John Kirby, care coordonează comunicarea Casei Albe pe probleme strategice.

Aceasta duce la aproximativ 6,1 miliarde de dolari suma totală a ajutorului militar oferit de Washington Kievului de la invadarea ţării de către Rusia şi la 6,8 miliarde de dolari de când Joe Biden este preşedinte, a spus Kirby, potrivit Agerpres.

Această nouă componentă a asistenţei oferite Ucrainei prevede în special livrarea a patru sisteme Himars (High Mobility Artillery Rocket System), lansatoare de rachete puternice montate pe blindate uşoare.

Armata ucraineană insistă mult asupra necesităţii de a avea acest tip de sisteme, în contextul în care, în prezent, conflictul a intrat într-o nouă fază, mai statică, concentrată pe regiunea Donbas din estul ţării şi în care artileria grea a căpătat un rol mai important.

Noua componentă a asistenţei militare americane mai cuprinde, printre altele, muniţie, 2.000 de arme automate şi bărci de patrulare.

John Kirby a mai spus că partea americană este zilnic în contact cu cea ucraineană cu privire la nevoile militare şi a precizat că Statele Unite îşi proporţionează şi îşi reconfigurează livrările de echipamente pentru ca ajutorul acordat să rămână pertinent.

Zelenski: Moment istoric pentru Ucraina

ACTUALIZARE 07.40 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că este „un moment unic şi istoric”, după ce Ucrainei i-a fost atribuit statutul oficial de candidat la Uniunea Europeană.

Acesta este un moment unic şi istoric în relaţiile dintre Ucraina şi UE”, a scris Zelenski într-o postare pe Twitter, spunând că, în opinia sa, „viitorul Ucrainei se află în UE”.

Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de țări candidate la aderarea la UE. Decizia „istorică” a fost luată în unanimitate joi seara de liderii UE.

Editor : M.D.B. | M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Preţul gazelor atinge cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni după oprirea livrărilor din Rusia către Europa prin Ucraina

Mărturia unui programator rus de origine ucraineană care a încercat să ajungă în România. Cum a fost spionat și săltat de agenții FSB

Slovacia va lua măsuri împotriva Ucrainei pentru că a oprit tranzitul de gaze rusești spre Europa, anunță Robert Fico

Cine este în spatele informației că Bashar al-Assad ar fi fost otrăvit în Rusia și ce se știe până acum

Partenerii noștri