Live Text Război în Ucraina. 20.000 de civili evacuați din Mariupol, sute de ostatici într-un spital. Negocierile continuă miercuri
Este a 20-a zi de război în Ucraina, unde bombardamentele rusești au continuat toată noaptea. Au fost explozii în Harkov, în Kiev și în Sumî. În capitala Kiev, Serviciile de Urgențe spun că au primit apeluri din trei cartiere diferite. În Harkov - al doilea cel mai mare oraș din Ucraina, un incendiu a izbucnit în zona pieței centrale a orașului, după bombardamente puternice. Marți dimineață, consiliul local din Mariupol a anunțat că 2.537 de oameni au murit în oraș. Noi imagini din satelit arată pagubele produse de bombardamente în orașul unde se desfășoară cea mai gravă criză umanitară de până acum din războiul din Ucraina.
Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
O nouă rundă de negocieri miercuri
ACTUALIZARE 23.37 „Contradicţii profunde” persistă în negocierile ruso-ucrainene, care vor continua miercuri, dar un „compromis” este încă posibil, a apreciat marţi un consilier al preşedintelui ucrainean, Mihailo Podoliak.
„Este un proces de negociere complicat şi extrem de laborios. Dar, desigur, un compromis este posibil”, a spus Podoliak pe Twitter.
We'll continue tomorrow. A very difficult and viscous negotiation process. There are fundamental contradictions. But there is certainly room for compromise. During the break, work in subgroups will be continued...
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 15, 2022
Guvernul ucrainean începe să vadă progrese în negocierile sale cu Moscova privind încheierea invaziei Rusiei, a declarat anterior consilierul prezidenţial Ihor Zhovkva, potrivit agenţiei UNIAN, notează Reuters, otrivit Agerpres.
Discuţiile au devenit „mai constructive”, după două zile de negocieri prin videoconferinţă.
„În primele runde, Rusia nu era pregătită să ne asculte poziţia, a dat doar ultimatumuri: ca Ucraina să se predea, depuneţi armele, că preşedintele nostru ar trebui să semneze un act de capitulare”, a spus Shovkva. „Acum, Rusia şi-a schimbat puţin tonul”, a precizat el.
Shovkva a spus că delegaţia ucraineană este „optimistă cu precauţie”, apreciind că un progres ar putea fi obţinut doar de către preşedinţii Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin.
Delegaţiile rusă şi ucraineană au reluat marţi prin videoconferinţă negocierile în încercarea de a găsi un acord care să pună capăt războiului declanşat după invazia Rusiei în Ucraina.
Kievul a transmis luni că va cere din nou Moscovei la aceste negocieri un armistiţiu imediat şi retragerea trupelor ruse, după aproape trei săptămâni de la începutul invaziei ordonate pe 24 februarie de preşedintele rus Vladimir Putin.
20.000 ce civili au plecat din Mariupol
ACTUALIZARE 23.00 Aproximativ 20.000 de persoane au putut părăsească marţi Mariupol, mare oraş-port din sud-estul Ucrainei aflat sub asediul forţelor ruse, folosind un culoar umanitar, a anunţat preşedinţia ucraineană.
„Astăzi, aproximativ 20.000 de persoane au părăsit Mariupol cu maşina folosind un culoar umanitar. Din cele 4.000 de maşini care au părăsit oraşul, 570 au ajuns deja la Zaporojie, la circa 230 de km nord-vest”, a transmis printr-un comunicat adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, Kirilo Timoşenko, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
Anterior, Ucraina a acuzat Rusia că blochează un convoi care încearcă să ducă ajutoare în oraş, potrivit Reuters.
Kirilo Timoşenko a mai spus că numărul total de persoane evacuate marţi din mai multe oraşe din Ucraina prin coridoare umanitare a fost de 29.000.
Biden a semnat legea care alocă un ajutor de 13,6 miliarde de dolari Ucrainei
ACTUALIZARE 22.09 Președintele american Joe Biden a semnat proiectul de lege care prevede un ajutor de 13,6 miliarde de dolari pentru Ucraina, care să o ajute să reziste invaziei Rusiei, relatează CNN.
Ajutorul pentru Ucraina este atașat unei legi care stabilește limite de cheltuieli pentru guvernul federal pentru anul fiscal 2022, care a început în octombrie.
-
Ajutor militar: Aproximativ 6,5 miliarde de dolari, aproape jumătate din pachetul financiar, vor merge către Departamentul de Apărare al SUA, astfel încât acesta să poată desfășura trupe în regiune și să trimită echipamente de apărare în Ucraina. SUA au desfășurat mii de militari în toată Europa, atât înainte, cât și în timpul invaziei Rusiei în Ucraina. Dar trimiterea trupelor la sol în Ucraina, care nu este membră a NATO, este o linie pe care SUA și aliații săi occidentali nu sunt dispuși să o depășească.
Ajutor umanitar: Peste 4 miliarde de dolari vor oferi sprijin umanitar refugiaților care fug din Ucraina și persoanelor strămutate în Ucraina, precum și asistență alimentară de urgență, asistență medicală și sprijin urgent comunităților vulnerabile din regiune. - Ajutor economic: pachetul va oferi aproape 1,8 miliarde de dolari pentru a răspunde nevoilor economice ale Ucrainei și țărilor învecinate, cum ar fi problemele legate de securitatea cibernetică și energetică.
Pentagon: Forțele ruse nu au înregistrat niciun avans apreciabil
ACTUALIZARE 21.27 Pentagonul spune că trupele rusești continuă să facă progrese slabe pe teren în Ucraina, la 20 de zile de la începutul invaziei, relatează BBC.
Dar mai multe orașe mari sunt lovite de bombardamente puternice, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării.
Convoiul care se deplasează spre Kiev rămâne la aproximativ 20 de km în afara capitalei, unde oficialul a spus că civilii se confruntă din ce în ce mai mult cu atacuri.
Rușii continuă să se confrunte cu o rezistență dură în încercarea lor de a lua Harkovul - al doilea oraș ca mărime al Ucrainei - și Nikolaev, un oraș din sud.
Cu toate acestea, forțele invadatoare au izolat Cernihivul în nord și Mariupol în sud-est, deși SUA spun că Ucraina lucrează pentru a menține liniile de comunicare deschise cu liderii locali.
Citește și: Stoltenberg: China trebuie să condamne cu fermitate invazia în Ucraina
Premierii Cehiei, Poloniei și Sloveniei au ajuns la Kiev
ACTUALIZARE 20.58 Premierii Republicii Cehe, Poloniei şi Sloveniei s-au deplasat marţi cu trenul la Kiev pentru a arăta sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina.
Cei trei urmează să se întâlnească cu președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, la Kiev, relatează presa cehă.
Aceștia intenționează să prezinte un pachet larg de sprijin pentru Ucraina, în timpul călătoriei simbolice care are scopul de a arăta solidaritatea europeană cu poporul ucrainean.
Zelenski: Aproape 100 de copii au murit în invazia rusă în Ucraina
ACTUALIZARE 20.43 Aproape 100 de copii au murit în invazia Ucrainei de către Rusia, a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o videoconferinţă cu parlamentarii canadieni. El a adăugat că oraşul Mariupol a rămas fără mijloace de comunicare şi aproape fără mâncare şi apă.
„Până acum, 97 de copii au murit în timpul acestui război”, a spus Zelenski, potrivit Agerpres.
„Ei distrug totul: complexe memoriale, şcoli, spitale, complexe de locuinţe. Au ucis deja 97 de copii ucraineni. Nu cerem mult. Cerem dreptate, un sprijin real”, a mai spus preşedintele ucrainean.
Mii de oameni au fost evacuați din Sumî
ACTUALIZARE 20.38 Peste 100 de autobuze care transportau câteva mii de civili au părăsit orașul ucrainean asediat Sumî în două convoaie, a anunţat Comitetul Internațional al Crucii Roșii, citat de Reuters.
Orașul este înconjurat de trupe rusești și a fost ținta unor bombardamente și lovituri aeriene mortale în ultimele zile.
Evacuarea este organizată în comun de CICR și Crucea Roșie Ucraineană.
Papa Francisc, invitat de primarul Vitali Kliciko să viziteze Kievul
ACTUALIZARE 20.34 Primarul Kievului, Vitali Kliciko, i-a trimis papei Francisc o scrisoare pentru a-l invita să viziteze oraşul în aceste momente de restrişte după invazia Rusiei, sau, în caz că nu este posibil, să trimită populaţiei un mesaj prin videoconferinţă.
"Credem că prezenţa fizică a liderilor religioşi în Kiev este esenţială pentru a salva vieţi şi a netezi calea spre pace, în ţara noastră, şi în alte locuri", notează primarul în această scrisoare, a cărei primire a fost confirmată de nunţiul (ambasadorul la Vatican), Visvaldas Kulbokas.
Sute de oameni sunt ținuți ostatici într-un spital din Mariupol
ACTUALIZARE 20.30 La câteva zile după un atac mortal asupra unei maternități din orașul Mariupol, din sudul Ucrainei, cel mai mare spital din oraș a fost capturat și 400 de pacienți și angajați sunt tratați ca ostatici, spun oficialii ucraineni.
Guvernatorul regional Pavlo Kirilenko spune că spitalul regional de terapie intensivă a fost aproape distrus zilele trecute, dar personalul a continuat să trateze pacienții la subsol.
„Rușii au forțat 400 de oameni din casele din apropiere să vină la spitalul nostru. Nu putem pleca”, a spus un angajat al spitalului.
Ucraina raportează pierderi „de câteva ori mai mici decât cele ale agresorului”
ACTUALIZARE 19.50 Armata ucraineană a susţinut marţi că a respins ofensive ale trupelor ruse pe mai multe fronturi, inclusiv lângă capitala Kiev, relatează DPA.
Forţele ruse nu au reuşit să treacă de liniile de apărare ucrainene la nord de capitală, potrivit Statului Major al armatei ucrainene. Acesta adaugă că o încercare a inamicului de a prelua oraşul Makarov, la vest de Kiev, de asemenea a eşuat.
Tot potrivit părţii ucrainene, ofensive ruse au fost respinse şi în estul Ucrainei, de exemplu lângă oraşul Lisiceansk, inamicul a suferit pierderi, s-a retras şi a încercat să se stabilească în oraşul Rubijne din apropiere, în regiunea Donbas.
În acest timp, oraşul-port Mariupol este în continuare asediat de trupele ruse şi atacat din mai multe direcţii cu artilerie şi avioane de luptă.
Statul Major al armatei ucrainene consideră că unităţile ruse sunt demoralizate de ritmul lent al înaintării lor şi le acuză că şi-au intensificat bombardamentele asupra zonelor rezidenţiale şi infrastructurilor esenţiale.
„Forţele Armate ale Ucrainei îşi îndeplinesc misiunile. Am oprit agresorul, am desfăşurat o parte din rezerve şi am trecut la contraatac în unele zone”, şi-a lăudat trupele şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnii, într-o postare pe Facebook, în a 20-a zi a războiului.
„Din nefericire, avem pierderi. Dar ele sunt de câteva ori mai mici decât cele ale agresorului”, a adăugat el.
Conform Kievului, peste 13.500 de soldaţi ruşi ar fi fost ucişi de la începutul invaziei.
Toate aceste afirmaţii nu pot fi verificate din surse independente.
Marea Britanie adaugă pe lista de sancţiuni alte 350 de persoane şi entităţi din Rusia
ACTUALIZARE 18.44 Guvernul britanic a anunţat marţi că un număr suplimentar de 350 de persoane şi entităţi din Rusia sunt vizate de sancţiunile adoptate împotriva Rusiei pentru invazia din Ucraina, relatează DPA.
Extinderea listei aduce Marea Britanie în linie cu sancţiunile anunţate deja de Uniunea Europeană.
Anterior, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că salută sancţiunile occidentale, dar că ele „nu sunt suficiente” pentru a pune capăt agresiunii Rusiei, cerând un embargou comercial total.
Citește și: Klaus Iohannis: Nu considerăm că războiul din Ucraina se va extinde în țările NATO
Moscova le interzice lui Joe Biden și Justin Trudeau să intre în Rusia
ACTUALIZARE 18.43 Rusia a impus sancțiuni asupra președintelui american Joe Biden, secretarului de stat Antony Blinken și altor oficiali americani, a anunțat Ministerul rus de Externe, potrivit CNN. Sancțiuni similare au fost impuse și asupra premierului canadian Justin Trudeau.
Un cameraman de la Fox News a fost ucis în Ucraina
ACTUALIZARE 18.42 Un cameraman de la Fox News a fost ucis în Ucraina. Fox News a confirmat faptul că Pierre Zakrzewski a fost omorât luni, în timp ce se afla într-un vehicul și a fost lovit de gloanțe.
Cameramanul Pierre Zakrzewski călătorea cu jurnalistul Benjamin Hall care a fost și el grav rănit.
O notă internă arată că „Pierre a fost un fotograf din zonele de război care a acoperit aproape toate evenimentele internaționale pentru Fox News din Irak până în Afganistan și Siria”, scrie Mediafax.
Zelenski: „Trebuie să faceți mai mult pentru a opri Rusia”
ACTUALIZARE 18.40Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a mulțumit canadienilor pentru sprijinul acordat, dar a cerut din nou o zonă de excludere aeriană. Apelul a fost făcut într-un discurs înregistrat, adresat Parlamentului Canadei, potrivit CNN.
„Știu că susțineți Ucraina. Am fost prieteni cu voi, dar și mi-aș dori să înțelegeți și mi-aș dori să simțiți ceea ce noi simțim în fiecare zi. Vrem să trăim și vrem să fim învingători. Vrem să biruim de dragul vieții”, a spus Zelenski.
2.000 de mașini au putut ieși din Mariupol
ACTUALIZARE 16.30 Aproximativ 2.000 de autovehicule au putut ieşi din Mariupol printr-un coridor umanitar, a anunţat marţi municipalitatea orașului ucrainean, aflat sub asediul forţelor ruse şi al separatiştilor proruşi.
„Alte 2.000 de maşini aşteaptă la ieşirea din oraş”, a adăugat consiliul municipal din Mariupol, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
Autoritățile nu au precizat câte persoane au putut fugi din localitate, unde condiţiile sunt catastrofale după mai multe zile de bombardamente şi asediu.
Numărătoarea a fost făcută la ora locală 14.00 (14.00 ora României).
Luni, 160 vehicule au ieşit in oraş, potrivit aceleiaşi surse, semn că, după o serie de eşecuri în lipsa unei încetări a focului ruso-ucrainene, evacuările s-au accelerat, în vreme ce, în oraş, sute de mii de locuitori suferă de lipsă de apă şi alimente.
Bombardarea de către forţele ruse a unei maternităţi săptămâna trecută a provocat un val de proteste internaţionale.
Coridorul umanitar pe care se deplasează coloanele de vehicule leagă Mariupol de Zaporojie, via Berdiansk, pe o distanţă de circa 270 km.
Situat la circa 55 km de frontiera cu Rusia şi la 85 km de fieful separatist Doneţk, Mariupol este cel mai mare oraş din Donbas aflat încă în mâinile Kievului.
Cucerirea de către forţele ruse a acestui oraş portuar de 450.000 locuitori, situat la Marea Azov, ar fi un punct de cotitură important în invazia declanşată în Ucraina.
Ea ar permite joncţiunea între forţele ruse venite din Crimeea anexată, care au cucerit deja porturile Berdiansk şi Herson, şi trupele separatiste şi ruse din Donbas.
Zelenski: Unele state membre ale NATO sunt hipnotizate de agresiunea Rusiei
ACTUALIZARE 15.50 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat marți, într-un discurs adresat liderilor europeni, că „NATO este cea mai puternică alianță din lume”, însă „unele state membre ale alianței sunt hipnotizate de agresiunea rusă”, relatează BBC.
„Auzim vorbindu-se mult despre al Treilea Război Mondial, că ar putea izbucni dacă NATO închide spațiul aerian al Ucrainei pentru rachetele și avioanele rusești și, ca atare, nu a fost dispusă zona de excludere aeriană care ar fi avut scopuri umanitare”, a declarat el.
„Asta permite armatei ruse să bombardeze orașele pașnice și să arunce în aer blocuri de locuințe, spitale și școli. Patru clădiri cu etaj au fost bombardate în cursul dimineții, zeci de morți”, a continuat Zelenski.
Civili scoși de sub dărâmături în Harkov, în timp ce bombardamentele continuă
ACTUALIZARE 15.09 Civilii din Harkov sunt scoși din clădirile lovite de rachetele rusești, în timp ce bombardamentele continuă.
În imaginile publicate pe rețelele sociale apare o femeie care este scoasă de angajații serviciilor de urgență, în timp ce pe deasupra trec avioane și se aud bombardamente.
❗️In #Kharkiv, #Russian troops began shelling the city right at the time of the evacuation of people pic.twitter.com/Xg280BaGnH
— NEXTA (@nexta_tv) March 15, 2022
Numărul refugiaților din Ucraina a ajuns la 3 milioane
ACTUALIZARE 14.48 Numărul refugiaţilor din Ucraina a ajuns la trei milioane, a comunicat marţi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) printr-un purtător de cuvânt citat de AFP, potrivit Agerpres.
Bilanţul se referă doar la cei care au părăsit ţara după ce a fost invadată de forţele ruse, în 24 februarie, nu şi de cei care s-au strămutat în interiorul graniţelor.
Din totalul respectiv, 1,4 milioane sunt copii, conform datelor UNICEF, iar 157.000 sunt cetăţeni ai altor ţări, a precizat purtătorul de cuvânt Paul Dillon.
Potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi, Polonia a primit cei mai mulţi refugiaţi ucraineni - circa 1,79 milioane. Alte destinaţii spre care se îndreaptă cei care fug din calea războiului sunt Republica Moldova, România şi Ungaria, de unde mulţi trec ulterior în alte ţări.
S-au reluat negocierile ruso-ucrainene, prin videoconferință
ACTUALIZARE 14.31 Un membru al delegației ucrainene, citat de Nexta, spune că au fost reluate negocierile prin videoconferință cu partea rusă. Acestea au fost întrerupte luni, când consilierul președintelui Zelenski anunța că a fost luată o pauză „tehnică”.
⚡️A member of the #Ukrainian delegation Arakhamia announced the resumption of negotiations between Russia and #Ukraine, Ukrainian media write
— NEXTA (@nexta_tv) March 15, 2022
Numărul morților după bombardamentul din Kiev crește la patru
ACTUALIZARE 14.24 Numărul persoanelor ucise în atacurile aeriene asupra capitalei Ucrainei în această dimineață a crescut la patru, a declarat primarul Kievului.
Mai multe racehte rusești au lovit un cartier rezidențial din Kiev, marți dimineață, un bloc cu 15 etaje fiind cuprins de flăcări.
Serviciile de urgență au declarat anterior că două persoane au murit.
Reuters raportează acum că numărul morților din atacurile aeriene de astăzi a fost actualizat la patru.
Marina Ovsianikova, jurnalista de la postul public din Rusia care a protestat față de invazia din Ucraina, a dispărut
ACTUALIZARE 14.16 La o zi după ce a intrat în cadru în timpul unei emisiuni de știri în direct, purtând o pancartă pe care scria „Nu Războiului”, criticând astfel invazia rusă din Ucraina, Marina Ovsianikova este de negăsit.
Aceasta a fost reținută de poliție imediat după gest, dar avocații grupurilor pentru drepturile omului au declarat pentru The Washington Post că nu o pot localiza pe producătoarea postului tv Pervîi Kanal (Canal 1) , la mai bine de 12 ore după ce a fost reținută.
Forţele ucrainene au respins o nouă ofensivă a trupelor ruse asupra oraşului Mariupol
ACTUALIZARE 14.07 Armata ucraineană a anunţat marți că forţele sale au respins o nouă ofensivă a trupelor ruse asupra oraşului Mariupol, care de mai multe zile este asediat.
Aproximativ 150 de atacatori ruşi au fost ucişi şi două tancuri şi alte câteva vehicule blindate au fost distruse, a precizat Statul Major al forţelor armate ucrainene, potrivit DPA, citată de Agerpres.
UNICEF: La fiecare secundă, un copil din Ucraina devine refugiat
ACTUALIZARE 13.19 La fiecare secundă, un copil din Ucraina devine refugiat, a afirmat marţi Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF), comentând în legătură cu afluxul continuu de persoane care fug din această ţară de la declanşarea invaziei ruse.
Orașul Otîrka din estul Ucrainei a fost transformat în ruine
ACTUALIZARE 12.50. Aflat sub bombardament aproape neîntrerupt, orașul Otîrka din estul Ucrainei a fost transformat în ruine.
Aproape că nu mai există nicio casă întreagă, iar distrugerile masive au fost filmate din dronă.
„Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial”. Avertismentul ministrului de Externe al Ungariei
„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa
Kievul vrea să recruteze încă 160.000 de soldaţi
Prețurile la carburanți au crescut pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu și din Ucraina. Expert: Urmează și alte scumpiri
Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă
Avertismentul șefului Poliției din R. Moldova după ce Rusia a plătit 130.000 de moldoveni să voteze anti-UE la referendum
Alertă de radiații la granița NATO-Rusia
Putin l-a trimis pe Şoigu în Coreea de Nord după arme
„Ce aproape e, miroase a praf de pușcă. Aoleu, ce e aici”. Mărturia unei localnice care a filmat atacul rușilor la granița României
Aeroportul din oraşul Dnipro, distrus de bombardamentele rusești
ACTUALIZARE 11.47 Aeroportul oraşului Dnipro din estul Ucrainei a suferit „distrugeri masive” după două bombardamente ruseşti care au avut loc în noaptea de luni spre marţi, au anunţat autorităţile regionale.
„În timpul nopţii, duşmanul a atacat aeroportul din Dnipro. Două lovituri. Pista de decolare şi aterizare a fost distrusă. Terminalul este avariat. Distrugeri masive”, a scris Valentin Reznikov, guvernatorul regiunii Dnipro, pe Telegram, informează AFP, potrivit Agerpres.
Armata rusă, care a invadat Ucraina la 24 februarie, şi-a concentrat o mare parte din atacuri pe distrugerea instalaţiilor militare, a aerodromurilor şi aeroporturilor, a infrastructurilor şi centrelor industriale.
O nouă interdicție de deplasare în Kiev
ACTUALIZARE 11.40 O nouă interdicție de deplasare intră în vigoare marți în Kiev. Măsura este valabilă de marți la ora 20.00 până joi la ora 07.00. Oamenilor le este interzis să se deplaseze în oraș fără permise speciale.
Ucraina a primit ajutoare medicale în valoare de peste 50 de milioane de dolari
ACTUALIZARE 11.35 De la începerea invaziei ruse, la 24 februarie, Ucraina a primit ajutor umanitar şi îndeosebi livrări de produse medicale în valoare de peste 50 de milioane de dolari, a relatat marţi agenţia ucraineană Ukrinform, care citează un comunicat al agenţiei guvernamentale însărcinată cu primirea acestor ajutoare.
„De la începerea războiului, valoarea estimată a ajutorului umanitar în ceea ce priveşte articole medicale, furnizate de parteneri internaţionali, depăşeşte 50 de milioane de dolari", potrivit comunicatului.
Printre articolele furnizate se numără medicamente şi dispozitive medicale menite să ajute răniţii şi civilii; truse de prim ajutor pentru militari; echipamente medicale precum defibrilatoare, aparate EKG şi scanere mobile pentru radiografii, notează Agerpres.
La sosirea lor, proviziile medicale se distribuie în 31 de depozite regionale, în funcţie de necesităţi, sau se livrează direct spitalelor. Din depozite, produsele sunt trimise spitalelor regionale, inclusiv punctelor critice, imediat ce este posibil, potrivit sursei citate.
Procesele sunt coordonate de Agenţia de Stat pentru Contractări din Ucraina (Medzakupivli), în colaborare cu Ministerul Sănătăţii şi organizaţiile de voluntari.
Șapte morți în bombardamentele rusești din Harkov
ACTUALIZARE 11.15 Cel puţin şapte persoane au murit în timpul bombardamentelor ruseşti din ultimele ore asupra regiunii Harkov, din nord-estul Ucrainei, una dintre cele mai afectate de atacuri de când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, transmite marţi EFE, potrivit Agerpres.
Trei persoane au fost scoase în viaţă de sub dărâmături, potrivit agenţiei Ukrinform.
"Operaţiunile de salvare continuă în cartierele rezidenţiale Kîivski, Şevcenkivski şi Novobavarski, din oraşul Harkov, precum şi în localitatea Izium, din aceeaşi regiune", a informat pe Facebook conducerea serviciilor de urgenţă ucrainene.
Potrivit sursei citate, "trei persoane au fost salvate de sub dărâmături. Şapte cadavre au fost descoperite şi recuperate".
Totodată, Ukrinform a mai relatat că noaptea trecută, în jurul orei locale 23:30 (21:30 GMT), proiectile ruseşti au avariat zone comerciale şi clădiri de locuinţe din cartierul Holodnohirski, din Harkov. Potrivit agenţiei ucrainene, circa 600 de locuinţe, 50 de şcoli şi centre medicale au fost distruse de bombardamentele ruse din această zonă.
Citește și New York Times: Rusia desfășoară un tip de armament misterios în Ucraina
Prim-miniștrii Cehiei, Poloniei și Sloveniei merg la Kiev să se întâlnească cu Zelenski
ACTUALIZARE 11.10 Prim-miniştrii Republicii Cehe, Poloniei şi Sloveniei se vor deplasa marţi la Kiev, pentru o întrevedere cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în calitate de reprezentanţi ai liderilor Uniunii Europene, a anunţat premierul ceh Petr Fiala pe reţele de socializare, informează Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.
Společně s premiérem Polska Mateuszem Morawieckým, vicepremiérem Jarosławem Kaczyńskim a premiérem Slovinska Janezem Janšou jedeme dnes jako představitelé Evropské rady do Kyjeva, abychom se setkali s prezidentem Zelenským a premiérem Shmyhalem.
— Petr Fiala (@P_Fiala) March 15, 2022
Un complex industrial din Sumî, distrus de bombardamentele rusești
ACTUALIZARE 11.02 Armata rusă a bombardat în ultimele ore un complex industrial în zona Şostka, din regiunea Sumî, din nord-estul Ucrainei, făcându-l practic inutilizabil, a transmis marţi, pe contul său de Telegram, şeful administraţiei regionale din Sumî, Dmitro Jiviţki, relatează EFE, potrivit Agerpres.
„Astăzi (luni - n.r.), Şostka a fost bombardată. Instalaţiile industriale, capacităţile de producţie au fost lovite. Depozitele au fost distruse. Din fericire, niciuna dintre aceste companii nu funcţiona în acel moment, şi de aceea sperăm că nu există oameni prinşi sub dărâmături. Dar este imposibil să le refacem şi să le facem să funcţioneze normal. Nu vor putea începe să funcţioneze din nou”, a declarat Jiviţki, citat de agenţia ucraineană Ukrinform.
Citește și Mărturiile tinerilor cu studii care fug de regimul lui Putin. „Îmi iubesc țara, dar urăsc statul”
Rușii spun că au preluat controlul total al regiunii Herson. Marea Britanie avertizează că vor organiza un referendum de independență
ACTUALIZARE 10.48 Ministerul rus al Apărării susține că armata sa a preluat controlul deplin al regiunii Herson din sudul Ucrainei. De asemenea, ministerul Apărării din Marea Britanie a transmis că Rusia ar căuta să însceneze un referendum în Herson, în încercarea de a legitima zona ca fiind o republică secesionistă similară cu Donețk, Lugansk și Crimeea.
Zelenski: Armata rusă a pierdut în Ucraina mai mult decât în cele două războaie cecene
ACTUALIZARE 10.19 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări marţi, într-un mesaj video postat pe contul său de Telegram, că „armata rusă a pierdut în Ucraina mai mult decât în cele două războaie sângeroase care au durat ani de zile în Cecenia”.
Noi imagini din satelit arată dezastrul din Mariupol
ACTUALIZARE 9.55. Noi imagini din satelit arată distrugerile din Mariupol după bombardamente, sate arse și câmpuri pârjolite în apropierea Kievului.
Imaginile au fost făcute publice de Maxar Technologies și arată dezastrul din zonele afectate de bombardamentele din Ucraina, scrie CNN.
La doar 39 de kilometri la nord-vest de Kiev, imaginile din satelit arată că aproape fiecare casă din partea de nord-vest a localității Moschun a suferit daune semnificative. Unele case încă ard, iar câmpurile din jur sunt și ele pârjolite.
Fotografiile făcute luni arată și pagubele din Mariupol. Imaginile din satelit oferă o privire de ansamblu asupra celor mai recente distrugeri din oraș.
Numărul morților după atacul asupra turnului de televiziune din Rivne a crescut la 19
ACTUALIZARE 9.40. Bilanțul deceselor în urma atacului asupra unui turn de televiziune din Rivne, în nordul Ucrainei a ajuns la 19, anunță Sky News.
Guvernatorul Vitalii Kobal a declarat luni că cel puțin nouă persoane au murit în urma atacului, dar că mai sunt încă oameni sub dărâmături. Marți dimineața, a fost anunțat un nou bilanț conform căruia cel puțin 19 persoane au decedat în urma atacului.
Atac militar rus a avut loc luni asupra unui turn de televiziune din apropierea orașului Rivne.
Serviciul de Urgență din Ucraina: Cel puțin 2 oameni au murit în urma bombardamentelor din Kiev
ACTUALIZARE 9.25. Cel puţin două persoane au murit la Kiev în urma bombardării unui imobil rezidenţial, au anunţat serviciile de urgenţă ucrainene. Pe Facebook, serviciile de urgenţă ucrainene au precizat că un atac a vizat o clădire de 15 etaje în cartierul Sviatoşin, în vestul Kievului, declanşând un incendiu important.
"Două trupuri neînsufleţite au fost găsite la faţa locului", au afirmat serviciile de urgenţă, adăugând că au putut salva 27 de persoane. La începutul dimineţii, mai multe persoane aruncau pe ferestre resturi de moloz şi de obiecte din apartamente distruse.
O altă clădire din Osokorky, un cartier aflat lângă centrul capitalei ucrainene, a fost bombardată în jurul orei 6.00. Clădirea cu două etaje a fost cuprinsă de flăcări, însă focul a fost stins rapid.
La scurt timp după acest atac, un bloc cu 10 etaje a fost lovit în Podil, la nord de capitala ucraineană. Primele cinci etaje au fost cuprinse de flăcări, iar mai multe echipaje de pompieri se află acum la fața locului pentru a stinge incendiul. O persoană a fost transportată la spital, au anunțat serviciile de urgență.
Noi sancțuni impuse de Japonia împotriva Rusiei
ACTUALIZARE 9.05 Japonia va îngheța activele a încă 17 ruși, a anunțat marți Ministerul de Finanțe al țării într-un comunicat citat de BBC.
Țintele noilor sancțiuni sunt membrii familiei miliardarului rus Yuri Kovalchuk, parlamentari ruși și oligarhul rus Viktor Vekselberg, potrivit ministerului.
Numărul total al rușilor sancționați de Japonia ajunge astfel la 61.
Imagini din Kiev și Harkov după bombardamentele din ultimele ore
ACTUALIZARE 8.55. Autoritățile ucrainene au făcut publice mai multe imagini cu un bloc de nouă etaje dintr-un cartier din Kiev, cuprins de flăcări după ce a fost bombardat.
Autoritățile nu au precizat dacă au fost înregistrate victime.
Și fațada unei stații de metrou aproape de centrul Kievului a fost deteriorată de explozii.. Stația a fost închisă din cauza pagubelor provocate de explozii.
Увага!
— Kyiv Metro (@kyivmetroalerts) March 15, 2022
Вибуховою хвилею пошкоджено фасад будівлі станції "Лукянівська", та службові приміщення.
Під час руху поїзди не зупинятимуться на станції. pic.twitter.com/BIrSQvII0c
ACTUALIZARE 8.40 Mai multe imagini din Harkov, după bombardamentele din ultimele ore au fost făcute publice pe rețelele sociale.
#Kharkiv after a night of air strikes. pic.twitter.com/j3JBsoXTt3
— NEXTA (@nexta_tv) March 15, 2022
China „nu este parte” a conflictului din Ucraina, transmite ministrul afacerilor externe chinez
ACTUALIZARE 8.20 Şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, a declarat că ţara sa „nu este parte” a războiului din Ucraina după invazia rusă.
Guvernul chinez „nu vrea sancţiuni care să afecteze China”, a declarat ministrul de externe chinez într-o discuţie telefonică purtată cu omologul său spaniol Jose Manuel Albares, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe de la Beijing dat publicităţii marţi, scrie Agerpres. Beijingul respinge sancţiunile în principiu, iar „China are dreptul de a-şi apăra drepturile şi interesele sale legitime”, a spus Wang Yi.
El a calificat conflictul din Ucraina drept „un produs al acumulării şi intensificării contradicţiilor în domeniul securităţii în Europa în decurs de mai mulţi ani”.
O nouă încercare de evacuare a civililor din Sumî
ACTUALIZARE 8.00 „Coridoarele verzi” - pentru evacuarea civililor - vor funcționa astăzi în regiunea Sumî, între orele 09:00 și 21:00, anunță autoritățile din regiune.
Zelenski prelungește legea marțială cu încă 30 de zile
ACTUALIZARE 7.20.Volodimir Zelenski a transmis parlamentului un proiect de lege care vizează prelungirea legii marțiale cu încă 30 de zile începând cu 24 martie.
Zelenskyy extends martial law in #Ukraine for another 30 days pic.twitter.com/x4781hdVJ2
— NEXTA (@nexta_tv) March 14, 2022
Legea marțială se pune în aplicare atunci când o țară se află în tulburări sociale majore, într-o perioadă de criză profundă sau în stare de război.
Explozii puternice în mai multe orașe ucrainene
ACTUALIZARE 7.00. Au fost explozii în Harkov, în Kiev și în Sumî. În capitală, Serviciile de Urgențe spun că au primit apeluri din trei cartiere duferite. Pe rețelele de socializare sunt postate mesaje, în care oamenii spun că pereții caselor au vibrat și că geamurile s-au spart din cauza suflului exploziilor. O clădire rezidențială din Kiev a luat foc. Nu sunt informații despre victime.
У Києві - повітряна тривога, пролунали декілька вибухівhttps://t.co/bHi4gyer98 pic.twitter.com/UWnOEdP70E
— Ukrinform (@UKRINFORM) March 15, 2022
În Harkov - al doilea cel mai mare oraș din Ucraina, un incendiu a izbucnit în zona pieței centrale a orașului, după bombardamente puternice. Au fost postate și noi imagini ale efectelor bombardamentelor din zilele anterioare. În unele dintre acestea se vede Universitatea de Arhitectură, care a fost distrusă.
#Kharkiv was heavily shelled this night. It is the second most populous city in #Ukraine. pic.twitter.com/MUoj0xPI1z
— NEXTA (@nexta_tv) March 15, 2022
Marți dimineață, consiliul local din Mariupol a anunțat că 2.537 de oameni au murit în oraș. Precizarea vine pentru a pune capăt zvonurilor conform cărora efectele atacurilor rusești nu ar fi fost atât de îngrozitoare precum pretind autoritățile din Ucraina.
Zelenski, mesaj pentru ruși: Nu veți câștiga nimic din Ucraina
ACTUALIZARE 6.45. Într-un nou mesaj video publicat în cursul nopții, Volodimir Zeleski a spus că forțele ucrainene au ajutat 3.800 de oameni să fugă din zonele în care se poartă lupte în Lugansk și Kiev. El a susținut că trupele rusești sunt confuze, că militarii fug de pe câmpul de luptă și își abandonează echipamentele.
Zelenski li s-a adresat direct acestora și le-a cerut să se predea.
Zelenski, mesaj în rusă către soldații ruși: „Recruți ruși, ascultați-mă cu mare atenție! Ofițeri ruși, voi ați înțeles deja situația. Nu veți câștiga nimic din Ucraina. Veți lua vieți. Voi sunteți mulți, dar și dintre voi veți muri. Dar de ce să muriți? Pentru ce? Știu că vreți să trăiți.
Ascultăm conversațiile voastre în interceptări, auzim ce credeți cu adevărat despre acest război fără sens, despre această rușine și despre statul vostru. Ascultăm conversațiile pe care le aveți unul cu celălalt. Apelurile către familia de acasă. Auzim tot și tragem concluzii. Știm cine sunțeți.
Prin urmare, vă ofer o alegere. În numele poporului ucrainean, vă dau o șansă. O șansă de a supraviețui. Dacă vă predați forțelor noastre, vă vom trata așa cum ar trebui să fie tratați oamenii - ca oameni, decent. Așa cum nu ați fost tratați de propria voastră armată, într-un fel în care armata voastră nu o tratează pe a noastră. Alegeți!”
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News