Raport FES: Femeile, tot mai atrase de extrema dreaptă
Populismul de extremă dreapta, văzut adesea drept un spectru ideologic ultra-masculin, începe să atragă tot mai multe femei în rândurile suporterilor, arată un studiu, potrivit Deutsche Welle.
Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) şi mişcarea anti-islam Pegida au anunţat un marş comun pentru a protesta faţă de crimele comise de migranţi, după ce două proteste similare s-au soldat cu violenţe duminică şi luni în Germania.
Marşul va începe sâmbătă la orele locale 17:00 (15:00 GMT) în oraşul Chemnitz din estul Germaniei, unde uciderea unui bărbat german - moarte de care sunt acuzaţi un sirian şi un irakian - a alimentat ciocniri între protestatari rivali şi atacuri spontane asupra străinilor.
Conducerea AfD din Saxonia, landul unde au avut loc violenţele, a declarat că marşul de sâmbătă le va permite oamenilor „să-l jelească împreună pe Daniel H şi pe toate victimele multiculturalismului forţat".
Printre suproterii mișcării Pegida se află și un număr semnificativ de femei, detaliu care face parte dintr-o perspectivă statistică mult mai largă, se menționează în raportul realizat de Fundația Friedrich Ebert (FES), afiliată social-democraților germani.
Documentul FES analizează alegătorii populiști de extremă dreapta din Germania, Franța, Grecia, Polonia, Suedia și Ungaria, țări în care autorii raportului au constatat o creștere exponențială a atracției partidelor populiste în rândul femeilor.
De unde această aderență politică?
Chiar dacă partidele populiste au tendința de a propaga o „imagine anacronică” a feminității, asta nu a împiedicat ca 17% dintre femeile din Germania să voteze la ultimele alegeri parlamentare AfD, menționează FES. Același succes în rândul votantelor l-a avut în Polonia și PiS, aflat la guvernare: numărul femeilor l-a depășit în sufragii pe cel al bărbaților la scrutinul din 2015.
Elisa Gutsche, care a coordonat studiul FES, spune că tactica pe care partidele populiste o folosesc pentru a capta voturile femeilor constă într-un exces de promisiuni electorale în sistemul protecției sociale. „Partidele promit că vor majora ajutoarele pentru creșterea copiilor și vor acorda indeminzații pentru promovarea familiilor”, subliniază Gutsche.
Partidul de guvernământ din Polonia, de pildă, a folosit ca magnet electoral inițiativa FAMILIA 500+, care garantează familiilor cu doi copii o plată lunară de 120 de euro pentru fiecare copil până la vârsta de 18 ani.
Elisa Gutsche a menționat că ceea ce i-a atras în special atenția în realizarea raportului a fost că femeile care au votat partide populiste par a fi mai înclinate spre opinii „puternic xenofobe” decât electoratul masculin al acelorași partide. „Cred că femeile simt că se află pe treapta cea mai joasă a societății și că trebuie să concureze împotriva migranților și refugiaților”, este, în opinia expertei FES, o posibilă explicație a acestei tendințe de vot.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News