Raport Amnesty International: Refugiații sirieni care se întorc acasă sunt torturați
Un raport publicat marți de Amnesty International contrazice opiniile unor guverne care susțineau recent că Siria a devenit un loc mai sigur pentru refugiații care au fugit din calea războiului civil din această țară. Organizația neguvernamentală internațională a evidențiat că agenţi ai guvernului sirian au comis încălcări grave ale drepturilor omului împotriva refugiaţilor care s-au întors în Siria între mijlocul lui 2017 şi primăvara lui 2021, scrie Deutsche Welle.
Raportul Amnesty International subliniază că refiguații care intenționează să se întoarcă în Siria se pot confrunta cu arestări, tortură ori dispariții sau violențe sexuale.
„Orice guvern care pretinde că Siria este acum în siguranță ignoră intenționat realitatea oribilă din teren”, se arată în raport.
Marie Forestier, cercetătoare în domeniul drepturilor refugiaților și migranților la Amnesty International, a declarat pentru jurnaliștii germani că „însăși faptul că au fugit din Siria este suficient pentru persoanele care se întorc în țară să fie vizate de autorități și să se afle în pericol”.
Raportul a documentat experiențele a 66 de repatriați, inclusiv 13 copii, care s-au întors în Siria între mijlocul anului 2017 și începutul anului 2021. Cinci dintre aceștia au murit în arest, în timp ce 17 au fost dați dispăruți.
De asemenea, raportul realizat de Amnesty International contrazice poziția unor guverne conform căreia refugiații sirieni se pot întoarce în siguranță în unele părți ale țării lor de origine.
Refugiații care se întorc în Siria sunt vizați de abuzuri ale drepturilor omului
Danemarca și Suedia au început să revoce permisele de ședere ale refugiaților sirieni, susținând că capitala Damasc și regiunile din apropierea acesteia sunt acum în siguranță.
Puțini experți sunt însă de acord cu această evaluare. În timp ce situația privind securitatea s-a stabilizat în zonele controlate de guvern și în multe părți ale Siriei centrale deținute anterior de rebeli ai opoziției, continuă să fie raportate arestări și dispariții forțate. Mai mult, cartiere întregi sunt distruse și mulți oameni nu au case în care să se întoarcă, serviciile de bază, cum ar fi apa și electricitatea, fiind aproape inexistente, conform France 24.
Guvernele din Liban și Turcia, țări care adăpostesc mulți refugiați sirieni, au pus presiune asupra refugiaților care trăiesc în condiții cumplite să se întoarcă acasă. În același timp, raportul Amnesty International subliniază că Turcia a deportat cu forța mii de sirieni înapoi în țara lor, aceasta fiind o dovadă că sentimentul anti-refugiați a crescut într-o țară care în urmă cu câțiva ani și-a deschis frontierele către milioane de sirieni care fugeau de războiul civil.
Raportul a documentat dovezi din partea sirienilor care s-au întors în Siria din Liban, Rukban (zona aridă îndepărtată la granița cu Siria, aproape de nord-estul extrem al Iordaniei, care a devenit o tabără mare de refugiați), Franța, Germania, Turcia, Iordania și Emiratele Arabe Unite.
Refugiații care s-au întors în Siria au intrat în vizorul forțelor de securitate siriene, potrivit raportului. Spre exemplu, o femeie identificată de Amnesty cu pseudonimul Noor, care s-a întors din Liban cu cei doi copii ai săi, a fost reținută de forțele de securitate siriene de frontieră ale lui Bashar al-Assad și abuzată sexual.
Aceasta a declarat pentru Amnesty International că ofițerii i-au spus: „ De ce ai plecat din Siria? Pentru că nu-ți place Bashar al-Assad și nu-ți place țara? Ești teroristă? Vezi că Siria nu este un hotel din care pleci și te întorci când vrei”.
De asemenea, un băiat de 13 ani şi o fată de cinci ani au fost la rândul lor violaţi la un punct de trecere a frontierei, a adăugat Amnesty.
Până acum, după un deceniu de război, revoluția siriană, care a devenit ulterior un război cu implicare internațională, a făcut peste jumătate de milion de victime, dintre care 22.000 copii. 2,1 milioane de civili au fost răniți și au rămas mutilați pe viață, iar 80.000 de civili au murit torturați în închisorile regimului Assad.
Negarea lui Bashar al-Assad
Siria a negat că refugiații care se întorc în țară se confruntă cu torturi sau represalii, iar președintele Bashar al-Assad a declarat că milioane de refugiați au fost obligați să rămână în țările în care s-au refugiat prin „presiune sau intimidare”, statele gazdă ademenindu-i financiar și beneficiind în același timp de ajutor internațional pentru aceștia, notează Reuters.
Guvernul sirian și susținătorul său internațional principal, Rusia, au cerut public refugiaților să se întoarcă acasă și au acuzat țările occidentale că i-au descurajat cu afirmații „false”conform cărora Siria este încă o țară nesigură.
De altfel, Bashar al-Assad a combătut cu succes insurgența împotriva regimului pe care îl conduce, redobândind controlul asupra a 70% din teritoriul țării.
Acesta a obținut un al patrulea mandat de președinte al Siriei în alegerile din luna mai, despre care Occidentul a spus că au fost marcate de fraude. Cu toate acestea, guvernul de la Damasc a spus că scrutinul a arătat că țara funcționează normal, în ciuda războiului din ultimii zece ani.
„Nu îi lăsați pe oameni să se întoarcă în iad”
În raportul său, Amnesty International a cerut guvernelor europene să oprească imediat orice practică care obligă direct sau indirect refugiații să se întoarcă acasă, chiar dacă ciocnirile militare s-au redus.
„Ostilitățile militare s-au redus, dar înclinația guvernului sirian pentru încălcări flagrante ale drepturilor omului nu s-a diminuat”, a subliniat Amnesty International.
De asemenea, organizația a solicitat țărilor vecine Siriei, cum ar fi Liban, Turcia și Iordania, care găzduiesc cea mai mare parte a populației de refugiați sirieni, să îi protejeze pe aceștia de orice întoarcere forțată în Siria, în conformitate cu obligațiile lor internaționale.
Amnesty a precizat că autoritățile siriene au vizat repatriații în Siria pur și simplu pentru că aceștia au fugit inițial din țară, acuzându-i la întoarcere de „trădare” sau „terorism”. În fapt, mărturiile groaznice ale refugiaților vizați de autoritățile siriene după ce s-au întors indică că Siria nu este un loc sigur pentru refugiații care revin în țara de origine.
„Este o încălcare a dreptului internaţional să expulzezi persoane într-o ţară unde ele riscă să fie răpite şi torturate”, a declarat Markus Beeko, directorul Amnesty International din Germania.
Atât Consiliul European, cât și Parlamentul European au emis declarații publice prin care au reiterat faptul că nu există condiții clare pentru întoarcerea voluntară și sigură a refugiaților sirieni în țara lor de origine.
La rândul său, Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiați, UNHCR, a cerut statelor să nu repatrieze cu forța cetățenii sirieni în nicio parte a Siriei, nici măcar în acele zone controlate de guvernul condus de Bashar al-Assad.
Editor : Marco Badea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News