Live

Raport al serviciilor secrete ale SUA: Dacă talibanii revin la putere, puţinele drepturi ale femeilor din Afganistan vor fi anulate

Data actualizării: Data publicării:
Femeie cu burka, pe o stradă din Kabul, Afganistan, 2004. Foto: Getty Images

Multe din progresele făcute în Afganistan în ultimii ani în privinţa drepturilor omului şi ale femeilor vor fi anulate în cazul în care talibanii vor reveni la putere în această ţară, se arată într-un raport întocmit de analişti ai serviciilor de informaţii ale SUA, informează Reuters.

Astfel, în cazul izbucnirii unui război civil după retragerea NATO din Afganistan, război care ar urma să fie câştigat de talibani, este de aşteptat ca aceştia „să întoarcă roata” în ceea ce priveşte practicile din perioada 1996-2001 când talibanii s-au aflat la putere, inclusiv tratamentele brutale la care au fost supuse fetele şi femeile afgane.

„Talibanii rămân consecvenţi în aplicarea politicii lor restrictive referitoare la drepturile femeilor şi este de aşteptat ca multe din progresele făcute în ultimii 20 de ani să fie anulate dacă acest grup revine la putere”, se arată în raportul serviciilor de informaţii americane.

Militanţi talibani. Foto: Getty Images

Raportul, adresat Comunităţii Naţionale de Informaţii a SUA, mai precizează că progresele făcute în ceea ce priveşte drepturile femeilor s-au datorat mai mult presiunilor externe decât sprijinului comunităţilor ori autorităţilor locale.

Înainte să fie alungaţi de la putere în urma invaziei SUA din Afganistan din 2001, talibanii au impus propria lor versiune dură a legii islamice Sharia, prin care au interzis, printre altele, fetelor să meargă la şcoală şi femeilor să lucreze în afara locuinţei. Femeile care nu respectau aceste reguli erau aspru pedepsite, bătute sau umilite în public de către talibani.

Femeie împuşcată şi înjunghiată de talibani pentru că a vrut să se angajeze. Tatăl ei a fost cel care a turnat-o talibanilor

Documentul serviciilor secrete americane arată că astfel de practici au continuat în aceşti ani inclusiv în zonele aflate teoretic sub controlul guvernului afgan şi că „toţi aceşti ani de război au lăsat milioane de femei mutilate, văduve sau în sărăcie”.

Un astfel de exemplu recent este cel al unei femei de 33 de ani din Afganistan care a fost împușcată și înjunghiată în ochi pentru că și-a luat o slujbă. Faptul că lucra în poliție probabil i-a agravat situația, într-o țară în care numele mamelor nici nu apar pe actele de identitate ale copiilor.

Femeia, pe nume Khatera, le-a fost „servită pe tavă” talibanilor chiar de către tatăl ei, care s-a împotrivit mereu dorinței ei de independență.

Atacul asupra ei arată un trend general, spun activiștii pentru drepturile omului - o reacție violentă împotriva femeilor care își iau slujbe, mai ales dacă sunt în zona publică. În cazul particular al tinerei Khatera, faptul că era ofițer de poliție ar fi putut alimenta și mai mult furia talibanilor.

Acest fenomen are mai multe cauze, care se întrepătrund: normele sociale conservatoare din Afganistan și influența tot mai mare pe care o capătă talibanii, în contextul retragerii trupelor SUA din țară, explică activiștii pentru drepturile omului.

Procesul de retragere a trupelor NATO din Afganistan a început la 1 mai 2021, după ce alianţa care grupează 30 de state a fost de acord cu această decizie în cadrul unei reuniuni a miniştrilor apărării şi de externe. Toți militarii din Afganistan urmează a fi retrași până pe 11 septembrie.

Decizia de retragere a trupelor din Afganistan a fost propusă de președintele Statelor Uunite ale Americii, Joe Biden. Data de 11 septembrie 2021 este una simbolică şi va marca 20 de ani de la atentatele în care au fost distruse turnurile gemene din New York, în urma cărora Statele Unite au trimis primele trupe în Afganistan.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Duma de stat de la Moscova a votat scoaterea talibanilor de pe lista organizațiilor interzise. Putin vrea să coopereze cu Afganistanul

Talibanii vor să interzică publicarea imaginilor cu „ființe vii” pe TV. „Legea se aplică în tot Afganistanul”

Rusia va scoate talibanii de pe lista sa cu organizații teroriste. Decizia a fost luată „la cel mai înalt nivel”

Talibanii vor să participe la summitul BRICS, alături de Rusia. Ce este acest grup și cum s-a transformat într-un bloc geopolitic

Partenerii noștri