Live

Rând pe rând, marile orașe ale Europei intră în carantină parțială: "Să spunem lucrurilor pe nume. Situația e gravă"

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Harta Europei se-nroșește, pe măsură ce marile capitale ale continentului anunță noi recorduri uriașe. Franța și Grecia anunță noi restricții dure. Mai bine de două treimi dintre francezi, adică 46 de milioane de oameni, nu mai au voie să iasă din casă între orele 21.00 - 06.00. Interdicția de circulație impusă inițial la Paris și în alte 8 metropole a fost extinsă joi seară la mare parte din teritoriul francez. Capitala Greciei intră la rândul său în carantină pe timpul nopții. Situația a început să se degradeze accentuat și în Spania, Italia și Germania.

Jean Castex, premierul Franței: Să spunem lucrurilor pe nume. Situația e gravă. E gravă în Europa și e gravă în Franța.

Cu peste 41.600 de cazuri COVID-19 depistate într-o singură zi, Franța bifează un record sumbru al pandemiei în Europa. Boala pare de neoprit, deși cele mai multe metropole ale țării sunt în carantină pe timpul nopții și măsuri stricte se aplică pe timpul zilei pe întreg teritoriul.

Jean Castex, premierul Franței: Următoarele săptămâni vor fi foarte dificile. Sistemul nostru sanitar va fi pus la încercare, iar numărul deceselor va continua să crească. Infectații de azi sunt bolnavii internați de mâine și, din păcate, posibil morții de poimâine.

Perspectiva intrării totale în carantină îi sperie pe francezi care, la fel ca toți europenii, duc și povara bolii și pe cea a greutăților economice.

Cetățean francez: Cred că economia a suferit deja foarte mult. Eu, personal, mi-am pierdut locul de muncă din cauza COVID. În mod evident, o nouă intrare în carantină va complica și mai mult lucrurile pentru mulți oameni. Dar dacă numărul infectărilor va continua să crească, nu știu dacă avem de ales.

Noi recorduri ale pandemiei au fost anuntate azi in Spania, aproape 21.000, în Italia, peste 16.000 și in Germania aproape 11.000. Și Grecia intră în rândul țărilor europene care n-au altă soluție decât să impună măsuri de izolare locală în speranța că va stopa creșterea alarmantă a numărului de infectări cu coronavirus. Guvernul a decis să introducă restricții de circulație pe timpul nopții în două dintre cele mai mari orașe ale țării Atena și Salonic. Locuitorii nu vor mai putea ieși din casă în intervalul 00:30 - 05.00.

Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei: Al doilea val e chiar mai periculos. Acum sunt afectate toate grupele de vârstă, dar în special tinerii. Boala își face loc în toate provinciile, orașele și cartierele și ne afectează viața socială, contactele, obiceiurile și felul în care ne petrecem timpul liber.

În zonele unde există o circulație accentuată a virusului, guvernul elen a decis să introducă obligativitatea măștii și afară în toate locurile publice. Premierul a promis că va încerca să evite decretarea carantinei naționale, dar în schimb măsurile introduse individual vor fi mai dure și mai eficiente crede el.

În Belgia, în prezent una dintre cele mai afectate țări europene de evoluția valului doi al pandemiei, fostul premierul al țării Sophie Wilmes a ajuns la terapie intensivă. În prezent ministru de Externe in functie, ea a fost diagnosticată cu COVID-19 la finalul săptămânii trecute, iar de atunci starea ei de sănătate s-a degradat accentuat. Sophie Wilmes a fost la cârma luptei împotriva pandemiei până acum trei săptămâni când a fost numit un alt șef al guvernului de la Bruxelles.

Citește și: Suedia a transmis bătrânilor că nu mai este necesar să se izoleze. Câte cazuri de Covid-19 au fost raportate

Editor : Iulia Iancu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Guvernatorul regiunii de frontieră Belgorod din Rusia a declarat stare de urgență, din cauza atacurilor ucrainene

Un nou studiu arată efectele de lungă durată ale COVID. Oboseala, printre cele mai frecvente afecțiuni

Virusul gripal e cel mai probabil să declanșeze o nouă pandemie. Cercetătorii se tem și de un patogen misterios numit „Boala X”

Polonia a primit, după doi ani de așteptare, primele miliarde de euro din PNRR, după reforme ale guvernului Tusk

Partenerii noștri