Rămășițele a 751 de copii indigeni au fost descoperite la o fostă școală rezidențială din Canada
Liderii populației indigene Cowessess First Nation din Canada spun că au descoperit 751 de morminte nemarcate în locul în care se afla o școală rezidențială, un tip specific de unitate de învățământ folosit în trecut în Canada pentru asimilarea și reprimarea populațiilor native, relatează BBC.
Conform Cowessess, este vorba de „cea mai mare descoperire de morminte nemarcate din Canada, de până acum”. Doar acum câteva săptămâni, rămășițele altor 215 de copii au fost descoperite pe spațiul unei alte astfel de școli, în regiunea Columbia Britanică. La momentul acelei descoperiri, premierul Trudeau a spus: „îmi frânge inima - este o amintire dureroasă a acelui capitol întunecat şi ruşinos din istoria ţării noastre”.
Școlile rezidențiale cu internat au fost folosite de guvernul canadian și autoritățile religioase canadiene în secolele XIX și XX cu scopul de a asimila populațiile indigene din țară.
Între 1863 și 1998, peste 150.00 de copii indigeni au fost luați de la familiile lor și plasați în aceste școli cu internat. În cadrul acestor unități, copiii nu aveau voie să vorbească limbile lor native și erau rupți complet de cultura lor. Mulți dintre ei au fost abuzați și hărțuiți.
O comisie specială lansată în 2008 pentru a documente impactul acestui sistem a descoperit că un număr mare de copii indigeni nu s-au mai întors niciodată la familiile lor. Tot în 2008, guvernul canadian și-a cerut scuze pentru folosirea acestui sistem criminal.
Luna trecută liderii Cowessess au început să cerceteze spațiile fostelor școli rezidențiale cu dispozitive de tip radar pentru a descoperi astfel de morminte nemarcate. Ei au calificat descoperirea drept „oribilă și șocantă”.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News