Galerie Foto Raiduri și percheziții într-o operațiune masivă a poliției germane împotriva activiștilor de mediu. De ce sunt acuzați ecologiștii
Poliția germană a făcut raiduri și percheziții în șapte land-uri în cadrul unei investigații în ce privește activitatea unor activiști de mediu suspectați că au format sau că susțin „grupuri infracționale”, relatează BBC.
Șapte persoane cu vârste între 22 și 38 de ani sunt suspectate că ar fi implicate în activități infracționale ce țin de activismul de mediu. Polițiștii au făcut percheziții inclusiv la locuințe personale ale activiștilor suspectați.
Timp de luni de zile, organizația Letzte Generation (rom.: Ultima Generație) a perturbat traficul în mai multe orașe germane și a protestat în moduri bizare – aruncând cu piure de cartofi în opere de art sau lipindu-se de ziduri și asfalt.
Cancelarul Olaf Scholz a condamnat aceste activități ca fiind „de-a dreptul nebunești”.
În jur de 170 de polițiști au participat la operațiunea de miercuri – au fost percheziționate apartamente personale și alte spații și clădiri din Berlin, Bavaria, Dresda, Hamburg ș.a. Site-ul organizației a fost, de asemenea, închis, iar două conturi bancare au fost înghețate.
Cei șapte suspecți sunt acuzați că au organizat o campanie de colectare de fonduri de cel puțin 1,4 milioane de euro, bani care ar fi urmat să fie folosiți pentru finanțarea de „noi acte infracționale”.
Polițiștii și procurorii germani spun că scopul raidurilor a fost acela de a stabili care este structura organizației.
Letzte Generation a criticat operațiunea polițiștilor folosind chiar cuvintele cancelarului și calificând-o drept „de-a dreptul nebunească”. Reprezentanții organizației au întrebat retoric autoritățile „când vor cerceta și structurile de lobby și când vor confisca banii din combustibili fosili”.
O altă organizație ecologistă, Ende Gelaende, a spus că raidurile țintesc oameni „care încearcă să atragă atenția asupra crizei climatice și față de cei responsabili pentru ea”.
Organizația face proteste transnaționale și are „aripi” în mai multe țări europene
Letzte Generation face campanie pentru impunerea unei limite de viteză de 100 kilometri pe oră, iar săptămâna trecută a blocat 12 străzi din Berlin după ce membrii ei s-au lipit cu adeziv de asfalt sau de mașini. Aceste proteste au provocat furia șoferilor față de protestatari.
Organizația a jucat, de asemenea, un rol central în protestele împotriva extinderii unei mine de cărbune în satul Luetzerath, în ianuarie, acolo unde și Greta Thunberg a fost reținută o scurtă vreme.
În luna octombrie a anului trecut, doi activiști au aruncat cu piure de cartofi pe o pictură a lui Claude Monet la un muzeu din Potsdam, aproape de Berlin, după care s-au lipit cu adeziv de un zid. Proteste similare au fost făcute de membri ai organizației britanice Just Stop Oil.
Letzte Generation nu are, însă, activitate doar în Germania. Doi activiști s-au lipit cu adeziv de o zonă din fața parlamentului austriac, la Viena, miercuri, încălcând o interdicție față de proteste în fața clădirii.
În Italia, trei activiști au fost citați la tribunal, miercuri, după ce s-au lipit cu adeziv de o sculptură antică din muzeul din Vatican, în luna august a anului trecut.
Activiștii de la Ultima Generazione au pictat, de asemenea, Fontana di Trevi din Roma în negru, ca mesaj de protest împotriva folosirii combustibililor fosili.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News