Live

Putin trebuie să mențină Rusia într-o stare „permanentă” de război pentru a rămâne la putere: „Are logica unui lider paranoic”

Data publicării:
Dictatorul rus, Vladimir Putin. Sursa foto: Profimedia Images

Președintele Vladimir Putin trebuie să se asigure că Rusia rămâne într-o stare permanentă de război pentru a-și consolida puterea, potrivit unei noi cărți scrise de Marie Mendras, profesor la Școala de Afaceri Internaționale a Universității Sciences Po din Paris, relatează Business Insider

„Putin are logica unui lider paranoic”, a declarat Mendras luni pentru France 24.

„Omul este în modul sistemului de supraviețuire”, a adăugat Mendras, a cărei ultimă carte despre Rusia, intitulată „La Guerre permanente: Ultime stratégie du Kremlin”, sau „Războiul permanent: strategia supremă a Kremlinului”, a fost lansată săptămâna trecută. Cartea este disponibilă în limba franceză.

Mendras, care a scris mai multe cărți despre Rusia, a declarat că Putin a reușit să se mențină la putere din 1999, când a fost numit prim-ministru al Rusiei de către președintele de atunci, Boris Elțîn, folosind „din ce în ce mai multă violență politică”, precum și conflicte și războaie. Printre acestea se numără cinci războaie în Cecenia, Georgia, Donbas, Siria și Ucraina.

La urma urmei, el era relativ necunoscut înainte de ascensiunea sa neașteptată în fruntea Rusiei în urmă cu peste două decenii.

„El gândește pe termen scurt: „Ce pot să fac pentru a-i teroriza pe toți, astfel încât să accepte dorințele mele și guvernarea mea?”, a declarat ea pentru France 24.

În acest context, este puțin probabil ca în Rusia să aibă loc o revoluție sau o rebeliune majoră, a spus Mendras. „E o dictatură periculoasă”. 

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a declanșat sancțiuni occidentale de amploare împotriva Moscovei, izolându-i economia și slăbind Rusia din punct de vedere diplomatic. „Situația economică și socială nu este bună și nu ar trebui să ne încredem în statisticile oficiale”, a declarat ea. 

Putin încearcă să obțină un al cincilea mandat prezidențial la viitoarele alegeri din Rusia din martie. Liderul rus, în vârstă de 71 de ani, este așteptat să câștige cursa împotriva a trei adversari.

Inamicul politic de lungă durată al lui Putin, Aleksei Navalnîi, a murit subit în închisoare la 16 februarie. De ani de zile, Navalnîi a fost un critic vocal al lui Putin și al regimului său. 

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"A devenit oficial aliatul nostru împotriva României!" Anunțul făcut de presa din Kosovo, la două zile după decizia UEFA

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Duma de Stat rusă a aprobat sume-record pentru apărarea națională în 2025: 40% din cheltuielile totale ale Guvernului

Alegeri prezidențiale 2024. Cum votează românii în zonele de război. Reguli de urmat în cazul unui atac aerian

Președintele Serbiei crede că ne apropiem de dezastru. Aleksandar Vucic: „Îl cunosc bine pe Putin. Nimeni nu blufează”

Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene

Partenerii noștri