Live

Putin nu-și schimbă tonul la adresa Ucrainei: „Era posibil ca regimul pro-nazist de la Kiev să obțină arme de distrugere în masă”

Data actualizării: Data publicării:
Președintele rus Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia își va atinge scopurile în Ucraina și că nu va ceda la ceea ce a numit încercarea Occidentului de a obține supremația globală și dezmembrarea Rusiei. El și-a continuat discursul privind „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei. 

Vladimir Putin a spus că Rusia este gata să discute neutralitatea Ucrainei, după trei săptămâni de război care a ucis mii de oameni și a forțat câteva milioane de ucraineni să-și părăsească gospodăriile.

Într-o videoconferință cu miniștrii guvernului, Putin a mers mai departe decât până acum și a recunoscut că sancțiunile Occidentului provoacă efecte dureroase, dar a insistat că Rusia va rezista loviturilor.

El a mai arătat că ceea Rusia ce numește „operațiune militară specială” se desfășoară „conform planului”, potrivit Reuters.

„Operaţiunea se derulează cu succes, în strictă conformitate cu planurile stabilite”, a afirmat Putin, dând asigurări din nou că Moscova nu are intenţia „de a ocupa” Ucraina.

Putin: „Nu am avut altă opţiune pentru a ne apăra”

Potrivit liderului de la Kremlin, ofensiva a fost declanşată pentru că „toate opţiunile diplomatice” fuseseră „epuizate”.

„Pur şi simplu nu am avut opţiuni pentru a rezolva problema într-un mod paşnic”, a continuat preşedintele rus, care susţine că are „toate motivele să creadă” că, pe teritoriul ucrainean, sunt în dezvoltare „componente ale unor arme biologice”.

El a spus de asemenea că nu a mai putut tolera „anii de intimidare a populaţiei din Donbas”, estul rusofon al Ucrainei, unde Kievul luptă de opt ani cu separatiştii proruşi susţinuţi de Moscova.

Putin mai susţine că Ucraina „se pregătea de un scenariu violent” şi că declanşarea unei ofensive ucrainene împotriva Donbasului şi a Crimeii - peninsula ucraineană anexată în 2014 de Moscova - „nu era decât o chestiune de timp”.

„Nu am avut altă opţiune pentru a ne apăra. Nu vom permite Ucrainei să servească drept cap de pod pentru acţiuni agresive împotriva Rusiei”, a insistat preşedintele rus.

„În ceea ce priveşte tactica operaţiunilor militare, care a fost dezvoltată de Ministerul rus al Apărării şi de Statul Major, aceasta s-a justificat pe deplin”, a afirmat Putin, citat de agenţiile de presă oficiale RIA Novosti şi TASS, potrivit Agerpres.

Putin: „Sunt interese geopolitice ostile”

Tonul său la adresa Occidentului și Ucrainei nu s-a înmuiat deloc, observă Reuters. 

„Într-un viitor previzibil, era posibil ca regimul pro-nazist de la Kiev să obțină arme de distrugere în masă, iar ținta sa ar fi fost Rusia, bineînțeles”, a mai spus Putin. 

El i-a descris pe liderii ucraineni aleși în mod democratic ca neo-naziști care vor să comită genocid împotriva vorbitorilor de limbă din estul țării - declarații pe care Occidentul le denunță ca fiind propagandă de război fără nicio bază reală.

De asemenea, Putin a mai afirmat că țările occidentale vor să transforme Rusia într-o „țară slabă și dependentă; să violeze integritatea ei teritorială; să dezmembreze Rusia într-un mod care se potrivește intereselor lor”. 

„Astfel de demersuri au toate caracteristicile unei agresiuni”, a declarat Vladimir Putin.

Dacă occidentalii cred că Rusia va ceda sau va da înapoi, „nu cunosc istoria poporului nostru”, a mai spus Putin a 21-a zi de război.

„Dincolo de discuțiile ipocrite și de acțiunile de astăzi ale așa-numitei alianțe occidentale, sunt interese geopolitice ostile. Pur și simplu, ei nu-și doresc o Rusia puternică și suverană”.

Putin, despre sancțiunile Occidentului: „Se impun aici paralele cu pogromurile antisemite”

„Occidentul a făcut să cadă masca decenţei şi a început să acţioneze într-un mod odios. Se impun aici paralele cu pogromurile antisemite”, a declarat el în aceeaşi reuniune difuzată de televiziunea rusă, fără să-i pese că acuză de „nazism” regimul de la Kiev condus de evreul Volodimir Zelenski, care prin definiţie nu poate fi nazist.

Disonanţa cognitivă este observată de către experţi occidentali nu doar la Putin, ci şi la propaganda sa şi la mai mult din jumătate din populaţia rusă, care susţine Kremlinul în războiul din Ucraina, conform Meduza.io.

El a mai declarat că Rusia este gata să discute neutralitatea Ucrainei. 

„Chestiunea de principiu pentru țara noastră și viitorul ei - statutul de neutralitate a Ucrainei, demilitarizarea și denazificarea ei - suntem pregătiți să discutăm în cadrul negocierilor.”

Ucraina a anunțat că dorește să negocieze încetarea războiului, dar nu se va preda și nu va accepta ultimatumurile Rusiei.

În cea mai explicită recunoaștere a crizei provocate de sancțiunile occidentale, Putin a spus că inflația și șomajul vor crește și că va fi nevoie de reforme econonice structurale. Dar a promis că va sprijini familiile cu copii.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Scenariile FMI: Când ar putea să se încheie războiul din Ucraina

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius: „Putin ne cunoaște, știe cum să ne deranjeze. Ignorând amenințarea, nu o facem mai mică”

Mesajele soldaților ruși către cei dragi, înainte să moară. „Există deja un munte de cadavre înalt de doi metri, lângă adăpost”

Rusia va inspecta partea ocupată a regiunii Herson din cauza sinuciderilor în rândul militarilor săi, spun partizanii ucraineni

Partenerii noștri