Live

„Putin nu i-a spus lui Xi adevărul”. China și India par să se distanțeze de Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Aparentele schimbări subtile de limbaj folosite de China și India ar putea semnala potențiale schimbări semnificative în dinamica geopolitică din jurul conflictului. Foto: Profimedia Images

Un draft al declarației liderilor G20 după summitul care are loc în Indonezia arată că „majoritatea membrilor au condamnat ferm războiul din Ucraina”. Deși unii observatori consideră că folosirea termenului „majoritatea” are scopul de a exclude aliații lui Putin, India și China, există semne că cele două mari puteri ar putea începe să se distanțeze de invazia lui Putin, scrie Sky News.

Ambele țări au apărat în mod repetat Moscova în timp ce și-au exprimat îngrijorarea față de conflict. Și, deși niciunul dintre liderii celor două mai puteri nu a arătat în mod deschis că își schimbă această poziție, Xi Jinping a transmis totuși un mesaj care pare o critică voalată la adresa acțiunilor Rusiei.

Într-un mesaj în cadrul summitului G20, liderul chinez a avertizat împotriva folosirii alimentelor și energiei ca arme, comentarii care par îndreptate spre Kremlin.

„Trebuie să ne opunem ferm politizării, instrumentalizării și folosirii ca arme a alimentelor și a energiei”, a spus Xi.

Mesajul lui Xi a venit după ce ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a declarat că președintele chinez i-a spus președintelui american Joe Biden că „armele nucleare nu ar trebui folosite și războaiele nucleare nu trebuie purtate” - o remarcă văzută ca o referire la amenințările repetate ale Moscovei.

Între timp, Financial Times a citat un oficial chinez care îl critică implicit pe președintele Rusiei pentru că nu a informat Beijingul despre planul său de a invada Ucraina.

„Putin nu i-a spus lui Xi adevărul”, a spus oficialul chinez.

„Dacă ne-ar fi spus, nu am fi fost într-o poziție atât de incomodă. Aveam peste 6.000 de cetățeni chinezi care locuiau în Ucraina și unii dintre ei au murit în timpul evacuării [deși] nu putem face acest lucru public”, ar fi spus acesta.

De partea cealaltă, prim-ministrul Indiei Narendra Modi deși s-a abținut să condamne direct Rusia, după ce i-a spus lui Putin în septembrie că „era de astăzi nu este o eră a războiului”, a declarat acum la G20 că trebuie găsită „o modalitate de a reveni la calea diplomației pentru încetarea focului în Ucraina”.

Aparentele schimbări subtile de limbaj folosite de China și India ar putea semnala potențiale schimbări semnificative în dinamica geopolitică din jurul conflictului.

Decizia uneia sau ambelor țări de a se distanța mai deschis de Moscova ar reprezenta probleme majore pentru Rusia - lăsând țara aproape complet izolată pe scena mondială, subminând campania militară deja plină de probleme a lui Putin - într-o evoluție care ar crește presiunea asupra liderului de la Kremlin să caute o ieșire din război, notează Sky News.

Totuși, miercuri, ministrul chinez de externe Wang Yi a spus despre Rusia că a arătat o atitudine „rațională” și „responsabilă”, după o discuție cu omologul său Serghei Lavrov, în care cel din urmă i-a spus că poziția Rusiei este că nu ar trebui purtat un război nuclear.

Comentariile lui Wang vin într-un moment în care Beijingul este sub presiunea Statelor Unite și a aliaților săi din Europa pentru a-și folosi „parteneriatul fără limite” cu Moscova pentru a face eforturi pentru încheierea războiului din Ucraina.

China a refuzat să numească războiul o invazie, iar președintele Xi Jinping a cerut Statelor Unite, alianței militare NATO și Uniunii Europene să conducă „dialoguri cuprinzătoare” cu Rusia în legătură cu războiul din Ucraina.

„China a observat că Rusia a reafirmat recent poziția stabilită că „un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată”, ceea ce arată atitudinea rațională și responsabilă a Rusiei”, a declarat Wang, citat de agenția de presă de stat Xinhua, potrivit Reuters.

Wang a mai spus în timpul întâlnirii cu Lavrov că China a fost încântată să vadă că Rusia își manifestă disponibilitatea de a se angaja într-un dialog asupra Ucrainei și că este de acord să reia acordul de export de cereale prin Marea Neagră, potrivit unui comunicat al ministerului chinez de externe.

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Iranul a suferit „o înfrângere mare” în Siria, a recunoscut un general iranian de top: Rusia ne-a sabotat, arunca bombe în deșert

Finlanda va menţine închisă frontiera cu Rusia

Joe Biden pregăteşte noi sancţiuni împotriva Rusiei, înainte ca Donald Trump să-și preia mandatul

Rușii au lansat până acum peste 51.000 de bombe ghidate, unele de până la 3 tone, asupra Ucrainei

Partenerii noștri