Live

Putin le-a cerut liderilor din Kârgâzstan și Tadjikistan să evite luptele. Cel puțin 36 de oameni au murit și 139 sunt răniți

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin (stânga) și președintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon (dreapta), participă la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai. Foto: Profimedia Images

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut apel duminică la Kârgâzstan şi Tadjikistan să evite o „nouă escaladare”, în discuţii telefonice cu preşedinţii celor două foste republici sovietice din Asia Centrală, între care au avut loc confruntări la frontieră în această săptămână, relatează AFP.

„Vladimir Putin a făcut apel la cele două părţi să împiedice o nouă escaladare şi să ia măsuri pentru a rezolva situaţia cât mai repede posibil, iar acest lucru nu trebuie să se facă decât pe căi paşnice şi politico-diplomatice”, se arată într-un comunicat de presă al Kremlinului.

Duminică, într-un nou bilanţ, Kârgâzstanul a precizat că 36 de cetăţeni ai săi au fost ucişi în confruntările de la frontieră din această săptămână cu Tadjikistanul. Bişkekul a mai spus că 139 de persoane au fost rănite, transmite Agerpres.

Duminică dimineaţă, poliţiştii de frontieră kirghizi au indicat totuşi că noaptea a fost „calmă, fără incidente”, menţionând totodată că situaţia a rămas „tensionată” la graniţa din regiunile kirghize Osh şi Batken.

Sâmbătă, secretarul general al ONU Antonio Guterres le-a cerut prin telefon responsabililor ambelor tabere „să favorizeze dialogul pentru o încetare a focului de durată”, a declarat un purtător de cuvânt al Naţiunilor Unite.

Sâmbătă dimineaţă, Ministerul de Interne din Tadjikistan a anunţat că civili au fost ucişi în Tadjikistan în timpul încălcărilor armistiţiului, fără a preciza numărul lor. Tirurile dintre cele două ţări de la începutul acestei săptămâni au provocat deja moartea a doi poliţişti de frontieră tadjici şi au făcut răniţi.

Graniţa dintre Tadjikistan şi Kârgâzstan este scena unor lupte regulate. Aproape jumătate din cei 970 de kilometri de frontieră comună este contestată de la destrămarea URSS, pe fondul tensiunilor legate de accesul la resurse.

În contextul acestor violenţe, cele mai sângeroase de după aprilie 2021, cele două ţări au convenit de urgenţă vineri asupra unui armistiţiu, dar apoi s-au acuzat reciproc că l-au încălcat în mai multe rânduri.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Duma de Stat rusă a aprobat sume-record pentru apărarea națională în 2025: 40% din cheltuielile totale ale Guvernului

Președintele Serbiei crede că ne apropiem de dezastru. Aleksandar Vucic: „Îl cunosc bine pe Putin. Nimeni nu blufează”

Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene

Un general nord-coreean a fost rănit în regiunea Kursk. „Sunt o țintă absolut corectă”

Partenerii noștri