Live

Putin i-a spus lui Erdogan că Rusia ar putea relua acordul pentru cereale, dar doar după ce va investiga atacurile din Sevastopol

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin și Recep Erdogan. Foto: Profimedia Images

Rusia ar putea lua în considerare reluarea unui acord care permite exportul de cereale din porturile ucrainene doar după finalizarea unei anchete privind atacurile cu drone asupra portului naval Sevastopol din Crimeea, i-a spus președintele rus Vladimir Putin omologului său turc Recep Erdogan, într-o convorbire telefonică, potrivit Reuters.

O reluare ar putea fi luată în considerare doar după „o anchetă detaliată a circumstanțelor acestui incident și, de asemenea, după primirea unor garanții reale din partea Kievului privind respectarea strictă a acordurilor de la Istanbul, în special privind neutilizarea coridorului umanitar în scopuri militare”, a precizat Kremlinul într-un comunicat.

Totodată, în timpul discuției cu Erdogan, liderul rus a apreciat drept „necesar” să obţină de la Kiev „garanţii reale privind respectarea strictă a acordurilor de la Istanbul, în special că acest coridor umanitar nu va fi utilizat în scopuri militare”, se mai arată în comunicat, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Rusia a anunţat sâmbătă că îşi „suspendă” participarea în acord, după ce a acuzat Kievul că a vizat într-un atac cu drone flota rusă din Peninsula Crimeea.

Acordul pentru exportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră a fost convenit de Rusia şi Ucraina şi negociat de Turcia şi de Naţiunile Unite în luna iulie pentru a atenua criza alimentară cauzată în parte de invazia rusă în Ucraina, un important producător de cereale, şi de blocada la care îi supune porturile.

Acordul urma să expire la 19 noiembrie, iar analiştii se aşteptau ca Rusia să îi pună piedici pentru a încerca să obţină noi facilităţi pentru sine, în special în regimul sancţiunilor.

ONU anunţă suspendarea tuturor deplasărilor de nave-cargo pe Marea Neagră pentru miercuri

Naţiunile Unite au anunţat marţi seară suspendarea tuturor deplasărilor de nave-cargo via Marea Neagră pentru ziua de miercuri, ca urmare a retragerii Rusiei din acordul care le permitea vaselor să se deplaseze către şi dinspre porturi ucrainene pentru exporturi esenţiale, transmit AFP şi DPA, potrivit Agerpres.

''Delegaţiile ucraineană, turcă şi Naţiunile Unite au convenit să nu planifice nicio mişcare de vase în cadrul Iniţiativei privind cerealele în Marea Neagră pentru mâine (miercuri, 2 noiembrie)'', a declarat Farhan Haq, purtător de cuvânt al ONU, New York.

ONU a subliniat că inspecţiile realizate după ce Rusia şi-a suspendat participarea la acord sunt o ''măsură temporară şi extraordinară''.

La rândul său, Centrul de coordonare comună (JCC) însărcinat cu aplicarea acordului internaţional privind exporturile de cereale ucrainene a anunţat suspendarea oricăror deplasări de cargouri pentru miercuri.

Trei cargouri încărcate cu cereale ieşind din porturi ucrainene s-au alăturat marţi dimineaţă coridorului umanitar, în pofida retragerii temporare a Rusiei din acord.

Aceste deplasări ''fuseseră aprobate de către delegaţiile ucraineană, turcă şi Naţiunile Unite'', a precizat JCC, care a adăugat că ''delegaţia Rusiei a fost informată''.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Negocieri secrete între noii lideri ai Siriei și Kremlin. Ce vor rebelii sirieni de la Putin ca Rusia să își păstreze bazele militare

De ce Bashar al-Assad nu este în siguranță la Moscova, chiar dacă Rusia a fost principalul său aliat

Zelenski ironizează încercările de mediere ale lui Orban: „Cu ce ar putea pune presiune pe Putin? Cu un zâmbet?”

Duma de stat de la Moscova a votat scoaterea talibanilor de pe lista organizațiilor interzise. Putin vrea să coopereze cu Afganistanul

Partenerii noștri