Live

Putin cere măsuri pentru minarea de criptomonede din cauza „creșterii necontrolate” a consumului de energie

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Vladimir Putin, președintele Rusiei / Sursa foto: Profimefdia Images

Preşedintele Vladimir Putin a avertizat miercuri asupra "creşterii necontrolate" a consumului de energie electrică necesară minării criptomonedelor în Rusia. Parlamentul Federației Ruse urmează să se pronunţe în curând asupra unei reglementări stricte a acestui sector aflat în plină expansiune.

Rusia este unul dintre cei mai importanţi producători mondiali, alături de Statele Unite şi Kazahstan, în activitatea de "minare", operaţiune care constă în efectuarea unei serii lungi de calcule având ca rezultat producerea unei unităţi de criptomonedă. Însă aceste calcule necesită echipamente informatice puternice şi implică astfel un consum colosal de energie, notează Agerpres.

"Ce este alarmant? Creşterea necontrolată a consumului de electricitate pentru minare de criptomonede, (care) poate conduce la o penurie de electricitate în anumite regiuni", a avertizat Vladimir Putin la o şedinţă de guvern unde a fost discutat acest subiect.

"Acest lucru a fost deja observat în regiunile (siberiene) Irkuţk, Buriatia, Transbaikalia", a continuat el, considerând că este vorba despre o problemă "acută şi plină de consecinţe" pentru anumite companii şi oraşe.

Potrivit preşedintelui rus, "aproape 1,5% din consumul total de electricitate" al Rusiei este destinat minării de criptomonede, procent care "continuă să crească".

Deputaţii din Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, vor examina pe 23 iulie un proiect de lege privind reglementarea criptomonedelor. Potrivit textului, din care presa rusă a publicat extrase, urmează să fie limitată circulaţia criptomonedelor în Rusia, cu scopul mai ales de a combate operaţiunile de spălare de bani.

Astfel, numai anumite persoane sau companii înregistrate într-un registru special ţinut de autorităţi vor avea dreptul de a efectua operaţiuni cu criptomonede, iar guvernul va putea interzice orice minare de criptomonede într-o regiune anume în cazul unei presiuni prea mari asupra reţelei electrice a acesteia.

Pe de altă parte, Vladimir Putin a mai spus miercuri că doreşte "introducerea rublei digitale pe scară largă" în economie, după mai multe luni de teste.

Această monedă digitală, emisă direct de Banca Centrală a Rusiei (BCR), este văzută de observatori drept una dintre alternativele Moscovei la sistemul global de plăţi SWIFT - din care băncile sale au fost în mare parte excluse prin sancţiunile impuse Rusiei după lansarea invaziei în Ucraina -, care i-ar putea facilita tranzacţiile cu partenerii săi externi.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Magnații imperiului cripto care ar putea avea câștiguri uriașe în era Trump. „Suntem în pragul unei tranziții globale”

Bitcoin a atins un nou record. Cea mai populară criptomonedă din lume a crescut cu peste 50% de la victoria lui Trump

Anchetatorii i-au confiscat criptomonede în valoare de 7 milioane de dolari finanțatorului lui Georgescu, în urma perchezițiilor

Marea Britanie a expus rețele uriașe de spălare de bani folosite de gangsteri și spioni din Rusia. O influenceriță conducea operațiunea

Partenerii noștri