Live

Putin ar putea ataca NATO în „5-8 ani”, avertizează ministrul Apărării din Germania: „Trebuie să reînvăţăm să trăim cu pericolul”

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius. Foto: Profimedia Images

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, spune într-un interviu acordat cotidianului Der Tagesspiegel că statele membre ale Uniunii Europene trebuie să se pregătească în vederea unui război cu Rusia. El şi-a exprimat îngrijorarea faţă de o extindere a războiului din Ucraina, relatează News.ro.

Fostul parlamentar, membru al Partidului Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz, trage un semnal de alarmă cu privire la „ameninţările voalate” ale președintelui rus Vladimir Putin.

„Auzim ameninţări ale Kremlinului aproape zilnic (...). Trebuie să ţinem, aşadar, cont de faptul că Vladimir Putin ar putea ataca într-o bună zi un stat membru NATO. Trebuie să reînvăţăm să trăim cu pericolul”, avertizează el.

În pofida faptului că un atac rus nu pare probabil „pentru moment” în opinia sa, ministrul german îşi avertizează aliaţii europeni cu privire la viitorul conflictului.

„Experţii noştri se aşteaptă, peste cinci-opt ani, la o perioadă în care acest lucru este posibil”, avertizează Pistorius.

El a refuzat să avanseze eventuale scenarii ale unui război direct cu Rusia, însă subliniază că se pregăteşte pentru ceea ce este mai rău, pentru a „afla unde se află deficitele în caz de urgenţă”.

„Trebuie să fim capabili să purtăm un război”, a subliniat Pistorius într-un alt interviu, acordat duminică seara televiziunii germane ZDF Heute.

Aceste declaraţii ale lui Pistorius vin după ce un document al Bundeswehr, publicat recent de către revista Bild, vorbește despre o posibilă escaladare între NATO şi Rusia.

Acest scenariu al Statului Major al Germaniei nu este alarmant în sine, dar apare în contextul unor îngrijorări puternice.

Preşedintele Comitetului Militar al NATO, Rob Bauer, se pregăteşte, la rândul său, de eventualitatea unui război între Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia în următorii 20 de ani.

Bauer a făcut acest anunţ într-o conferinţă de presă, vinerea trecută.

„Ne pregătim de un conflict cu Rusia”, a anunţat el, dar a precizat că un eventual război nu va fi lansat de către NATO.

„Noi nu căutăm să intrăm în conflict, dar dacă ei ne atacă, trebuie să fim pregătiţi”, a subliniat amiralul olandez.

El a dat asigurări că civilii trebuie să se pregătească de un astfel de conflict.

„Trebuie să aveţi apă, un radio şi o lanternă, pentru a fi siguri că supravieţuiţi în primele 36 de ore. Astfel de lucruri sunt simple, dar trebuie să începem de aici”, a îndemnat el, provocând numeroase comentarii pe reţele sociale.

Cu două zile înainte, preşedintele Comitetului Militar al NATO avertiza că „războiul din Ucraina este un conflict critic, care va determina destinul lumii”.

Tensiunile recente între Rusia şi ţările baltice, Polonia şi Republica Moldova i-au pus în alertă, de mai multe săptămâni, pe liderii europeni în privinţa unei extinderi a Războiului din Ucraina.

Polonia - care alocă anul acesta 4% din PIB apărării - este îngrijorată de imprevizibilitatea Rusiei.

Ţările baltice au anunţat în ultimele zile că ridică un sistem de apărare comun la frontiera cu Rusia.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Serie de explozii în locuri publice din Rusia. Principalii suspecți: pensionari, victime ale unor escrocherii

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius: „Putin ne cunoaște, știe cum să ne deranjeze. Ignorând amenințarea, nu o facem mai mică”

Partenerii noștri