Live

Puciștii din Niger acuză Franța că are în plan să atace țara pentru a-l elibera pe președintele arestat

Data actualizării: Data publicării:
Liderul juntei militare din Niger acuză Franța că vrea să atace țara pentru a-l elibera pe președintele arestat. Foto: Profimedia Images

Junta militară din Niger, care a preluat puterea în această țară africană după ce l-a dat jos președintele ales democratic, Mohamed Bazoum, într-o lovitură de stat, susține, luni, că guvernul democratic răsturnat a autorizat Franța să atace țara pentru a-l elibera pe Bazoum din captivitate, relatează Reuters.

Mohamed Bazoum a fost arestat și se află în captivitatea juntei militare după lovitura de stat de săptămâna trecută. Bazoum este închis în palatul prezidențial de miercurea trecută, iar junta a avertizat țările din regiune și puterile occidentale să nu încerce să-l scape din captivitate.

Acuzațiile la adresa Franței au fost făcute la televiziunea de stat de unul dintre puciști, colonelul Amadou Abdramane. El a spus că autorizarea intervenției franceze a fost semnată de ministrul de externe din guvernul răsturnat, Hassoumi Massoudou, care acționa ca premier interimar.

Deși a condamnat lovitura de stat militară și a îndemnat la reînvestirea lui Bazoum ca președinte, Franța nu a anunțat vreo intenție de a interveni militar în Niger.

Rusia pune paie pe foc în Africa

Lovitura de stat din Niger vine după evenimente similare în țările vecine, Mali și Burkina Faso, în ultimii doi ani, toate pe un puternic val de sentimente anti-franceze în fosta Africă Franceză.

Franța a menținut o prezență militară în regiune vreme de un deceniu, într-un efort de a lupta împotriva insurgenței islamiste, însă unii localnici spun că vor ca fosta putere colonială să nu mai intervină în problemele interne ale țărilor lor.

Nigerul a fost un aliat cheie în campaniile occidentale împotriva insurgenților islamiști cu legături cu Al-Qaeda și ISIS, care încearcă să preia controlul zonei Sahel din Africa.

Există inclusiv îngrijorări valide că lovitura de stat face parte din eforturile Rusiei de a-și construi mult doritul imperiu neo-colonial în Africa, acolo unde gruparea de mercenari Wagner și-a făcut de cap ani de zile la ordinul dictatorului Putin.

Susținătorii juntei au ars steaguri franceze și au ars ambasada Franței în capitala Niamey, duminică. Junta a acuzat Franța, într-un alt comunicat, că a deschis focul împotriva protestatarilor și a rănit șase oameni.

De asemenea, și blocul regional al țărilor vest-africane, ECOWAS, a impus sancțiuni economice împotriva juntei și a amenințat cu o intervenție militară dacă guvernul ales democratic nu este readus la putere într-o săptămână.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Opt condamnări în Franţa legate de uciderea unui profesor care a arătat în clasă o caricatură a Profetului Mohamed

„Curajul ei a mișcat lumea întreagă”. Gisele Pelicot, omagiată de președintele Macron și alți politicieni, la finalul procesului

Rusia încearcă să racoleze influenceri folosind tactici ca la alegerile din Moldova și România, acuză guvernul francez

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, condamnat definitiv pentru corupţie şi trafic de influenţă

Partenerii noștri