Live

Proteste fără precedent în Rusia după inundații. Putin le-a promis rușilor rămași pe drumuri un ajutor estimat la 1.000 de euro

Data actualizării: Data publicării:
Inundaţiile devastatoare din Rusia au scos oamenii în stradă în oraşul Orsk din Urali, cel mai afectat. FOTO: Profimedia Images

Inundaţiile devastatoare din Rusia au scos oamenii în stradă în oraşul Orsk din Ural, cel mai afectat.  Câteva sute de ruși s-au adunat în fața primăriei din Orsk să ceară socoteală autorităţilor. După ce două baraje s-au rupt, mii de case au ajuns sub apă și localnicii sunt revoltați. Guvernul regional le-a promis un ajutor între 50.000 și 100.000 de ruble pentru fiecare familie a cărei locuință a fost avariată. Înseamnă până la 1.000 de euro. Înaintea acestor proteste, purtătorul de cuvânt al Kremlinului aprecia că sinistrații suportă "cu stoicism" această încercare.

Inundaţii istorice în Ural şi Siberia de Vest au antrenat luni manifestaţii ale unor locuitori în oraşul Orsk, cel mai afectat de acest dezastrul de o amploare fără precedent de mai multe zeci de ani.

Aceste inundaţii au fost provocate în ultimele zile de ploi puternice în paralel cu o creştere a tempeturii, topirea puternică a zăpezii şi spargerea gheţii care acoperă râuri şi fluvii.

Ministerul rus al Situaţiilor de Urgenţă a anunţat luni dimineaţa că cel puţin 10.000 de clădiri rezidenţiale au fost inundate.

Majoritatea evacuărilor au avut loc în regiunea Orenburg, la frontiera cu Kazahstanul. Peste 6.500 de persoane au fost evacuate, a anunţat luni după-amiaza ministerul.

Al doilea cel mai important oraş din regiune, Orsk, a fost inundat în mare parte după ruperea, vineri seara, a unui dig, în apropierea fluviului Ural, aflat în revărsare. Imagini surprind centrul oraşului şi cartiere pavilionare acoperite de apă. Sute de case au fost inundate până la acoperiş.

”O rușine!”

În acest oraş cu 220.000 de locuitori, oameni s-au adunat luni pentru a cere socoteală aurotităţilor.

Publicaţia locală orsk.ru a difuzat o înregistrare video în care apar câteva sute de persoane adunate în faţa primăriei.

Anterior parchetul regional a avertizat împotriva oricărei adunări ilegale, în contextul în care este în vigoare starea de urgenţă, ameninţând cu proceduri judiciare.

”O ruşine! O ruşine!”, au scandat protestatari, potrivit unei înregistrări video difuzate de publicaţia rusă RBK, potrivit căreia aproximativ 100 de manifestanţi cereau demisia primarului.

Manifestaţiile în Rusia sunt strict încadrate, iar cele care sunt ostile puterii, după invazia Ucrainei în februarie 2022, sunt pedepsite prin arestări şi cu închisoarea.

Regiunea Orenburg a promis compensaţii financiare sinistraţilor, iar guvernatorul Denis Pasler a discutat la Orsk cu protestatari, potrivit agenţiei ruse de stat de presă RIA Novosti.

Înaintea acestor proteste, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apreciat luni că locuitorii regiunilor inundate ”suportă cu stoicism” această încercare şi că ”puterile locale nu se plâng”. El a anunţat că Vladimir Putin nu va merge la fața locului.

La Orsk, nouă persoane au ajuns la spital în urma inundaţiilor, iar alte aproape 100 s-au prezentat în instituţii medicale pentru a primi îngrijiri, potrivit filialei locale a Ministerului Sănătăţii.

Stare de urgență

Nivelul apei continua să crească în mod periculos în mai multe regiuni.

Potrivit autorităţilor locale, nivelul fluviului Orsk a scăzut luni dimineaţa cu nouă centimetri - la 983 de centimetri -, dar a crescut cu 16 centimetri în capitala regională, Orenburg, un oraş cu 570.000 de locuitori, la 872 de centimetri.

Agenţia meteorologică oficială rusă Rosghidromet a anunţat că se aşteaptă la un vârf al inundaţiilor la Orenburg şi în zonă miercuri.

”Nu am mai văzut atât de multă apă la Orenburg de mult timp. Recordul era în 1942 (...). După aceea nu au mai existat inundaţii aşa. Acum este fără precedent”, a declarat, citat de agenţiile ruse de presă, primarul Orenburgului Serghei Salmin.

Regiunile ruse Kurgan (Ural) şi Iumen (Siberia de Vest) au instituit luni starea de urgenţă, au anunţat guvernatorii acestora.

”Prognozele de inundaţii se agravează rapid. Vine tot mai multă apă, tot mai repede”, a avertizat un reprezentant al regiunii Kurgan, Vadim Şumkov.

Omologul său din Tiumen. Aleksandr Moor, a declarat că situaţia era pentru moment ”sub control” şi că starea de urgenţă va permite să se ”reacţioneze rapid” în cazul unei agravări.

Rusia este afectată constant de fenomene meteorologice extreme - inundaţii sau incendii de pădure devastatoare -, accentuate de efectele modificărilor climatice.

Aceste inundaţii importante afectează de asemenea Kazahstanul vecin, unde preşedintele Kasym-Jomart Tokaiev a deplâns sâmbătă ”o catastrofă naturală”, ”poate cea mai mare, ca amploare şi consecinţe, din ultimii 80 de ani”.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cine este în spatele informației că Bashar al-Assad ar fi fost otrăvit în Rusia și ce se știe până acum

Pata de petrol din preajma Crimeei continuă să se extindă în Marea Neagră

Putin a pierdut un avantaj cheie după ce Ucraina a oprit tranzitul de gaze rusești spre Europa, spune șeful diplomației ucrainene

Cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina în 2025. Analiză BBC: Ce variante are Zelenski

Partenerii noștri