Live

Protestatarii furioși din Libia au intrat cu buldozerul în parlamentul țării și au incendiat clădirea

Data actualizării: Data publicării:
Conform informațiilor, protestatarii din Libia au incendiat clădirea parlamentului de la Tobruk, în estul țării. Foto: Profimedia Images

Clădirea parlamentului libian din orașul Tobruk, în estul țării, a fost luată cu asalt de protestatari, vineri. Protestatarii libieni se plâng de înrăutățirea condițiilor de viață din țara nord-africană și de impasul politic care continuă de ani de zile.

Mai multe posturi de televiziune au informat că protestatarii au intrat în clădire, unde au avut loc jafuri. În imaginile difuzate de media se pot observa coloane groase de fum negru înălţându-se din perimetrul clădirii, după ce tinerii protestatari furioşi au ars cauciucuri.

Alte surse au spus că o parte a clădirii a fost incendiată. Parlamentul era gol când protestatarii au intrat, vineri fiind sărbătoare legală în Libia.

Un buldozer condus de un protestatar a spart o parte din poarta complexului clădirii, facilitând intrarea protestatarilor, potrivit imaginilor, conform AFP, citat de Agerpres. Maşinile deputaţilor au fost incendiate.

Alţi demonstranţi, dintre care unii fluturau steagurile verzi ale vechiului regim, al lui Muammar Gaddafi, au aruncat în aer documente pe care le adunaseră din birouri.

Această demonstraţie a avut loc în timp ce ţara este afectată de câteva zile de întreruperi de curent, agravate de blocarea mai multor instalaţii petroliere pe fondul certurilor politice dintre taberele rivale.„Vrem să avem lumină”, au scandat manifestanţii.

„Trebuie să ne recunoaştem eşecul şi să ne retragem imediat de pe scena politică”, a declarat deputatul Balkheir Alshaab, citat de postul Libya al-Ahrar.

În Libia, două guverne se luptă pentru putere din luna martie: unul cu sediul la Tripoli, condus de Abdelhamid Dbeibah din 2021 şi altul condus de Fathi Bachagha şi susţinut de parlamentul din Tobruk şi de mareşalul Khalifa Haftar, care deţine controlul în estul Libiei.

Alegerile prezidenţiale şi legislative au fost programate iniţial pentru decembrie 2021, dar au fost amânate pe termen nelimitat din cauza conflictelor puternice dintre rivalii politici, precum şi a tensiunilor de pe teren.

Cea mai recentă rundă de negocieri sub egida ONU între preşedinţii celor două camere rivale s-a încheiat, joi, fără un acord asupra unui cadru constituţional care să permită organizarea alegerilor. Negocierile au fost conduse de preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Tobruk, Aguila Saleh, şi de preşedintele Înaltului Consiliului de Stat, Khaled el-Mechri, din Tripoli.

Demonstraţii împotriva condiţiilor dificile de viaţă şi a nepăsării clasei politice au avut loc vineri la Tripoli şi în alte oraşe libiene, fără a fi însă raportate violenţe.

Libia este în haos de la căderea regimului Gaddafi în 2011. 

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Doi copii cu vârste de 1 an și 3 ani au murit după ce casa le-a fost mistuită de un incendiu

Bradul vechi de 200 de ani care va decora Piața Sfântul Petru din Roma a fost tăiat în ciuda protestelor. Explicațiile Vaticanului

Liderul pro-rus al regiunii separatiste georgiene Abhazia a demisionat. Reacția Moscovei, după ce protestatarii au ocupat Parlamentul

Au fost anunțate rezultatele finale la alegerile din Georgia. Președinta țării acuză fraudă după o „metodologie rusească”

Partenerii noștri