Live

Prorușii din Republica Moldova s-au înghesuit să-l felicite pe Putin cu ocazia zilei sale de naștere. „Un exemplu pentru mulţi”

Data publicării:
Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon și Vladimir Putin. Sursa Foto: Profimedia Images

Guvernatoarea Găgăuziei Evghenia Guţul, oligarhul fugar Ilan Şor şi Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova şi fost preşedinte, l-au felicitat luni pe Vladimir Putin cu ocazia zilei de naştere, dorindu-i, printre altele, celui care a ordonat invazia în Ucraina „să-şi realizeze toate obiectivele”, relatează news.ro

Liderul de la Kremlin împlineşte luni 72 de ani. În Strategia Naţională de Apărare a Republicii Moldova, Rusia a fost declarată drept una din principalele ameninţări la adresa securităţii ţării. Cu toate acestea, cei trei nu s-au dat înlături să îl felicite public pe liderul rus.

Igor Dodon, fostul preşedinte al Republicii Moldova, a scris în felicitarea sa că „parteneriatul strategic cu Federaţia Rusă răspunde intereselor naţionale ale Republicii Moldova”.

„Poporul moldovenesc este recunoscător şi apreciază sprijinul şi asistenţa pe care Rusia ni le-a oferit în diferite momente”, a declarat Dodon pe o reţea socială, ataşând o poză cu Putin. Totodată, el a adăugat că „moldovenii vor să fie prieteni şi să coopereze, dar să nu fie în duşmănie cu Rusia”.

Guvernatoarea regiunii găgăuze Evghenia Guţul, o apropiată a lui Ilan Şor şi o filorusă notorie, i-a dorit lui Putin să-şi atingă „toate obiectivele” şi a spus că „determinarea, înţelepciunea şi dedicarea” acestuia ar fi „un exemplu pentru mulţi lideri”, relatează NewsMaker, preluat de news.ro 

„Dragă Vladimir Vladimirovici! În numele populaţiei din Găgăuzia şi în numele meu personal vreau să vă felicit din inimă cu ocazia zilei de naştere. Determinarea dumneavoastră, înţelepciunea şi dedicarea sunt un exemplu pentru mulţi lideri, iar munca dumneavoastră în beneficiul Rusiei are un impact uriaş asupra politicii internaţionale. (…) Fie ca toate obiectivele dumneavoastră să fie atinse”, a scris Guţul pe o reţea de socializare, ataşând şi o imagine cu liderul rus.

La rândul său, oligarhul Ilan Şor a spus că „este îmbucurător faptul că în ciuda atacurilor autorităţilor moldoveneşti”, Putin şi-a „a păstrat respectul” faţă de Moldova. Şor, condamnat la 15 ani de închisoare în Moldova şi refugiat la Moscova, a arătat că Putin „are o relaţie de lungă durată cu regiunea” Moldovei.

„A venit aici la competiţii în vremea când era sportiv şi a vorbit cu căldură despre Moldova. A făcut mai mult de o vizită aici ca preşedinte. (…) Este îmbucurător faptul că în ciuda atacurilor autorităţilor moldoveneşti şi a calomniilor deschise, el a păstrat respectul faţă de ţara noastră. (…) Rusia în continuare ne este prieten, iar acesta este meritul său”, a scris Şor pe o reţea de socializare, ataşând, la rândul său, o fotografie în care apare cu Putin şi Guţul.

Războiul din Ucraina a obligat conducerea Moldovei să se gândească la propria securitate, nu doar din punct de vedere politic, ci şi din punct de vedere al apărării. În iulie 2024, Guvernul de la Chişinău a revizuit şi aprobat Strategia Naţională de Apărare pentru următorii 10 ani. Strategia enumeră ameninţările la adresa securităţii Moldovei. Una dintre ele este războiul Rusiei împotriva Ucrainei, în special posibila extindere a operaţiunilor militare în regiunea Odesa. O altă ameninţare sunt atacurile hibride din partea Rusiei. În strategie se menţionează că acestea sunt desfăşurate atât direct de Rusia, cât şi de „grupuri sociale locale cu orientări radicale”. O ameninţare reprezintă forţele militare ale Federaţiei Ruse staţionate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi formaţiunile armate ale regimului neconstituţional din regiunea transnistreană. Strategia notează că aceste trei ameninţări împreună reprezintă o „ameninţare existenţială” pentru Moldova.

Editor : A.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Replica dură a lui Zelenski la „provocarea” lui Putin: „Un tâmpit”

Ce argumente ar putea folosi Trump ca să îl convingă pe Putin să oprească războiul. Expert: E imposibilă o pace în 24 de ore

Volodimir Zelenski respinge orice armistiţiu fără garanții de securitate solide în conflictul cu Rusia

Vladimir Putin admite că Rusia este într-o situație economică dificilă. „Există unele probleme”

Partenerii noștri