Promisiunea lui Trump pentru susținători, dacă va câștiga alegerile prezidențiale: ”Nu va mai trebui să votați, creștinii mei frumoși!”
Vinerea trecută, fostul președinte Donald Trump a spus unui grup de susținători că nu vor mai trebui să voteze din nou dacă îl aleg la Președinție. "Nu va mai trebui să o faceți", a spus Trump la Turning Point Believers' Summit din Florida. "Va fi reparat; va fi bine; nu va mai trebui să votați, creștinii mei frumosi!".
Remarcile lui Trump reprezintă o abatere extraordinară de la normele democratice din Statele Unite - rareori, sau chiar niciodată, candidatul la președinție al unui partid major nu și-a declarat în mod direct obiectivul de a face alegerile lipsite de sens, o caracteristică notorie a autocrației, comentează Brian Klaas, profesor asociat de politici globale la University College London, pentru The Atlantic.
Există cel puțin două moduri de interpretare a acestei declarații
În primul rând, Trump ar putea insinua că nu vor mai exista alegeri viitoare dacă va ajunge la putere. El s-ar putea imagina ca un Xi Jinping american, dictatorul chinez pe care îl laudă în mod obișnuit, un lider care s-a declarat "președinte pe viață".
Cu toate acestea, așa cum face adesea, Trump a lăsat suficient loc în ceea ce a spus pentru o negare plauzibilă.
O a doua interpretare, puțin mai generoasă, a remarcilor sale este aceea că Trump crede că președinția sa va înrădăcina atât de multe politici pro-creștine în guvernul Statelor Unite, încât nicio alegere viitoare nu ar putea anula în mod realist transformarea sa a țării.
Concluzia analizei celor de la The Atlantic
Ambele interpretări conduc la aceeași concluzie: Trump își telegrafiază intențiile autoritare la vedere, sperând să rupă legătura dintre alegători și politica guvernului, scrie autorul articolului din The Atlantic.
Remarcile lui Trump sunt doar cele mai recente în lunga sa istorie de exprimare a ideilor autoritare și de admirație pentru oamenii puternici din mai multe regimuri nedemocratice - inclusiv Vladimir Putin din Rusia, Rodrigo Duterte din Filipine și Kim Jong Un din Coreea de Nord.
De la lansarea primei sale campanii prezidențiale în 2015, când a descris un întreg grup de imigranți drept violatori, Trump a preluat aproape toate paginile din ”manualul autoritarului”. Minte constant. El numește presa "dușmanul poporului". Trump a mers chiar atât de departe încât a catalogat drept "falsă" orice raportare critică, scrie Brian Klaas pentru The Atlantic.
Și mai distopic, acoliții lui Trump adoptă limbajul autocrației și îl folosesc pentru a descrie procese pe deplin democratice, ignorând sau scuzând ambițiile autoritare ale lui Trump. Republicanii au început să vorbească despre "lovitura de stat" împotriva președintelui Joe Biden, chiar dacă decizia acestuia de a nu candida pentru realegere în conformitate cu regulile oficiale ale propriului partid politic este un mod tipic - și relativ comun - în care se comportă titularii nepopulari în statele democratice, conchide autorul din The Atlantic.
Între timp, mulți republicani insistă că insurecția din 6 ianuarie a fost o „vizită turistică normală” și se opun ideii că un președinte care lansează o conspirație coordonată, face presiuni asupra funcționarilor electorali pentru a găsi voturi suplimentare și incită o mulțime violentă să perturbe transferul pașnic de putere sunt încercări ca la carte de așa-numită lovitură de stat automată.
Editor : Marina Constantinoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News