Live

Proiectul ambițios al japonezilor menit să ţină departe de orașe urșii periculoși

Data publicării:
Foto: Profimedia

V-aţi gândit vreodată că soluţia contra atacurilor tot mai numeroase ale urşilor ar putea fi tehnologia de recunoaştere facială? Japonezilor le-a trecut deja prin cap şi au început un proiect ambiţios care ar putea să ţină departe, fără violenţă, mamiferele periculoase.

Probleme mari cu urșii au și japonezii. Dar, în timp ce la noi se vorbește doar de metoda brutală și definitivă a vânătorii pentru a ține populația sub control, japonezii și-a propus să utilizeze recunoașterea facială pentru identificarea urșilor agresivi. Ca și la noi, și în Japonia urșii se aventurează din ce în ce mai mult în zonele urbane și numărul de atacuri ale acestor periculoase mamifere sunt în creștere. Oficialitățile din orașul Shibetsu speră că inteligența artificială îi va ajuta la o mai bună gestionare a situației. Deși figurile de urs par foarte asemănătoare, există mici diferențe cum ar fi distanța dintre ochi și nas care permit tehnologiei de recunoaștere facială să-i identifice pe scandalagii.

Pentru ca sistemul să funcționeze, tehnologia necesită un minim de 30 fotografii ale feței fiecărui urs, luate din față. Lucrătorii de la Centrul de informații Shiretoko au plasat camere automate de-a lungul traseelor preferate de giganticele mamifere pentru a strânge datele necesare, dar până în prezent nu au reușit să adune suficiente imagini. Asta pentru că sunt puține șanse ca un urs să privească direct spre cameră. Însă echipa este perseverentă și speră că, în curând, va avea toate imaginile necesare.

Nu e prima dată când o astfel de tehnologie a fost utilizată pe aceste animale: în urmă cu câțiva ani, cercetătorii din SUA și din Canada au implementat un sistem similar în încercarea de a evalua numărul populației din parcurile naționale. În 2019, Japonia a înregistrat aproximativ 150 de atacuri cu urși, o cifră marcând cea mai mare creștere a acestor incidente într-un deceniu. Experții declară că acest lucru s-ar putea datora unui deficit de alimente din habitatul natural care-i determină să se aventureze mai departe, în căutarea hranei.

Alte eforturi de a alunga urșii din orașele japoneze au inclus robotul "Monster Wolf" care scoate sunete înfricoșătoare, menite să-i țină departe de zonele citadine.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Japonia, îngrijorată de implicarea Coreei de Nord în războiul din Ucraina. Declarația ministrului nipon de externe, în vizită la Kiev

Drum rulant automat pentru mărfuri între Tokyo și Osaka. Planul Japoniei, pe fondul crizei de șoferi livratori

Prima zăpadă din acest an pe Muntele Fuji. Niciodată până acum nu a mai nins atât de târziu pe cel mai cunoscut munte al Japoniei

Cel mai puternic bombardier strategic american a fost desfășurat pentru exerciții aeriene în peninsula coreeană

Partenerii noștri