Live

Problema Hezbollah. Culisele rupturii dintre americani și israelieni despre cum trebuie abordată lupta cu gruparea libaneză

Data publicării:
Foto Shutterstock

Pentru prima dată în aproape un an, SUA și Israelul s-au poziționat la poli opuși legat de cum ar trebui abordată problema Hezbollah. În zilele premergătoare atacurilor aeriene ale Israelului împotriva grupării libaneze, oficialii americani au avertizat guvernul israelian că o astfel de strategie ar împinge probabil regiunea mai rapid către un război, potrivit a doi oficiali americani de rang înalt și a unui oficial israelian, scrie Politico.

Statele Unite au spus Israelului că o soluție diplomatică cu Hezbollah este încă posibilă și că o campanie militară ar putea deraia acest efort, au declarat oficialii. Israelul a continuat oricum pe calea intervenției armate.

Oficialii israelieni nu au ignorat insistențele Washingtonului pentru un acord diplomatic, dar nu au fost de acord cu modalitatea de a ajunge la un acord. Ei au spus Statelor Unite că este timpul să „escaladeze pentru a de-escalada”, a declarat oficialul israelian, căruia, la fel ca altor surse din articolul Politico, nu i s-a dezvăluit identitatea din cauza subiectelor diplomatice sensibile discutate.

Planul israelian presupune ca IDF să lovească Hezbollah suficient de puternic pentru ca acesta să se simtă forțat să participe la discuții pentru a pune capăt conflictului.

A fost pentru prima dată în aproape un an când SUA și Israelul au avut un dezacord atât de evident cu privire la modul de abordare a Hezbollah. Și ridică semne de întrebare dacă planul administrației pentru un acord diplomatic care să pună capăt conflictului de-a lungul graniței de nord a Israelului este realizabil pe termen scurt.

Timp de luni bune, SUA au îndemnat Israelul să evite intensificarea campaniei militare în Liban, temându-se că aceasta nu ar face decât să amplifice tensiunile deja alarmant de ridicate și, eventual, să declanșeze un război. Washingtonul a transmis acest mesaj prin diverse canale diplomatice pe parcursul verii - în cadrul convorbirilor telefonice și al reuniunilor atât la Washington, cât și în Israel.

Israelul a fost în mare parte de acord cu efortul diplomatic propus de Washington până la sfârșitul lunii august, când discuțiile privind încetarea focului în Gaza s-au blocat. Israelul a văzut o oportunitate de a-și ajusta resursele militare și de a se concentra pe slăbirea puterii Hezbollah în nord.

În cadrul întâlnirilor de săptămâna trecută, Israelul i-a transmis clar lui Amos Hochstein, unul dintre cei mai importanți consilieri ai președintelui Biden, că Hezbollah nu a dat niciun semn că ar dori să se angajeze în discuții diplomatice serioase și că Israelul este pregătit să crească presiunea asupra grupului.

Îngrijorare privind numărul deceselor în rândul civililor

Oficialii americani au declarat ulterior că nu au fost avertizați în prealabil cu privire la atacurile de săptămâna trecută împotriva Hezbollah cu privire la exploziile pagerelor și a stațiilor radio. Israelul este considerat a fi în spatele acestor atacuri, deși nu a revendicat responsabilitatea. Consiliul Național de Securitate al SUA a refuzat să comenteze.

Atacurile Israelului împotriva Hezbollah au declanșat, de asemenea, o dezbatere în cadrul administrației Biden cu privire la eficacitatea avalanșei de atacuri ale Israelului și la potențialul de violențe viitoare în regiune.

În timp ce unii oficiali de la Casa Albă susțin, în general, loviturile militare ale Israelului împotriva Hezbollah, alții din Pentagon și din comunitatea de informații nu sunt încrezători că strategia va funcționa - că Hezbollah se va angaja pe cale diplomatică.

Unii oficiali au devenit din ce în ce mai frustrați și neliniștiți de numărul tot mai mare de morți din Liban ca urmare a loviturilor aeriene ale Israelului. Deși administrația nu este încă dispusă să declare public conflictul drept „război”, oficialii cred din ce în ce mai mult că situația va fi dificil - deși nu imposibil - de îndreptat, a declarat unul dintre înalții oficiali americani.

În cadrul ședințelor de informare de la Capitol Hill din ultima săptămână, oficiali din domeniul apărării și al serviciilor de informații au declarat membrilor Congresului că sunt îngrijorați de faptul că loviturile aeriene ale Israelului pot stârni o agresiune și mai mare din partea Hezbollah - o grupare despre care se știe că are o capacitate extinsă la nivel internațional de a organiza și de a desfășura atacuri.

Până în prezent, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu pare hotărât să continue campania din Liban. Forțele de Apărare ale Israelului au declarat săptămâna aceasta că intenționează să intensifice atacurile în Liban în zilele următoare.

„Hezbollah nu trebuie să aibă parte de niciun răgaz”, a declarat marți șeful Statului Major al IDF, generalul-locotenent Herzi Halevi.

Riscul unui război total

Dacă violențele escaladează, Israelul și Hezbollah riscă să intre într-un război total - un scenariu pe care administrația Biden a încercat de mult timp să îl evite. În timp ce pentru mulți atacurile se pot simți deja ca un război, Hezbollah nu a ripostat încă pe deplin. Dacă o va face, ambele părți ar putea intra și mai adânc în atacuri reciproce care ar putea duce în cele din urmă la un conflict mult mai mare.

Timp de luni de zile, Washingtonul și Ierusalimul au convenit asupra unei abordări menite să calmeze tensiunile din regiune. Acestea au încercat să angajeze Hezbollah în discuții pentru a pune capăt conflictului de la granița de nord a Israelului, unde cele două părți s-au angajat în schimburi tot mai violente începând cu 7 octombrie. Dar Hezbollah a declarat că nu va fi de acord cu o înțelegere până când nu se va ajunge la o încetare a focului în Gaza.

„Dacă am avea o încetare a focului și eliberarea ostaticilor, cred că ar exista modalități diplomatice de a reduce amenințarea din Liban și de a permite Israelului să își restabilească cetățenii în apropierea frontierei”, a declarat senatorul Jack Reed, președintele Comisiei pentru servicii armate din Senatul american. „Din cauza intransigenței, în principal a lui Netanyahu, nu a existat niciun progres diplomatic, așa că el alege mijloace cinetice”.

Atacurile țintite asupra dispozitivelor de comunicații ale Hezbollah au avut loc la scurt timp după vizita lui Hochstein. Apoi, la sfârșitul săptămânii trecute, Israelul și-a început campania aeriană, bombardând un complex rezidențial de apartamente din Beirut.

În ultimele două zile, și-a intensificat campania aeriană, lovind locații din sudul Libanului. Oficialii libanezi susțin că până la 600 de persoane au murit în atacurile dintr-o singură zi, luni. Este cel mai mare număr de victime de la războiul de 34 de zile cu Hezbollah din 2006.

Oficialii americani încă mai cred că pot ajuta la medierea unui acord diplomatic între Israel și Hezbollah.

„Războiul la scară largă nu este în interesul nimănui. Situația a escaladat”, a declarat marți președintele Joe Biden în timpul discursului său final la Adunarea Generală a ONU. „O soluție este încă posibilă. De fapt, aceasta rămâne singura cale către o securitate durabilă și pentru a permite locuitorilor ambelor țări să se întoarcă la casele lor.”

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cipru și Turcia, luate în calcul pentru evacuarea a zeci de mii de cetățeni occidentali din Liban

Kamala Harris avertizează că Vladimir Putin „s-ar putea uita la Polonia, țările baltice sau alți aliați NATO”, dacă nu e pedepsit

În plin război cu Hezbollah și Hamas, Israelul anunță că a primit un ajutor militar de 8,7 miliarde de dolari de la SUA

Cazul pagerelor care au explodat în Liban. Norvegia a dat în urmărire internaţională un bărbat cu dublă cetățenie

Partenerii noștri