Live

Principalul rival al lui Erdogan este primul turc inculpat în baza controversatei legi a dezinformării. De ce a fost acuzat

Data publicării:
Kemal Kilicdaroglu, preşedintele principalului partid de opoziţie din Turcia. Foto: Profimedia

Kemal Kilicdaroglu, preşedintele principalului partid de opoziţie din Turcia şi, probabil, candidat la alegerile prezidențiale de anul viitor împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a devenit joi primul inculpat în baza noii legi împotriva dezinformării.

Potrivit unei surse din cadrul partidului său, Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat), care confirmă informaţii apărute în presă, Kemal Kilicdaroglu este urmărit de poliţia naţională pentru „difuzarea publică de informaţii mincinoase”, relatează AFP, citată de Agerpres.

În virtutea articolului 29 al acestei legi controversate, adoptată luna trecută de Parlamentul turc, Kilicdaroglu riscă până la trei ani de închisoare.

El a denunţat luni, pe Twitter, responsabilitatea guvernului Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator), partidul lui Erdogan, în propagarea a ceea ce el a denumit „o epidemie de metamfetamine” în Turcia.

Liderul CHP, primul partid de opoziţie în parlament, declara că executivul turc recuperează o parte din banii murdari din acest trafic, pentru a acoperi deficitul public.

Într-o înregistrare video difuzată pe reţeaua socială, Kemal Kilicdaroglu spunea: „Ei au făcut să vină acest drog în ţară, ei le-au spus (traficanţilor) „veniţi cu banii voştri” şi apoi ei au închis ochii” la traficul de droguri.

Ministrul de interne al Turciei, Suleyman Soylu, i-a răspuns a doua zi, tot pe Twitter, că „nu se cuvine ca un cetăţean turc, cu atât mai mult un preşedinte de partid, să calomnieze statul, poliţia, jandarmeria şi armata”.

Potrivit avocatului CHP, Celal Celik, citat de agenţia de presă Anka (apropiată de opoziţie), „ele (autorităţile) atenţionaseră că acest articol (29) va fi aplicat politicienilor, în scopul de a le restrânge libertatea de expresie şi exact asta s-a şi întâmplat”.

Adoptată pe 13 octombrie în pofida criticilor organizaţiilor de apărare a drepturilor omului şi libertăţii presei, legea împotriva dezinformării a fost publicată în Jurnalul Oficial şi promulgată cinci zile mai târziu.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Lavrov îl ceartă pe Erdogan pentru ajutorul oferit Ucrainei: „Nu poate decât să ne surprindă”

Geoană spune că nu mai are legături cu cumnatul său, Ionuț Costea: Gorghiu și Guvernul „să-și facă treaba” și să-l aducă în țară

Erdogan avertizează că armata turcă va continua atacurile împotriva kurzilor în Irak și Siria

Tratament pentru cancer câștigat în instanță. O pacientă căreia statul nu i-a dat șanse a obținut decontarea medicamentelor

Partenerii noștri