Primul semn de detensionare în relațiile dintre Turcia și Grecia. Ankara trimite, în schimb, încă o navă de forare în Marea Neagră
Vasul de explorare turcesc de la care a izbucnit disputa teritorială dintre Turcia și Grecia în Marea Mediterană și-a încheiat misiunea și s-a întors în port.
Guvernul de la Atena vede în acest eveniment primul pas credibil al Ankarei în direcția detensionării relației bilaterale.
„Detensionarea militară va avea loc numai odată cu retragerea imediată a tuturor navelor turce de pe platoul continental grec”, sublinia diplomaţia de la Atena, după ce secretarul general al NATO anunțase că a cerut celor două părți să dialogheze.
Nava de cercetare fusese trimisă în prospecțiune de hidrocarburi în largul unei insule grecești, la 10 august, însoțită de o flotă militară. Au urmat schimburi agresive de declarații între guvernul elen și cel turc, cu implicarea Uniunii Europene, în mod special a Franței, de partea Greciei.
În schimb, Turcia mai trimite o navă de forare în Marea Neagră, acolo unde luna trecută a descoperit, susține Ankara, cel mai mare zăcământ de gaz natural din zonă. Miza acestor resurse e uriașă pentru Turcia care își asigură necesarul de energie aproape integral din importuri.
Citiți și: Cum ar putea profita România de zăcământul de gaze descoperit de Turcia în Marea Neagră
Editare web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News