Live

Primul stat care trimite trupe în ajutorul Rusiei. „Există zeci de nord-coreeni în spatele liniilor rusești”

Data actualizării: Data publicării:
Kim Jong Un și Vladimir Putin se înțeleg foarte bine. Foto: Profimedia

Ingineri militari nord-coreeni au fost desfășurați în teatrul de operațiuni din Ucraina pentru a ajuta Rusia să manevreze mai bine rachete balistice (produse în Coreea de Nord), iar aceștia au fost deja uciși, au declarat oficiali de rang înalt din Kiev și Seul, citat de The Guardian.

Există zeci de nord-coreeni în spatele liniilor rusești, în echipe care „sprijină sistemele de lansare pentru rachetele KN-23”, a declarat o sursă din Ucraina pentru The Guardian.

Kim Jong-un, liderul nord-coreean, a călătorit anul trecut în Rusia pentru un summit cu Vladimir Putin, în cadrul căruia cei doi și-au consolidat legăturile tot mai strânse printr-un acord secret privind armele.

Transporturile de muniție ale Phenianului au fost vitale pentru a permite forțelor ruse să avanseze într-un război de uzură în estul Ucrainei în această vară. Dar pare din ce în ce mai clar că acordul a mers dincolo de simpla furnizare a materialului militar, scrie sursa citată.

Ofițeri nord-coreeni căzuți la datorie

Oficialii sud-coreeni și ucraineni au declarat că nord-coreenii se numără printre persoanele decedate în urma unui atac cu rachete ucrainean asupra teritoriului ocupat de Rusia în apropiere de Donețk, săptămâna trecută. Nu a fost clar dacă aceștia erau ingineri militari sau alte forțe.

„Până acum, străini de mai multe naționalități au luptat ca mercenari pentru Rusia, dar dacă nord-coreenii sunt pe teren, ar fi pentru prima dată când un guvern străin trimite trupe în uniformă pentru a sprijini războiul Moscovei”, comentează The Guardian.

Ministrul sud-coreean al apărării, Kim Yong-hyun, a declarat săptămâna aceasta în fața parlamentarilor de la Seul că este „foarte probabil” ca ofițeri nord-coreeni să fi fost detașați să lupte alături de ruși și că mai mulți au murit în atac, deși nu a oferit detalii suplimentare.

Andrii Kovalenko, șeful Centrului ucrainean pentru contracararea dezinformării, a declarat într-o postare pe Telegram că unii nord-coreeni au fost uciși în Rusia. Organizația sa face parte din Consiliul Național de Securitate și Apărare.

Miercuri, armata ucraineană a declarat că a distrus muniție nord-coreeană într-o lovitură asupra unui depozit din regiunea Briansk, la 60 de mile de granița ucraineană.

Citește și: Mai mulți militari nord-coreeni au fost „foarte probabil” ucişi în Ucraina (ministru sud-coreean)

Ce câștigă Coreea de Nord

Alăturarea Coreei de Nord acestui război, alături de Rusia, oferă Phenianului șansa de a testa arme, de a câștiga experiență de luptă pentru trupele sale și de a-și consolida poziția față de un aliat internațional puternic.

„Pentru Coreea de Nord, care a furnizat Rusiei multe obuze și rachete, este esențial să învețe cum să mânuiască diferite arme și să câștige experiență de luptă în lumea reală”, a declarat pentru agenția de presă AFP Lim Eul-chul, profesor la Institutul pentru Studii din Extremul Orient din Seul. „Acesta ar putea fi chiar un factor determinant în spatele trimiterii soldaților nord-coreeni - pentru a le oferi experiențe diverse și instruire pe timp de război”.

Rachetele și proiectilele nord-coreene sunt de slabă calitate și nesigure, dar au fost esențiale pentru ca tunurile rusești să tragă neîncetat asupra armatei ucrainene, mai bine antrenată și motivată.

Ce câștigă Rusia

Se estimează că Phenianul a furnizat aproximativ jumătate din muniția de calibru mare utilizată pe câmpul de luptă în acest an, mai mult de 2 milioane de cartușe, a declarat o sursă ucraineană. De asemenea, Phenianul a furnizat rachete KN-23, care au fost utilizate în zeci de lovituri pe teritoriul Ucrainei iarna trecută, a raportat presa ucraineană. După o pauză de câteva luni, acestea au fost desfășurate din nou începând cu luna iulie.

KN-23 este o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune care a fost testată pentru prima dată în 2019 și a fost comparată cu rachetele Iskander-M ale Rusiei. Se crede că are o rază de acțiune de aproximativ 280 de mile (450 km) atunci când transportă un focos de 500 kg.

Reacția Kremlinului

Kremlinul a respins joi drept ”false” informaţiile potrivit cărora militari nord-coreeni luptă în Ucraina în rândul armatei ruse, care primeşte muniţie şi rachete de la Phenian.

”Asta aduce a o nouă (falsă) informaţie”, a respins în conferinţa zilnică de presă un purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

 

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Kievul a aprobat creșterea „impozitului pentru război”

Războiul declarațiilor între China și Taiwan. „Vor provoca un dezastru”

Rusia avansează în patru zone din Donețk. Ucrainenii se retrag pe axa Pokrovsk

Rusia și-a rechemat ambasadorul din SUA. Putin a semnat decretul. „Urmează să preia postul o altă persoană"

Partenerii noștri